Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stoljetna gimnazija uskoro u novom ruhu

Autor: Dragana Glavočić

18.10.2008. 22:00
Stoljetna gimnazija uskoro u novom ruhu

Foto: Adam VIDAS



Grafiti su postali naša svakodnevica – jedan od načina na koji mladi iskazuju svoja razmišljanja i stavove. U tom pogledu mislimo da bi trebalo dati učenicima primjeren prostor na kojem bi grafitima predočili svoja razmišljanja. No to, svakako, nije školska zgrada, kazuje ravnatelj Gimanzije Vladimira Nazora Rade Šimičević
Jedno od najljepših starih zdanja u gradu Zadru zasigurno je zgrada gimnazije smještene u Perivoju Vladimira Nazora. U toj je zgradi, koja se najbolje vidi s mora i svojom impozantnošću plijeni poglede mnogih nautičara, još 1804. godine osnovana najstarija gimanzija u Zadru.
Danas su u prostorima te bivše austrijske vojarne smještene četiri škole, i to Gimnazija Vladimira Nazora, Gimnazija Jurja Barakovića, Prirodoslovno-grafička te Škola za tekstil, dizajn u primijenjenu umjetnost. Ovu ljepoticu, kao jednu od glavnih središta srednjoškolskog obrazovanja, već petnaestak godina nagrđuju “ožiljci” zadobiveni u granatiranju Zadra za vrijeme Domovinskog rata, ali tu su i neizbježni gafiti na fasadi školske zgrade.
Posljednji se put na uređenju fasade zgrade, koju Zadrani jednostavno nazivaju gimnazija, radilo 1982. godine. No, doznajemo ipak da bi ova školska zgrada nakon više od 26 godina čekanja za koji mjesec konačno trebala dočekati obnovu svoje fasade. Budući da su u zgradi stacionirane četiri srednje škole, ravnatelji su se dogovorili da će projekt uređenja fasade voditi Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora. No, prethodno je oformljeno povjerenstvo koje čine tajnice četiriju srednjih škola te predstavnik Zadarske županije kao osnivača škola.
– Povjerenstvo je objavilo natječaj koji je otvoren 52 dana. Javilo se šest ponuđača, a otvaranje te odabir najpovoljnije ponude bit će ovih dana. Odmah potom krenut će i realizacija planiranog uređenja fasade. Moj bi zadatak bio koordinirati dinamiku i kvalitetu rada. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na oko milijun kuna, a potrebna sredstva osigurala je Zadarska županija, kazao je Šimičević.        
Najavljeni radovi obuhvatit će farbanje fasade i čišćenje kamenog pojasa kojim je školska zgrada obgrljena.
– Grafiti su postali naša svakodnevica – jedan od načina kako mladi iskazuju svoja razmišljanja i stavove. U tom pogledu mislimo da bi trebalo dati učenicima primjeren prostor na kojem bi grafitima predočili svoja razmišljanja. No to svakako nije školska zgrada, kazuje Šimičević.
Trenutačno na sigurnost školske zgrade pazi jedan zaštitar, a kako navodi naš sugovornik, nakon farbanja fasade možda bude potreban i još jedan.
Kako bi učenici, ali i inventar bili sigurni, postavljen je i videonadzor.
– Svjesni smo da prostor u kojem se učenici obrazuju mora biti primjereno uređen, ali i njegov okoliš. Dugo godina čekali smo na uređenje fasade jer, ipak, prioritet su bili neki drugi planovi. U okolišu školske zgrade smješten je park koji tvrtka Nasadi održava, a pogodan je za održavanje nastave na otvorenom, rekao je ravnatelj.
Završetkom najavljenih radova bivša vojarna, a danas centar obrazovanja mnogih srednjoškolaca zablistat će punim sjajem koji joj i dolikuje.