Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šezdeset godina od osnutka NP Paklenica

Autor:

18.10.2009. 22:00
Šezdeset godina od osnutka NP Paklenica

Foto: Adam VIDAS



Tristotinjak izletnika posjetilo je jučer NP Paklenica i tako sudjelovalo u obilježavanju Dana parka i 60 godina od njegovog osnivanja. Ulaz za sve posjetitelje bio je tijekom cijelog vikenda slobodan, a u lugarskoj kućici u nedjelju besplatno je posluženo stotinu porcija graha.
– Suprug je vidio jučer u novinama da se obilježava Dan parka i da se kuha fažol, pa nam eto prilike da se u nedjelju ne kuha. Godišnje nastojimo ovdje doći barem tri-četiri puta. Išli bismo češće, ali se ne stigne zbog posla i drugih obaveza. Svaki put kad dođemo ovdje uživamo, bez obzira na doba godine, kaže Anita Gržan-Martinović.
Šuma Paklenica s dijelovima kanjona Velike i Male Paklenice proglašeni su drugim Nacionalnim parkom u Hrvatskoj 19. listopada 1949. godine odlukom Sabora Narodne Republike Hrvatske, pola godine nakon što su nacionalnim parkom proglašena Plitvička jezera. Prvotna površina NP Paklenice bila je 36 četvornih kilometara, a odlukom Sabora RH u veljači 1997. godine proširuje se na 95 kilometara četvornih.
NP Paklenica danas predstavlja posebnu oazu jedinstvene prirode južnog Velebita. Na području parka nalazi se najviši velebitski vrh, Vaganski vrh, na 1757 metara nadmorske visine i drugi po visini velebitski vrh Sveto brdo na 1753 metara nadmorske visine.