Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Stipendije za poticanje deficitarnih zanimanja

Autor:

18.10.2009. 22:00
Stipendije za poticanje deficitarnih zanimanja

Foto: Vedran SITNICA



Jedna stipendija nije dodijeljena jer je majka jednog učenika odustala zbog straha da njeno dijete neće moći ispoštivati uvjete ugovora, a to su da ne izgubi status učenika ili da ne promijeni zanimanje, pa će morati vratiti novac
Obrtička komora Zadarske županije dodijelila je danas učenicima prvih i drugih razreda strukovnih škola 36 od 37 stipendija za defictirana obrtnička zanimanja po jedinstvenom modelu obrazovanja. Jedna stipendija nije dodijeljena jer je majka jednog učenika, koja je htjela ostati anonimna, odustala zbog straha da njeno dijete neće moći ispoštivati uvjete ugovora, a to su da ne izgubi status učenika ili da ne promijeni zanimanje, pa će morati vratiti novac.
Osim ove majke, koja se prilikom svečanog potpisivanja pokolebala i odustala, ugovore s Obrtničkom komorom potpisalo je šest roditelja stipendista. Inače, komora je dodijelila šest stipendija Strukovnoj školi Vice Vlatkovića i to za zanimanja zidar i tokar, 15 stipendija Hoteljersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru za obrazovanje kuhara i konobara, te 16 stipendija za Srednju školu Biograd na moru za ista zanimanja.
Učenici će zahvaljujući ovim stipendijama dobijati 500 kuna mjesečno u razdoblju od rujna do lipnja, odnosno dok traje školska godina. Učenici su se složili kako će im ovi novci dobro doći za pokrivanje troškova prijevoza do škole ili kao pomoć roditeljima za kupovinu opreme za školu.
– Moramo istaknuti zadovoljstvo što smo uspijeli oformiti ovu liniju za stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja. Nadam se da će ovo biti dobar poticaj mladima, ali i pomoć da se nastavi tradicija obrtništva u deficitarnim zanimanjima, rekao je Eduard Vicković, predsjednik Obrtničke komore, dodajući kako su sredstva za stipendije izdvojena su iz Ministarstva gospodarstva te Zadarske županije. Kazao je kako se nada da će se suradnja nastaviti i sljedeće godine.
Razgovarali smo s dvojicom učenika koji se školuju za kuhara i konobara. Obojica su rekli kako su odabrali ova zanimanja jer žive u turističkoj regiji pa smatraju da će poslije škole lako naći posao. Zadovoljni su zbog stipendija jer će tako pomoći roditeljima u mjesečnim izdacima.