Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadru treba jasniji pomorski identitet

Autor:

18.10.2009. 22:00
Zadru treba jasniji pomorski identitet

Foto: Tomislav JERAK



U crkvi sv. Dominika večeras je službeno otvorena četvrta po redu manifestacija “Zadar more”. Otvorenje manifestacije obilježile su tri izložbe fotografija Davora Šarića, namještaja i umjetnina od bačava Marka Novoselića s Ugljana te fotodokumentarna izložba “Gajete i brodi” Darka Klarina iz Preka. Moderator i voditelj večeri bio je Ante Mihić, a posjetitelje je zabavljala i klapa Ardura.
– Ova manifestacija je nastala jer mislimo da nismo dovoljno svjesni kako je Zadar povezan s morem te da ljudi u stvari ne znaju puno o moru, iako je to opća kultura naše regije. Na ovaj način pokušavamo pobudit taj interes i ova manifestacija je edukativna, a provlače se tri osnovna pravca koja su definirala program: gastronomija, umjetnost i edukacija kroz more, rekao je Stojaković dodajući kako je ovo skromna manifestacija koja sadržava brojna predavanja koja će do petka biti održavana u crkvi sv. Dominika, a manifestacija će se završiti na forumu gdje će biti održane razne edukativne i umjetničke radionice, a posjetitelje očekuje i gastronomski užitak jer će jelo spremati Livio Perin.
Posjetitelje je zainteresirala fotodokumentarna izložba “Gajete i brodi” Davora Klarina. Slikama s gajetama prosjek starosti je oko 100 godina. Sam Klarin porijeklom je s Preka, a rekao nam je kako je njegov život usko vezan uz gajete te kako mu je žao jer one pomalo padaju u zaborav.
– Izložbu sam pripremio prije godinu dana, a bila je izložena u Preku i Murteru. Pozvali su me iz udruge “ZadarMore”, a kako sam rođen u Preku i živio u Zadru povezao sam tu jednu priču.
Vlasnici zemlje u zadarskom zaleđu su otočani i kako su imali potrebu obilaziti vinograde i maslinike to nisu mogli bez gajete, znači gajeta je bila članom svakog domaćinstva. Želimo da gajeta bude prisutna i da se ne zaboravi jer je to dio našeg identiteta i prošlosti. Ukoliko sve prepustimo plastici znači da ne cijenimo svoju prošlost, rekao je Klarin.
Mladi umjetnik Marko Novoselić izložio je svoje radove namještaj i umjetnine od bačava koja je privukla brojne posjetitelje.
– Izložba namještaja, lampi i ostalih predmeta od bačava nastala je iz toga jer se bačve sve manje koriste, a pojeo ih je prokrom. Materijal mi je odličan i došao sam na ideju da nešto napravim. Počeo sam se ovim baviti kao hobijem prošle zime, a nadam se da bi u budućnosti ovo moglo prerasti i u neki posao, kaže Novoselić.
Među posjetiteljima bio je i župan Stipe Zrilić koji nam je rekao kako ova manifestacija govori o iskonskoj povezanosti čovjeka i mora te potvrđuje pomorsku orijentaciju naše županije.
– Čovjek na našim prostorima već stoljećima živi s morem i od mora. Mi imamo najveću pomorsku firmu Tankersku plovidbu, Pomorsku školu i puno poznatih jedriličara, rekao je Zrilić.
Otvaranje manifestaciju je podržao i Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole koji će u četvrtak održati predavanje “Srednje Pomorske škole: prilike i izazovi”, a njegovi učenici će u subotu održati radionicu čvorovi i vještine.
– Zadru treba jasniji pomorski identitet, a ova manifestacija mu daje jednu lirsku i pomorsku notu koju ovaj grad malo pomalo gubi, rekao je Perković.