Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Samokritični Ružić, neizvjesnost pred Široki

Autor: Matej Lordanić

18.10.2009. 22:00
Samokritični Ružić, neizvjesnost pred Široki

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ružić: Dopustili smo Žižiću da se razigra, a to je prvenstveno moja krivica


Vrlo dobru igru protiv Cedevite pružio je američki krilni igrač Micah Downs, postigavši 16 koševa i šest skokova.
– Igrali smo prilično dobro. Nešto smo bolje igrali u prvom poluvremenu kada smo imali veliko vodstvo. Cedevita je, međutim, kvalitetna momčad. Dali su sve od sebe i uspjeli se vratiti u utakmicu. Pokazali smo da imamo karakter i petlju, te smo na kraju došli do pobjede. Suđenje? Nije moj posao govoriti o sucima. Oni, također pokušavaju svoj dio posla odraditi na najbolji mogući način. Treba priznati da je suđenje težak posao. Najvažnije je da smo pobijedili i sretan sam zbog toga – riječi su Micaha Downsa, a nakon njega utakmicu je kratko prokomentirao Hrvoje Perić.
– Nismo odigrali najkvalitetniju utakmicu, no najvažnije je da smo ostvarili pobjedu i osvojili dva boda. Treća četvrtina? Teško je objasniti taj pad. Dogodila nam se nekakva blokada, a na analizi utakmice ćemo sve detaljno pretresti. Široki? Poslije ovakve utakmice teško je reći da idemo na pobjedu, ali ovaj susret trebamo što prije zaboraviti. Široki smo triput pobijedili u pripremama i dosta dobro ih poznajemo. Nadam se da ćemo odigrati bolje nego protiv Cedevite i da ćemo pobijediti.
Ružićev pad
Kapetan Tomislav Ružić je napadački odigrao dobru utakmicu i na kraju zabilježio 20 koševa i 10 skokova, ali u obrani je imao puno problema protiv Andrije Žižića koji je zabio 25 koševa.
– Cedevita se pokazala težim protivnikom nego što smo očekivali. Loše smo počeli utakmicu. Dopustili smo Žižiću da se razigra, a to je prvenstveno moja krivica. On je povukao svoju momčad i držao ih iznad vode u prvoj četvrtini. Nadalje, slabo smo branili njihovu ‘pick and roll’ igru. Oni su sve vrijeme držali priključak i nisu nam dopuštali da se odvojimo na veću razliku, te tako ranije riješimo pitanje pobjednika.
Nezgodno je izgledao Ružićev pad na parket nakon okršaja s Cedevitinim centrom Vladimirom Kuljaninom.
– Pao sam i udario glavom o pod, a onda mi je netko stao nogom na glavu. Pretpostavljam da je to bio Kuljanin, ali ne mogu reći sa sigurnošću, jer nisam dobro vidio. Malo mi se zamračilo, ali na kraju je sve ipak dobro ispalo.
Žižić o detaljima
U petak vas očekuje Široki.
– U prijateljskoj utakmici koju smo odigrali protiv njih u Zadru vidjeli smo da nisu momčad za podcjenjivanje. Rezultat ih za sada ne mazi, ali bez obzira na to, mi ih moramo ozbiljno shvatiti. Igrali smo protiv njih u prijateljskoj utakmici, ali tek sada ćemo vidjeti kako je to u pravoj, natjecateljskoj utakmici pred njihovom publikom – rekao je Ružić.
Njegov izravni protivnik pod obručima Andrija Žižić u porazu ima slabu utjehu u činjenici da je bio najbolji strijelac utakmice.
– Za pobjedu je u nekim utakmicama dovoljno nekoliko poena, a ponekad samo jedan. Zadar je u imao više sreće i iskoristio je svoju priliku za pobjedu. Jako mi je drago što smo pokazali da se možemo nositi s našim protivnicima i na gostujućim parketima. Pogotovo mi je drago što smo to pokazali ovdje u Zadru, jer se zna da je zadarsko gostovanje jedno od najtežih u ligi. Dvoboj s Ružićem? Poznajemo se dugo godina, već smo skupili podosta iskustva i pokušavali smo se nadigravati. U posljednjim sekundama su Ružićev skok u napadu i moja osobna greška nad njim odlučili pobjednika. S druge strane, mi nismo iskoristili naš sljedeći napad. Nijanse, odnosno detalji odlučili su pobjednika – misli Žižić.


 SEDAM JE OVAJ PUT BILO DOVOLJNO




Tomislav Ružić ostvario je double-double učinak od 20 poena i 10 skokova. Iako je kapetan nakon utakmice bio kritičan prema svojoj igri u fazi obrane, to mu se ne može zamjeriti jer je on jedini igrač Zadra koji je u sve tri utakmice do sada (tako je bilo i u pripremnom razdoblju) pokazao konstantu. Naravno, sjajna partija kapetana ne umanjuje učinak drugih igrača. Rok Stipčević iskupio se za lošu predstavu u Kragujevcu s 19 poena, četiri asistencije i dvije ključne trice u posljednjoj četvrtini, a kada se u posljednjim trenucima susreta našao na liniji slobodnih bacanja, hladnokrvno je ubacio oba i odveo Zadar na +4. Vrlo dobar je bio i Micah Downs sa 16 poena (šut 7/11) i sedam skokova, a konačno je na svoje došao i Damir Rančić koji je ubacio 15 poena, pokazavši karakter u završnici susreta. Vladimer Boisa još uvijek nije pronašao svoju šutersku formu, ali zbog njegovog doprinosa u obrani nitko mu to ne može zamjeriti. Svojih osamnaest minuta solidno je odradio i Hrvoje Perić, a Marko Car definitivno će htjeti što prije zaboraviti ovu utakmicu (19 min, 0/3 za tricu). Osnovni problem Zadra u ovoj utakmici bio je što osim spomenute sedmorice nitko nije bio u prilici dati svoj doprinos. Plaisted je odigrao svega četiri minute, Marčinković malo više od jedne, a ostali nisu niti ulazili u igru.