Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Projekt novog azila bez značajnih pomaka

Autor:

18.10.2009. 22:00
Projekt novog azila bez značajnih pomaka


Gradu je stigla obavijest da je, zbog izmjene u Zakonu potrebno ishodovati i odluku Vlade RH o utvrđenom općem interesu te mišljenje Županijske skupštine. Sve ovo se događalo još u lipnju, no kako doznajemo u razgovoru s Ivanom Dadić, do danas nema nikakvih novosti po pitanju ovog projekta


Problematika vezana uz improvizirano sklonište za životinje na zadarskim Žmirićima još uvijek je aktualna. Svakodnevna pitanja i negodovanja građana oko tamošnjih uvjeta u kojima životinje žive, a zbog čije neadekvatnosti “štićenici” nerijetko bježe na ulicu pa bivši psi i mačke lutalice ponovno dobivaju taj status, konstantno izvire na površinu.
Građani su tako u nekoliko navrata kroz medije napominjali kako su iste one životinje koje su oni sami odnijeli u ovo sklonište, nedugo potom ponovno vidjeli na ulici, što dokazuje da ovaj azil uistinu ne služi svojoj svrsi.
 Zavrzlame oko dokumentacije
No, umirujuća je vijest stigla odavno, a tiče se iznimno pohvalnog poteza Grada Zadra, koji je pokrenuo projekt izgradnje novog, legalnog i potpuno adekvatnog skloništa za životinje koji bi trebao osvanuti na Bokanjcu. Poznato je i to da su svi fizički uvjeti i financijska sredstva za realizaciju ovog projekta osigurani, no cijeli proces još uvijek koči one dobro poznate zavrzlame oko dokumentacije.
Podsjetimo stoga da je najprije u tijeku bilo iščekivanje građevinske dozvole, a koja je trebala biti spremna još prije početka ljeta, kada je u planu bio i konačni početak gradnje te osposobljavanje nekolicine bokseva i preseljenje dijela životinja. No, kada je Grad uputio zahtjev Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva zatraživši dopuštenje za izdvajanje čestice iz šumskog gospodarstva, odnosno ulazak u posjed, jer Grad treba biti vlasnik posjeda da bi mogao dobiti građevinsku dozvolu i započeti s preseljenjem kaveza, pojašnjeno im je kako su zbog izmjena Zakona o izvlaštenju državnog zemljišta gradske vlasti dužne ishodovati još dva dokumenta.
Čeka se katastarska ovjera
Dakle, kao odgovor na spomenuti zahtjev Gradu je stigla obavijest da je, zbog izmjene u Zakonu potrebno ishodovati i odluku Vlade RH o utvrđenom općem interesu te mišljenje Županijske skupštine. Sve ovo se događalo još u lipnju, no kako doznajemo u razgovoru s Ivanom Dadić, stručnom suradnicom za informiranje i protokol Grada Zadra, do danas je osigurana tek suglasnost od Vlade, a u tijeku je izrada idejnog projekta.
– Nakon što je Vlada RH utvrdila interes, odnosno dala svoju suglasnost, izrađena je posebna geodetska podloga, a trenutačno se čeka katastarska ovjera tog dokumenta na temelju kojeg će biti izrađen idejni projekt, kazala je Dadić.
Poznato je i da je ukupno 4,7 hektara zemljišta namijenjeno skloništu i to 3 kilometra sjeveroistočno od ruba naselja Bokanjac te oko 70 metara istočno od ceste Zadar-Ražanac. Na ovom će se području osigurati i deset parkirališnih mjesta za sve posjetitelje i osoblje skloništa. Prostor će, prema Urbanističkom planu, biti infrastrukturno potpuno opremljen, a imat će i potpunu vodovodnu i odvodnu infrastrukturu, koja neće biti vezana uz infrastrukturu šireg područja. U tom smislu je u planu i biopročišćivač, dok će sve ostalo biti riješeno unutar kompleksa, a prema idejnom rješenju, kapacitet azila predviđen je za 50-ak životinja, no njega je, ovisno o potrebama, moguće dalje širiti.