Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mesić na proslavi oslobođenja Zadra

Autor:

18.10.2009. 22:00
Mesić na proslavi oslobođenja Zadra

Foto: Sebastian GOVORČIN



Predsjednik RH Stjepan Mesić nazočit će svečanoj proslavi obilježavanja 65 obljetnice oslobođenja grada Zadra koja će se održati 31. listopada u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije u hotelu Kolovare. Predsjednik će biti i pokrovitelj samog događaja.
– Mi moramo shvatiti da su sudionici Narodno oslobodilačke borbe izvojevali značajnu pobjedu na fašizmom. Treba obilježavati obljetnice iz toga vremena među kojima je dan oslobođenja najvažnija za svaki grad. Na svečanu obljetnicu pozvali smo i gradonačelnika Zvonimira Vrančića i župana Stipu Zrilića, rekao je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije Nikola Dobre.
Dobre nije želio komentirati stav dosadašnjih predstavnika gradskih i županijskih vlasti prema ovome danu. Naime do sada nitko od njih nije položio vijence na Spomenik palim borcima oslobodiocima grada Zadra.
U programu obilježavanja obljetnice je polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima oslobodiocima grada Zadra i na Središnji križ palim braniteljima u Domovinskom ratu na Gradskom groblju. Na svečanoj sjednici o danu kada je oslobođen Zadar između ostalih govorit će prvoborac Šime Lukin i komesar prvog bataljuna zadarskog partizanskog odreda koji je prvi ušao u Zadar Vinko Kožul.
U priopćenju iz Ureda predsjednika RH stoji kako će Mesić prisustvovati svečanosti jer smatra da se radi o vrlo važnom datumu u novijoj povijesti Hrvatske. Na taj dan su partizanske jedinice ušle u Zadar i istjerale njemačke jedinice čime je Zadar de facto ponovno postao sastavni dio Hrvatske što nije bio od 1920. god. kad je Zadar, odlukama Rapallskog ugovora, bio pripojen Italiji. Kao što je poznato, Zadar i svi drugi otuđeni dijelovi Hrvatske bili su pri kraju Drugog svjetskog rata pripojeni Hrvatskoj na temelju odluka ZAVNOH-a od 20.09.1943.