Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svijet, umjetnost, mir

Autor: Marijana Roščić

18.10.2008. 22:00
Svijet, umjetnost, mir

Foto: Zvonko KUCELIN



Predstavljanju su nazočili zadarski dogradonačelnik dr. Dražen Grgurović, predsjednica Hrvatsko- japanskog kulturnog i gospodarskog društva Nada Caren i predsjednik japanske organizacije World Culture Art Exibition iz Tokija Hidetoshi Kishida


U povodu 15. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Japana u subotu je u prostorijama Gradske knjižnice Zadar održana konferencija za novinare, na kojoj je predstavljen projekt „SVIJET, UMJETNOST, MIR”. Predstavljanju su nazočili zadarski dogradonačelnik dr. Dražen Grgurović, predsjednica Hrvatsko – japanskog kulturnog i gospodarskog društva Nada Caren i predsjednik japanske organizacije World Culture Art Exibition iz Tokija Hidetoshi Kishida. Uvodnu riječ održala je Anita Gržan Martinović, voditeljica međunarodne suradnje pri gradu Zadru. Pozdravljajući prisutne Gržan Martinović rekla je i nekoliko riječi o samoj izložbi te o projektu „Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu”.
Prvi dio izložbe je održan u Japanu u srpnju 2008., gdje je predstavljena Hrvatska kao zemlja partner i Vukovar kao hrvatska Hirošima. Drugi dio izložbe održava se u Hrvatskoj, gdje karavana mira i prijateljstva posjećuje gradove Split, Zadar, Rijeku i Pulu, a putovanje završava u Zagrebu, gdje će umjetnici iz Japana održati radionicu i dobiti zahvalnicu koju će im uručiti predsjednik RH Stjepan Mesić koji je ujedno i pokrovitelj izložbe.
 Više riječi o samom društvu iznijela je predsjednica Nada Caren.
– Društvo je osnovano kao znak zahvalnosti japanskim prijateljima koji su nam pomogli u organizaciji nastupa na međunarodnoj izložbi „Japan Flora 2000.”, na kojem smo osvojili zlatnu medalju za postavu primoštenskih vinograda Primoštenska kamena čipka, Velebitski endemski vrt i Jadransko žalo – rekla je Caren.
– Društvo zasad ima jednu podružnicu i to upravo u vašem gradu Zadru. Projekt „Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu” se održava treću godinu zaredom i nosi poruke mira. Ždral je simbol života i mira, a prema japanskoj legendi, ukoliko ih je 1000, tada sve želje bivaju ispunjene. Caren ističe važnost djece koja se bore za mir više od odraslih. Svake godine hrvatska djeca od Dubrovnika do Vukovara izrađuju ždralove, koje predstavnik društva nosi u Japan na obljetnicu pada atomske bombe na grad Hirošimu, – rekla je Caren, posebice zahvalivši i biskupu Hirošime msgr. Misue Joseph Atsumiu koji je lani služio misu zadušnicu za vukovarske žrtve.
Uz pomoć prevoditeljice Ive Lakić predsjednik japanske organizacije W.C.A.E. Hidetoshi Kishida se zahvalio na gostoprimstvu i istaknuo važnost samog projekta. Izložba „Svijet, umjetnost, mir” se održava svake godine u Japanu i u inozemstvu. Ove godine, povodom 15. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Japana, izložba će se održati u Vukovaru – rekao je Hidetoshi Kishida. Centralni događaj biti će u srijedu, 22. listopada, uz svečano otvaranje, glazbeni program, umjetničke radionice i misu za mir u svijetu te puštanje lampiona niz rijeku. Iz Vukovara će biti odaslana poruka mira u cijeli svijet. I Japan i Hrvatska su prošli kroz ratne traume, poznaju važnost života što je važno za promicanje mira – rekao je Hidetoshi Kishida.
Zadarski dogradonačelnik dr. Dražen Grgurović je pročitao zadarsku poruku mira, pridružujući se gradonačelnicima Hirošime, Nagasakija, Vukovara, Pule, Rijeke, Zagreba u njihovim porukama mira. Naš drevni tisućljetni grad bio je kroz povijest predmet tuđih želja, osvajanja, razaranja. Sve što je ljubav gradila to je mržnja rušila. Želimo svima reći, dođite u Zadar, na naše orgulje i osjetite mir kojeg ćete nositi u srcima – rekao je dogradonačelnik dr. Grgurović, završivši s recitacijom stihova Lennonove pjesme „Imagine” koja propagira mir.