Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sv. Luka – zaštitnik Ždrelca

Autor: Velimir Brkić

18.10.2008. 22:00
Sv. Luka – zaštitnik Ždrelca

Foto: Adam VIDAS



Svatko tko je ovih dana svratio u Ždrelac mogao je sa sobom ponijeti lijepe dojmove i emocije opuštenog, veselog, gostoljubiva podneblja u kojem je jednostavno nemoguće ostati zabrinut i u stresu


Blagdan Sv. Luke proslavljen je protekle subote u više župa Zadarske nadbiskupije, a posebno svečano bilo je u župi Poličnik, Kolan na otoku Pagu i Ždrelac na otoku Pašmanu. Sv. Luka kao pisac Evanđelja, suradnik Sv. Pavla, ali i ustrajni navjestitelj Božje riječ, zaštitnik je liječnika, kirurga, umjetnika, slikara, kipara, pisara, zlatara, mesara, neoženjenih muškaraca, izrađivača stakla i čipke. Svečev grob časti se u Padovi u Italiji u bazilici Svete Justine.
U župi Ždrelac središnju misu s procesijom predvodio je župnik Tkona don Ivan Mlikota u zajedništvu sa župnim vikarom župe Kali fra Marijom Akrapom i domaćim župnikom don Zoranom Topalovićem. U propovijedi je don Ivan govorio o važnosti i ulozi Sv. Luke u životu Crkve, istaknuvši da je bio ne samo liječnik čovjekova tijela, nego duše i duha. U tom je svjetlu pozvao vjernike da budu vjerni Kristovi svjedoci, da se u ovom pluralističkom svijetu ne uspavaju, nego javno i odvažno svjedoče svoju vjeru te tako pridonose i na društvenom polju, jer je vjera bez djela mrtva.
– Evanđelist Luka kao nitko drugi opisao je Kristovu ljudsku narav i čovještvo, iskazano plemenitošću, dobrotom i pažnjom prema čovjeku. Čitajući Lukino evanđelje odgajamo se u plemenitosti. Budite kao Sv. Luka! Budite pisci djela apostolskih u ovo naše vrijeme, temeljna je poruka propovjednika.
Iznoseći stvarne i velike probleme i poteškoće u našemu društvu s kojima se suočavaju vjernici, don Ivan je zamolio pomoć nebeskoga zaštitnika čiji primjer svijetli kao putokaz u prevladavanju svih poteškoća s kojima se susreću na putu spasenja.
Misno slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor, Višnja Tarokić, Merica Ivuša, Nives Sovulj i drugi. Već tradicionalno na misnom slavlju je nazočio mjesni KUD Sv. Lovre čiji su članovi bili obučeni u narodne nošnje ovog kraja te članovi udruge Levanda predvođene Koraljkom Jugović.
Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija s kipom Sv. Luke. Pod paskom Milivoja Ivuše 110 kilograma teški svečev kip su nosili Šime Jelenić, Zdravko Ivuša, Ivan Ćikarela, Miroslav Sovulj, Krešimir Gauta, Drago Juravić i Denis Škara. Zastavu Sv. Luke nosio je Marin Gauta, a zastavu djevojačkog društva Gospe Loretske Snježana Ivuša. Po završetku procesije KUD Sv. Luka predsjednika Budimira Gaute i tajnika Ivana Gaute izveo je koloplet plesova i pjesama.
Ždrelac se na trenutke otkrivao kao svojevrsna oaza zabave, veselja, ali i pobožnosti.
Tko je ovih dana svratio u Ždrelac mogao je ponijeti lijepe dojmove i emocije opuštenog, veselog, gostoljubiva podneblja pod kojim jednostavno treba znati uživati.
Inače, crkva Sv. Luke glavna je crkva u Ždrelcu koji je oduvijek bio dio Banja, od kojeg se odcijepio 1825. godine. Ždrelac se formirao oko crkve Sv. Luke. Naziv se spominje 1397. godine Zatim se 1446. “Zdrelac” spominje kao i najsjeverniji zaselak Banja, a 1555. u izvorima dolazi “Zdrelac overo Bagno” i 1668. “Zdrelac di Bagno”. Talijanski oblik preuzeo je i crkveni skematizam Zadarske nadbiskupije 1840.
Crkva Sv. Luke se spominje daleke 1289. godine. U današnju crkvu je utkana bogata povijest ovoga mjesta. Crkva je pravokutnog oblika. U produžetku crkve je kvadratna sakristija. Krajem 19. stoljeća podignuto je zapadno pročelje sa zvonikom.
– Poslije 1. svjetskog rata nabavljen je današnji kip Majke Božje, a 1937. osnovano je Djevojačko društvo Gospe Lurdske. Od tada do danas vjernici župe Ždrelac slave zavjetni dan Gospe Lurdske, govore nam naši sugovornici.
Župa Svetog Luke u Ždrelcu nije točno datirana, ali su svi izgledi da je za vizitacije zadarskog nadbiskupa Zmajevića 26. lipnja 1737., kada je posvećena obnovljena crkva, vjerojatno postojala i župa. O župi Svetog Luke u Ždrelcu govori se u dokumentu iz 1815. g., a potom 1864. o kapelaniji kada je mjesto Ždrelac izgubilo status župe i postalo slobodna kapelanija.