Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pomozite nam da preživimo ovu godinu!

Autor:

18.10.2008. 22:00
Pomozite nam da preživimo ovu godinu!

Foto: Alenka FESTINI



Troškovi koje ovčari već sada imaju su golemi. Ovčarstvo na Pagu zbog suše je zapalo u veliku krizu te je ovčarima neophodna financijska pomoć kako bi se barem donekle oporavili, apelirao je Ante Donadić, dopredsjednik Udruge ovčara “Kruna” iz Paga


Vijest o proglašenju elementarne nepogode zbog suše na svim otocima Zadarske županije u Pagu je dočekana s oduševljenjem. Paški ovčari, ali i maslinari te pčelari već su se u više navrata žalili kako im je suša uzrokovala velike probleme.
Tijekom ljeta kiše skoro da i nije bilo. Pašnjaci su gotovo suhi, a kiša koja je u nekoliko navrata i u malim količinama padala tijekom listopada nije mogla puno toga popraviti u vegetaciji.
Pčelari su već krenuli s nadohranom pčelinjih zajednica, budući da ovi mali radišni kukci u prirodi nisu imali dovoljno cvata kako bi sakupili med za prezimljavanje. Troškovi pčelara su već veliki.
Lošu situaciju prouzrokovanu sušom imaju i ovčari. Trenutačno su ovce gravidne, a za mjesec i pol dana kreće sezona janjenja.
Ovčari kažu da moraju nadohranjivati ovce, kako bi bile zdrave, jake i na svijet donijele mlade.
– Od ljeta nadohranjujemo ovce, jer su pašnjaci suhi. Kako su ovce gravidne, nužna im je i pojačana nadohrana. Gotovo svaki ovčar na našem otoku ima velike troškove, jer, cijena sijena i nije baš mala, kaže Ante Donadić, dopredsjednik Udruge ovčara “Kruna” iz Paga.
Prema odluci zadarskog župana, koja je donesena na temelju izvješća Županijskog povjerenstva za procjenu šteta, elementarna nepogoda pogodila je maslinike, pašnjake i livade na otočnim područjima. Prema prijavama iz otočnih općina procjenjuje se da izravne štete iznose oko 20 milijuna kuna, a očekuje se da će se ovogodišnja suša odraziti i na urod sljedećih nekoliko godina. Svi otočani poljoprivrednici pogođeni sušom štete mogu prijaviti do 22. listopada, a šteta će se utvrditi na temelju procjene koju će obaviti Povjerenstvo za utvrđivanje šteta. Prijave se podnose Povjerenstvu za procjenu šteta u jedinici lokalne samouprave u kojoj se šteta dogodila. Na temelju utvrđenih šteta sanaciju će financirati Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja preko Ministarstva financija RH.
Donadić nam je rekao i da će Udruga “Kruna” uskoro održati sastanak s paškim ovčarima, kako bi se utvrdilo stvarno stanje na terenu.
– Početkom idućeg tjedna podnijet ćemo prijavu nadležnom povjerenstvu. Naime, troškovi koje ovčari već sada imaju su golemi. Ovčarstvo na Pagu zbog suše je zapalo u veliku krizu te je ovčarima neophodna financijska pomoć kako bi se barem donekle oporavili, apelirao je Donadić.