Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bomba iz Domovinskog rata pronađena uz Maraska park

Autor:

18.10.2009. 22:00
Bomba iz Domovinskog rata pronađena uz Maraska park

Foto: Tomislav JERAK



U Maraska parku, svega nekoliko metara dalje od mjesta gdje se igrala skupina djece, radnici Nasada čišteći grmlje našli su ručnu bombu M-75 koja je tu, najvjerojatnije, zaostala iz Domovinskog rata.
Prema priči jednog susjeda, koji petnaestak godina radi kao pirotehničar i u Hrvatskoj i za UNMIS, njegova je kći jučer oko 12.50 dotrčala kući i rekla kako je pronađena bomba. On je otišao vidjeti o čemu se radi i ugledao je da su policajci već došli, a najvjerojatnije su ih, kako je rekao, pozvali radnici Nasada.
 – Ja sam odmah prepoznao da se radi o ručnoj bombi M-75, a oko te minsko-eksplozivne naprave bilo je desetak ljudi i troje male djece, koje nitko nije evakuirao!, rekao je ogorčen K.S. istaknuvši kako je bomba bila jako zahrđala i, prema njegovom mišljenju, u nestabilnom stanju te je postojala velika mogućnost za aktivaciju. Kazao je kako je bomba najvjerojatnije iz Domovinskog rata jer je na njoj oznaka da ju je proizvela JNA. Još je rekao kako je došao pirotehničar iz policije te je uzeo bombu rukom i odnio je sa sobom, bez da je evakuirao okupljene građane ili da je imao adekvatnu opremu.
 – Postoji mogućnost da na ovom području ima još ovakvih bombi i mislim da bi trebali doći pirotehničari i detaljno pregledati teren, a ovaj policajac je došao sam i nije obilježio mjesto na kojem je bomba pronađena, a što je prema Zakonu trebao, objasnio je K.S. dodajući kako on već 15 godina radi kao pirotehničar i u potpunosti je upoznat s procedurom uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava. Istaknuo je kako je isfrustriran jer se nedaleko od mjesta na kojem je nađena bomba igraju njihova djeca, a on i susjedi šeću pse, a policija je, prema njegovom mišljenju reagirala amaterski.
Iz Policijske uprave zadarske potvrdili su nam da su zaprimili dojavu radnika Nasada koji su našli jako zahrđalu ručnu bombu obljepljenu ljepljivom trakom. Na mjesto događaja izašala su dva policijska službenika koja su osigurala teren, te jedan djelatnik za protueksplozijsku zaštitu koji je izuzeo bombu i otišao s njom u napuštenu kuću kako bi se osigurao da ne može nikoga ozlijediti. Tamo je osigurao bombu i potom je odnio je u prostorije PU zadarske gdje će biti i uništena. Prije nego su se vratili u prostorije policijske postaje sva tri djelatnika detaljno su pregledala teren.
Iz Policijske uprave zadarske pozivaju građane da akcija “Manje oružja manje tragedija” još uvijek traje i da mogu bez ikakvih sankcija donijeti oružje u prostorije PU zadarske ili pozvati policiju da dođe po oružje.