Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bianca Matković ljuta na vrh HDZ-a

18.10.2010. 22:00
Bianca Matković ljuta na vrh HDZ-a


Nisam razmišljala aktivirati mandat, a da sam ja bez njega ostala, isto bi vrijedilo za Bačića i Adlešić, ogorčena je Bianca Matković
HDZ je ipak odlučio Ivi Sanaderu dati zeleno svijetlo za ulazak u Sabor.
– Sanader ima pravo aktivirati svoj mandat – nedvosmislena je jučer bila premijerka Jadranka Kosor.
Premijerka je dodala kako HDZ nikad nije ni razmišljao drukčije jer “svatko tko je izabran može ostvariti to pravo”. No, poznato je kako je Vladimir Šeks, glavni HDZ-ov čovjek za proceduralna pitanja, javno dvojio omogućava li zakon Sanaderu da i po treći put aktivira svoj zastupnički mandat.
– Ne znam zašto je Šeks to govorio. Sanader ima pravo odmrznuti mandat, to je nesporno i naša stranka neće kršiti zakon – rekao nam je jučer visoki dužnosnik HDZ-a.
U stranci se procjenjuje kako je Šeks namjeravao stvoriti dvojbu oko Sanaderovog mandata kako bi se MIP suzdržao od odlučivanja i zatražio očitovanje Šeksovog Odbor za Ustav, a onda bi to tijelo, kao i slučaju referenduma, slučaj proslijedilo Ustavnom sudu. Ali, Šeks je, čini se, ostao u manjini u predsjedništvu HDZ-a, a nije nevažno ni što je predsjednik HSS-a Josip Friščić upozorio da njegova stranke neće sudjelovati u igrama oko Sanaderovog mandata jer smatraju da on ima pravo doći u Sabor.
No, kako doznajemo, HSS se slaže s HDZ-om da je sadašnja državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, Bianca Matković u srpnju prošle godine ostala bez mandata. Tada je Bianca Matković, prema novom tumačenju parlamentarne većine, prilikom prelaska s dužnosti državne tajnice u MVP-u na mjesto ministrice bez portfelja propustila aktivirati i istovremeno odmrznuti svoj mandat, zbog čega se on praktično ugasio.
Biancu Matković nitko iz HDZ-a nije izvijestio da se po novom ona ne može više vratiti u Sabor, ali je ogorčena tvrdnjama Vladimira Šeksa da je to tako.
– Nisam uopće razmišljala o tome da aktiviram mandat, ali činjenica je da ga ja i dalje imam. Kad sam prelazila na ministarsku dužnost pitala sam moje u stranci, kao i pravne stručnjake, trebam li regulirati saborski mandat i svi su mi govorili da to nije potrebno. Uostalom, da sam ja ostala bez mandata onda bi to vrijedilo i za glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića i Đurđu Adlešić.
Svi smo mi razriješeni s dužnosti koje smo obnašali u Sanaderovoj vladi i odmah u roku pola sata izabrani na dužnosti u Vladi Jadranke Kosor, a nitko od nas nije ništa poduzimao u vezi sa zastupničkim mandatom. Isto je bilo i s HSS-ovcem Božidarom Pankretić koji je s dužnost ministra poljoprivrede zamijenio mjestom potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja, mandat mu je ostao zamrznut – rekla nam je Bianca Matković.
 


Igranje s mandatom


Nije lako predvidjeti kako će se taj slučaj raspleti, ali valja se podsjetiti okolnosti u kojima je proljetos Bianca Matković maknuta iz Vlade. Vrh HDZ-a odlučio ju je smijeniti jer su je sumnjičili da je Sanaderova krtica u Banskim dvorima. Međutim, tjednima su odugovlačili sa smjenom bojeći se da bi u tom slučaju Bianca Matković aktivirala zastupnički mandat. Tek kad je za nju pronađeno mjesto u ministarstvu gospodarstva Bianca Matković razriješena je ministarske dužnosti. No, danas ispada kako ju je HDZ mogao bez ikakvog sustezanja smijeniti jer je desetak mjesec prije toga Bianca Matković ostala bez mandata.