Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Cedevita je prošlost, u Široki po bodove

Autor: Roman Morović

18.10.2009. 22:00
Cedevita je prošlost, u Široki po bodove

Foto: Sebastian GOVORČIN



Cedevitu smo arhivirali i sada se okrećemo idućoj utakmici, u gostima kod Širokog. Bez obzira što su oni za sada jedina momčad bez pobjede, znamo da nam tamo neće biti lako i trebamo se maksimalno pripremiti za tu utakmicu.
Unatoč oscilacijama i ne baš dobroj igri, uspjeli su košarkaši Zadra u završnici utakmice s Cedevitom isčupati pobjedu i uknjižiti na svoj konto nova dva boda. Iako su mnogi mislili da će se Zadar bez većih problema obračunati s momčadi iz Podsuseda, igrači Slobodana Subotića, umalo su u dvorani Krešimira Ćosića priredili pravu senzaciju. Ipak, Zadrani su uspjeli zaustaviti nalet gostiju u drugom poluvremenu, nisu im dopustili da pobjegnu na veću razliku (zvuči čudno, ali i to se vrlo lako moglo dogoditi), a onda su u posljednjoj minuti uhvatili dvije ključne lopte, te su mirnim izvođenjem slobodnih bacanja priveli susret kraju u svoju korist.
– Nismo podcijenili protivnika. Znali smo da je Cedevita dobra momčad i da to neće biti laka utakmica. Ipak, moram priznati da nismo očekivali da ćemo baš tako teško doći do pobjede. Cedevita se pokazala kao iznimno kvalitetan protivnik, sa dosta dobrih igrača. Oni su još uvijek u nekoj fazi traženja, tako da vjerujem da će u budućnosti biti još bolji, pogotovo na domaćem terenu. Na kraju je najvažnije da smo pobijedili i upisali nova dva boda – kaže šuter Zadra Damir Rančić.
Pokazali karakter
Utakmica je zapravo počela kako su svi navijači Zadra mogli samo poželjeti. Zadrani su nakon svega pet minuta igre već imali +15, a tu su prednost držali sve do pred kraj prvoga dijela. Onda su u posljednjoj minuti prvog poluvremena gosti poentirali dvaput za redom, a seriju su nastavili odmah na početku treće četvrtine, te su tako u potpunosti uhvatili priključak.
– U tom trenutku, nakon samo pet-šest minuta, tih petnaest razlike je bilo malo nerealno jer su oni zabili samo četiri poena. Onda su pronaši neku svoju igru, ponajviše preko Žižića, koji je sa svojih desetak poena povukao i druge igrače. Uspjeli su uhvatiti priključak i tako su se zapravo držali do samog kraja utakmice.
Od trenutka kada je Cedevita uhvatila priključak bilo je jasno da će utakmicu odlučiti jedna ili dvije lopte. Zadrani nisu više imali oružja kojim bi se još jednom odvojili, ali su ipak bili dovoljno koncentrirani ne uđu u rezultatski zaostatak koji bi kasnije bio teško nadoknadiv.
– U završnici smo ipak pokazali karakter, bili smo koncentriraniji u ključnim trenucima i tako dobili utakmicu. Bilo je zaista teško, ali srećom, imamo takvu momčad sa više igrača koji u svakom trenutku mogu povući. Tako je bilo i ovaj put.
Najviše problema u obrani Zadar je imao ispod koša gdje su se razigrali protivnički centri, Žižić, koji je cijelo vrijeme bio lokomitva gostujuće momčadi, te Mobley koji je režirao preokret u drugom poluvremenu.
–  Žižić je renomirani europski centar koji će sigurno biti ponajbolji igrač ove lige i mi smo znali da ćemo s njim imati dosta problema. U taktičkoj pripremi za utakmicu dogovorili smo se da ga čuvamo „jedan na jedan”. Preuzeli smo taj rizik da će nam on zabiti više koševa, ali nam je zato bilo važno da ne razigra ostale igrače i mislim da nam je to donekle i uspjelo – zaključio je Rančić analizu utakmice s Cedevitom.
U Široki po bodove
Ovom pobjedom, Zadar je zasjeo na drugo mjesto NLB lige. Prva i jedina neporažena za sada je Cibona, a po dvije pobjede i jedan poraz, uz Zadar, imaju još Radnički, Helios i Zagreb. Na omjeru 1-1, s utakmicom manje, za sada su Bosna, Olimpija, Partizan i FMP, po pobjedu i dva poraza imaju Zvezda, Hemofarm, Budućnost i Cedevita, a jedina momčad bez pobjede u prva tri kola je upravo idući Zadrov protivnik, Široki.
– Ovaj ritam utakmica ne ostavlja nam previše vremena da se osvrćemo na ono što je bilo, bilo da je riječ o pobjedi ili porazu. Cedevitu smo arhivirali i sada se okrećemo idućoj utakmici, u gostima kod Širokog. Bez obzira što su oni za sada jedina momčad bez pobjede, znamo da nam tamo neće biti lako i trebamo se maksimalno pripremiti za tu utakmicu.
Momčad zadarskog trenera Hrvoja Vlašića želi se što prije izvući iz neugodne situacije i upisati prvu pobjedu i Zadrani će se morati pošteno potruditi da iz Hercegovine kući donesu prva dva gostujuća boda ove sezone.
– Oni su do sada izgubili tri utakmice, što sigurno nisu očekivali i htjeti će što prije upisati prvu pobjedu kako bi prekinuli taj negativan niz. Pretpostavljam da se najviše uzdaju u domaći teren i u svoju publiku, ali mi ne trebamo o tome razmišljati. Mi idemo tamo s ciljem da osvojimo bodove i to je jedino što nas zanima. Napravit ćemo sve da se u Zadar vratimo s nova dva boda.
Povratak u formu
U pripremnom razdoblju Zadar i Široki sastali su se čak triput, dvaput u dvorani Pecara i jednom na Višnjiku. Ishod je uvijek bio isti – pobjeda Zadra, no to nije nikakva garancija da će tako biti i ovaj put.
– U pripremnom periodu smo odigrali tri prijateljske utakmice protiv Širokog tako da se međusobno vrlo dobro poznajemo. Sva tri puta smo ih pobijedili, ali igrali smo i s Cedevitom prijateljsku utakmicu koju smo dobili relativno lagano, pa smo vidjeli koliko se ova prava utakmica razlikovala od te pripremne. Isto vrijedi i za Široki. Ove tri pobjede u pripremnom periodu ne moraju ništa značiti. Očekuje nas teška utakmica ali ja vjerujem da ćemo iz nje izići kao pobjednici.
Osim dva boda, Zadar je protiv Cedevite dobio i potvrdu da se Damir Rančić polako oporavlja od ozljede i vraća u formu. Nakon blijedog izdanja protiv Olimpije (0/5 za tricu, valorizacija -7 za 13 minuta) i ne baš sjajne igre u Kragujevcu (3/6 za tricu ali i 5 izgubljenih lopti), protiv Cedevite je Rančić konačno došao na svoje. Šutirao je ukupno 62% (3/5 za tricu) uz važnu tricu i polaganje u posljednjoj četvrtini. Ubilježio je i tri asistencije, a u završnici susreta, kada je bilo najpotrebnije, bio je mirne ruke s linije slobodnih bacanja. Iako je još uvijek daleko od svoje najbolje forme, igra protiv Cedevite, garancija je da će šuter Zadra uskoro ponovno biti onaj pravi.
– Činjenica je da sam bio dva tjedna bez treninga i da sam ušao u sezonu praktički s jednim ozbiljnim treningom. Nakon prve utakmice sam opet osjetio tu bol, pa sam u Kragujevcu igrao pod tabletama, a prošli tjedan sam konačno uspio spojiti dva treninga. I dalje mi se nakon utakmice to vraća, tako da mislim da ću morati na neke specijalne šok terapije. Radi se o upali tetive koja iziskuje veliki odmor, a to u ovom trenutku nije moguće. Moram stisnuti zube, dati sve od sebe i pokušati se što prije vratiti u pravu formu – zaključio je Rančić.
Sagadin: „Rančić pravi do Partizana”
Trener Zadra Zmago Sagadin svjestan je da Rančić još uvijek ne može dati svoj maksimum ali očekuje da bi kaštelanski šuter mogao biti potpuno spremen za derbi s Partizanom, za dva tjedna.
– Dama je svaki dan sve bolje, iako još uvijek nije potpuno spreman. Do sada smo ga čuvali, nije radio puno u obrani, ali sada ćemo ga sve više opterećivati i računam da će do utakmice s Partizanom (31. listopada, op.a.) to biti pravi Rančić – kazao je Sagadin.
Razbiti psihološku barijeru
Čitavu prošlu sezonu pisali smo o svojevrsnoj psihološkoj blokadi koju košarkaši Zadra imaju kada je riječ o igri na gostovanjima. Zadar je lani izvan svoje dvorane upisao samo četiri pobjede (Cibona, Split, Bosna i Krka), gubio je bodove kod fenjeraša (Vojvodina, Zagreb, Helios), a plaman na završni turnir definitivno je ispustio porazima od FMP-a u Beogradu i Olimpije u Ljubljani. Ni ova sezona nije počela dobro po tom pitanju, jer su Zadrani poraženi na gostovanju kod debitatnta u ligi Radničkog i zato bi, osim s bodovnog aspekta, pobjeda u Širokom u petak bila iznimno značajna i s psihološkog aspekta.
– Mislim da smo pobjede u gostima prošle sezone u NLB ligi mogli nabrojati na prste jedne ruke (četiri, op.a.), a sada nam se dogodio i taj poraz u Kragujevcu. Mislim da sada imamo idealnu priliku da razbijemo tu psihološku barijeru i da napokon počnemo dobivati utakmice u gostima – mišljenja je Rančić.
Štemberger i Čolak u Širokom
U dvjema utakmicama NLB lige koje su igrane u nedjelju Olimpija je upisala prvu pobjedu na gostovanju kod Budućnosti (79:85), dok je Široki poražen kod Hemofarma u Vršcu s uvjerljivih 83:69. Domaće je predvodio 222 cm visoki centar Boban Marijanović sa 21 poenom i 15 skokova, dok je za gostujući sastav Amerikanac Mason ubacio 17, a centar Grgat 16 poena. Svoju prvu utakmicu u dresu Širokog ove sezone odigrao je i bivši igrač Zadra, Frano Čolak, koji je za 24 minute ubacio osam poena, uz šest skokova. Čolak je doveden kao zamjena za kapetana Šimu Špralju koji će zbog ozljede s terena izbivati dvadesetak dana. U petak bi protiv Zadra trebao zaigrati i još jedan bivši igrač Zadra, Siniša Štemberger, koji je potpisao jednogodišnji ugovor, nakon što je uprava kluba raskinula ugovor s američkim razigravačem Aaronom Nixonom. Drugi Zadranin u dresu Širokog, Jurica Ružić, protiv Hemofarma je igrao 28 minuta uz učinak od pet poena i dva skoka.