Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Policajac prešutio da se sprema ubojstvo

18.10.2010. 22:00
Policajac prešutio da se sprema ubojstvo


Informaciju ste dobili nakon ubojstva Ivane Hodak kada je policija bila na nogama. Zar niste mogli išta povezati, pitala je sutkinja Šipušića koji je uzvratio kako je Mafalanijeva informacija bila preopćenita pa bi izazvala “podsmijeh kolega”
Ne samo da nikoga nije obavijestio da se u Centru Zagreba sprema ubojstvo, nego o toj informaciji što ju je dobio od svog informatora Amira Mafalanija, policajac Nenad Šipušić nije sastavio nikakvo pisano izvješće. Iako se do jučer vjerovalo kako je Šipušić, koji je u to vrijeme bio vođa grupa za organizirani kriminal, a sada je napredovao do funkcije pomoćnika načelnika za kriminalističku policiju u Policijskoj postaji Novi Zagreb, proslijedio informaciju koju mu je Mafalani dao 19. listopada 2008. godine, jučer je u svom svjedočenju na nastavku suđenja optuženima za ubojstvo Ive Pukanića, to negirao. Izjavio je kako se radilo o nedovoljno konkretnoj informaciji koju se ni na koji način nije moglo provjeriti.
Čuo od Matanića
Tako su riječi iz obrane trećeoptuženog Amira Mafalanija, za što se moglo sumnjati da je samo manevar na kraju sudskog postupka, istina, koja je možda mogla i spasiti život Ivi Pukaniću. Iako nije konkretizirao čije se ubojstvo i gdje točno sprema, Mafalani je policajcu Šipušiću rekao da je tako nešto čuo od Roberta Matanića. Sasvim je izvjesno da su gotovo svi policajci u Hrvatskoj u to vrijeme znali tko je Matanić, te kakva ga reputacija bije iz Srbije i Bugarske. No, Šipušić je Mafalaniju tek sugerirao da se nastavi družiti s Matanićem ne bi li eventualno doznao nešto više.
– Pa zar vi niste čuli za tajne mjere? Tu informaciju ste dobili nedugo nakon ubojstva Ivane Hodak kada je cijela policija bila na nogama. Zar niste mogli išta povezat?, pitala je u nevjerici sutkinja Ivana Kršul Šipušića koji je uzvratio kako je Mafalanijeva informacija bila preopćenita pa je nije podijelio s kolegama kako ne bi izazvao njihov podsmjeh.
Četiri dana kasnije Pukanić je ubijen zajedno s Nikom Franjićem. Ni nakon atentata Šipušiću ništa nije bilo jasnije, pa je povjerovao Mafalaniju da “to nije to”, kada ga je ovaj zvao sat i pol nakon eksplozije u dvorištu “Nacionala”. Mafalani je Šipušiću rekao kako on osobno nema ništa s tim, a ovaj mu je povjerovao jer zna da je “pametan dečko”.
Do Šipušića su njegovi kolege došli dva mjeseca kasnije očito analizirajući Mafalanijeve telefonske kontakte.
Molio za pomoć
– Nisam im se ranije javljao iako sam znao da će utvrditi da je Mafalani komunicirao sa mnom. Nisam im se želio nametati tijekom istraživanja, objašnjavao je Šipušić priznavši na kraju kako bi sada najradije zanijekao svoje poznanstvo s Mafalanijem.
Bivši šef Odsjeka za krvne delikte zagrebačke policije Domagoj Anić negirao je jučer da je Mafalaniju rekao kako je informacije o mogućem ubojstvu trebao proslijediti njemu jer bi on zasigurno povezao i Pukanić bi možda bio živ.
– Mafalanija sam sreo dok je bio ispitivan o ubojstvu Ivane Hodak. Tada je molio da mu pomognem, no uzvratio sam mu da je sada kasno i da se s korisnim informacijama trebao javiti ili prije atentata ili neposredno nakon, objasnio je Anić.
Policajac Boris Novak potvrdio je da je tijekom pretrage stana Mafalani spominjao kontakte sa Šipušićem, o čemu je sastavljeno izvješće i proslijeđeno USKOK-u i Ravnateljstvu. O detaljima izvješća Novaku je bilo zabranjeno govoriti.
 


Zakazao i obavještajni sustav


Bivši načelnik kriminalističke policije Željko Cvrtila, koji je i nakon odlaska iz MUP-a ostao u sigurnosnim vodama, smatra kako je nepobitno da je u ovom slučaju došlo do propusta službe.
– U slučaju ubojstva Pukanića i Franjića je došlo do propusta unutar policijskog i obavještajnog sustava, to je neupitno. U ovom specifičnom slučaju, policajac je jednostavno morao napisati izvješće svom nadređenom o tome da mu je registrirani kriminalac kazao da se u Zagrebu sprema veliko ubojstvo. Ne radi se tu o tome da mu je kazano da će neki krov pasti ili neće, nego se spominje veliko kazneno djelo, kaže Cvrtila, koji smatra da je ovakav propust rezultat neuređenosti policijskog sustava. Jednostavno ne postoje norme za ovakve situacije. Stoga je i moguće da policajac koji nije prijavio Mafalanijeve tvrdnje ne snosi nikakve posljedice.
– Prema internim policijskim aktima, tu nije napravljena nikakva pogreška, jer se nigdje ne nalaže da se takva informacija mora prenijeti nadležnima. Sustav je neuređen, a žalosno je da se nitko niti ne trudi to urediti, zaključuje Cvrtila.
D. Ra.




 


KRONOLOGIJA


travanj 2008. – 9. travnja oko 23.50 sati pucano je na Ivu Pukanića u Ilici nedaleko od njegovog stana, nakon čega dobiva policijsku zaštitu
svibanj 2008. – Matanić izručen Hrvatskoj
kolovoz 2008. – Pukanić ostaje bez policijske zaštite; ministar Karamarko tvrdi da je to učinjeno na Pukanićev zahtjev, Borovec objašnjava da je donesena “stručna prosudba”
listopad 2008. – 6. listopada ubijena je Ivana Hodak, a u istom tjednu plaćeni ubojica odustaje od atentata na Ivu Pukanića na Cvjetnom trgu
19. listopada 2008. – Amir Mafalani obavještava policajca Nenada Šipušića da će se u centru Zagreba dogoditi ubojstvo za što je doznao od Roberta Matanića
23. listopada 2008. – 18.17 sati – ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić
23. listopada 2008. – 19.33 sati – policajac Šipušić razgovara s Mafalanijem koji mu negira svoju i Matanićevu vezu s Pukanićevim ubojstvom