Stankovci dobili nagradu za uspješnost privlačenja ulaganja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
baradic
FAH
Željko Katuša i Željko Baradić na dodjeli Vladinih priznanja

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor ocijenila je danas da će 2010. godina biti teška, ali da se na nju može gledati s umjerenim optimizmom ako "pospremimo svoju kuću" i donosemo realni proračun za sljedeću godinu. "Bit će teško, i dalje ćemo nositi velik teret, ali ako svi zapnemo iz sve snage, moći ćemo očekivati svjetlo na kraju tunela koje neće biti vlak iz suprotnog smjera", rekla je premijerka Kosor na dodjeli nagrada "Ulagač godine 2009." koju dodjeljuje Agencija za promicanje izvoza i ulaganja u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva. Kosor je ocijenila i kako je "strmoglavi pad gospodarske aktivnosti bez sumnje zaustavljen".

Po procjenama koje je iznijela, u ovoj se godini očekuje realni pad BDP-a od pet posto, dok se u 2010. očekuje rast od 0,5 posto, uz inflaciju od oko tri posto. Podsjećajući na dosadašnje uštede u državnom proračunu i trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, najavila je da će Vlada i dalje inzistirati na štednji u javnom sektoru. Poslovodstvima javnih poduzeća poručila je da, ako već nisu, moraju smanjiti masu plaća za 10 posto.

Kosor je podsjetila i na mjere koje Vlada poduzima za razvoj poduzetništva i poticanje ulaganja, među kojima je razvoj poduzetničkih zona u koje je od 2004. uloženo 506 milijuna kuna i potaknuto otvaranje 31 tisuće radnih mjesta. Cilj Vlade je da Hrvatska u 2010. uđe među 30 globalno najatraktivnijih destinacija za ulaganja, poručila je Kosor.

Izravna strana ulaganja lani su iznosila više od tri milijarde eura, no u prvih šest mjeseci ove godine pala su na 913 milijuna eura, podsjetila je predsjednica Vlade na dodjeli nagrade ulagačima godine.

Nagradu "Ulagač godine 2009." u kategoriji novog ulaganja dobio je proizvođač ambalažnog stakla Vetropack Straža iz Huma na Sutli. Nagradu "Ulagač godine" za ulaganje s najvećim brojem novozaposlenih dobila je tvrtka Solaris iz Novigrada koja se bavi proizvodnjom fotonaponskih modula i opreme. Najinovativniji ulagač je proizvođač plastičnih cijevi Vargon, a najbolji ulagač u manje razvijena područja Hrvatske je proizvođač furnira Decospan Mato Furnir iz Oprisavaca kraj Slavonskog Broda. Priznanje jedinici lokalne samouprave za uspješnost privlačenja ulaganja dobila je Općina Stankovci u zadarskom zaleđu.

 BILI SMO PARTNERI INVESTITORIMA
- Općina Stankovci je jedina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja je u samo pet mjeseci razmaka dobila nagradu za najuspješniju poduzetničku zonu i sada ovu nagradu Agencije za promicanje izvoza i ulaganja za najuspješniju jedinicu lokalne samouprave u Hrvatskoj u privlačenju novih investitora. Mi smo svim investitorima koji su došli u našu Općinu, poslovnu zonu Novi Stankovce bili partneri, nismo im stavljali omču oko vrata. Odmah nakon što mi je premijerka Kosor uručila nagradu uspostavljeni su novi poslovni kontakti sa stranim i domaćim investitorima koji su zainteresirani za ulaganje u našu zonu, rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić.

Baradić je posebno istaknuo činjenicu što su u konkurenciji za ovu nagradu iz cijele Hrvatske bili samo još samo Općina Poličnik i Grad Benkovac. Radi se o tri povezane JLS koje vode tri prijatelje. Uz Baradića tu su gradonačelnik Benkovca Željko Katuša i načelnik Općine Poličnik Davor Lončar. Oni su svojim uspješnim radom pokazali kako Zadarska županija pokazuje napredak po pitanju razvoja gospodarstva.

Podsjetimo kako je u stankovačkoj poslovnoj zoni zaposlenje pronašlo oko 400 ljudi, kako se tamošnje tvrtke bave pretežno proizvodnjom i izvozom robe na strana tržišta. U zoni koja se proteže na 28 hektara Vlade RH, odnosno Ministarstvo gospodarstva i Općina Stankovci uložili su 12 milijuna kuna u infrastrukturu, a privatni sektor 400 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno