Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Josipović: Glavaš i Norac ostat će bez odličja i činova

18.10.2010. 22:00
Josipović: Glavaš i Norac ostat će bez odličja i činova


Ratni zločinci koji su počinili zločine nad civilima, i to na posebno okrutan način, ne zaslužuju nositi odličja Hrvatske vojske i neće ih nositi, decidiran je jučer bio predsjednik RH Ivo Josipović u emisiji Hrvatskog radija “S predsjendikom na kavu”, komentirajući tužbe Mirka Norca i Brnaimira Glavaša zbog toga što im je oduzeo odličja i činove. Josipović je kazao kako oni imaju pravo na tužbu ali i da je uvjeren da neće dobiti spor.
– Impresivno je kako Glavaš, koji je pobjegao od pravosuđa i prodao svoja odlikovanja sada dijeli lekcije o pravnoj državi. Ako Upravni sud i kaže da postupak oduzimanja odlikovanja možda nije bio sasvim ispravan ili da je to trebalo drugačije učiniti, ti ljudi ipak neće zadržati činove ni odličja jer je nedopustivo da ih nose ratni zločinci – naglasio je Josipović. Kazao je i kako će USKOK i DORH odlučiti hoće li ili ne ispitati bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali i da očekuje da se to dogodi.
– Iskreno, uopće me nije briga zašto se Sanader vraća u politiku: ako ima pravo vratiti se u Sabor neka se vrati, ako pravosuđe ima razloga da se bavi njime neka se bavi. Trebamo se baviti važnijim stvarima, nadam se da će Sanader prestati biti zvijezda naslovnica – istaknuo je Josipović. Na pitanje novinara da li u Hrvatskoj mafija ima svoju državu, Josipović je odgovorio “da bi se gotovo to tako moglo reći i za Hrvatsku ako je istina sve ono što se valja po medijima”. No, dodao je, nikoga ne treba javno optuživati bez čvrstih dokaza “bez obzira je li riječ o Mršiću, Piculi ili Sanaderu”.
Komentirajući optužbe Damira Polančeca na račun Vladimira Šeksa, Josipović je istaknuo kako se treba najoštrije reagirati na svaku dokazanu spregu između pravosuđa i politike jer je i to oblik korupcije. Također se usporotivio neselektivnom i neracionalnom djeljenu oprosnica. “Takav sustav mora imati sigurnosne mehanizme. Ne može nagodba glasiti: otkucaj nekoga na višoj razini i odšetaj sa svime što si pokrao! ” – istaknuo je Josipović.