Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Turističkoj slici Preka nedostaju hoteli

18.10.2010. 22:00
Turističkoj slici Preka nedostaju hoteli


Hoteli su generatori turističkog razvoja te se u preškom turizmu nedostatak hotelskog smještaja itekako osjeća. Kapciteti u kućnoj radinosti iznose negdje oko 1.000 kreveta. No Preko ima sve uvjete za dnevni promet od čak 5.000 turista. Za početak želimo da ta brojka dosegne barem 2.000 gostiju dnevno, kako je to bilo prije Domovinskog rata, govori načelnik Općine Preko Ante Jerolimov
Preko je drugo po broju stanovnika, a po razvoju infrastrukture i realiziranim projektima u zadnjih nekoliko godina zasigurno prvo mjesto na otocima zadarskog arhipelaga.
Mjesto je paralelno s izgradnjom komunalne infrastrukture, i brojnih javnih objekata poput nove škole, trajketne luke, nautičke luke, manjeg trgovačkog centra te doma za stare i nemoćne osobe dobivalo i na estetskoj kvaliteti. Kako uređenjem šetnice na rivi, tako i sve većom brigom oko njegovanja zelenih i cvjetnih javnih površina, ali i privatnih okućnica i vrtova.
Sve to dobra je podloga za povratak nekadašnjeg turističkog autoriteta koji je Preku 1968. godine priskrbio titulu najturističkijeg mjesta na Jadranu.
No ono što Preku najviše nedostaje da bi se to ostvarilo jesu hotelski smještajni kapaciteti.
Neiskorišteni potencijali
– Stari hotel u Preku izgrađen 70-ih godina funkcionirao je do Domovinskog rata. Kao što je poznato, lani je stari objekt srušen te sad očekujemo da investitor izgradi novi.
Hoteli su generatori turističkog razvoja te se u preškom turizmu nedostatak hotelskog smještaja itekako osjeća. Kapaciteti u kućnoj radinosti iznose negdje oko 1.000 kreveta. No Preko ima sve uvjete za dnevni promet od čak 5.000 turista. Za početak želimo da ta brojka dosegne barem 2.000 gostiju dnevno, kako je to bilo prije Domovinskog rata, govori načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.
On napominje da osim izgradnje novog hotela na mjestu starog, u Preku postoji planovi i volja za uređenjem hotelskih objekata na još dvije lokacije.
– Imamo dva stara objekta na atraktivnim lokacijama koje treba preurediti u turističke svrhe. Onako kako je to uostalom i predviđeno detaljnim planovima uređenja. Prvi od njih je zgrada stare uljare koja se nalazi na najatraktivnijoj lokaciji u mjestu. Postoji opći interes Prečana da se uljara izmjesti na neko prikladnije i maslinarima pristupačnije mjesta. Osim toga, svi se slažu da poziciju stare uljare treba iskoristiti za turističke svrhe. U prvom redu za uređenje hotela. Općina Preko i PZ Drobnica u zajedničkom planu imaju izmještanje uljare, no još uvijek nemamo razrađene detalje. Druga zgrada je odmaralište HEP-a koje se nalazi na pola puta između centra mjesta i trajektne luke. Mi smo pregovarali s predstavnicima HEP-a te smo od njih zatražili da zgradu ili prodaju ili da je preurede kako bi ponovno mogla služiti kao odmaralište. Oni su pristali na ovu drugu varijantu te su dosad izradili projektnu dokumentaciju i zatražili lokacijsku dozvolu, doznajemo od preškog načelnika.
Otvorenje hotela krajem 2012.
On ističe da je pomalo anemičnoj turističkoj slici Preka dozu živosti priskrbila prije dvije godine otvorena Nautička luka Preko sa stotinjak vezova.
Što se tiče početka izgradnje novog hotela Preko, iz tvrtke Jupiter Adria, koja je investitor projekta, doznajemo da se on očekuje u listopadu 2011. godine, a završetak radova i otvorenje hotela u zadnjem kvartalu 2012. godine.
Riječ je o luksuznom turističkom objektu sa 58 soba, tri dvorane za sastanke, restoranom s vanjskom terasom, bazenom i vrtom za relaksaciju, koktel&lounge barom te velikom promenadnom terasu uz obalu marine Preko.
Vrijednost investicije, koja je zbog općeg gospodarskog stanja već nekoliko puta prolongirana, procjenjuje se na između 12 i 15 milijuna eura. Naime, prva je procjena bila 15 milijuna eura, a padom cijena uzrokovanih recesijom investitori računaju da bi hotel mogao biti i 3 milijuna eura jeftiniji.
Na mjestu prošle godine srušenog starog hotela, investitori su uredili besplatno parkiralište sa 150 parkirnih mjesta koje će, eto, Prečanima i njihovim gostima, na raspolaganju biti još najmanje godinu dana.