Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Župan Zrilić tješio načelnika Škaru

18.10.2010. 22:00
Župan Zrilić tješio načelnika Škaru


Uložen je znatan napor, nešto se i napravilo, ali nedovoljno da bismo bili zadovoljni, konstatirao je načelnik Škara. “Načelniče, zasigurno će doći bolja vremena za plodne Ravne kotare s novom županijskom strategijom Regionalnog razvoja i ulaskom u EU, tješio ga je Stipe Zrilić
Prisjećanjem na poginule škabrnjske branitelje i civile u Domovinskom ratu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja na mjesnom groblju Sv. Luka i spomen-obilježja masovne grobnice, svetom misom u crkvi Uznesenja BDM te svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je u Škabrnji obilježen Dan općine i blagdan Sv. Luke.
Nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Marka Ivkovića na svečanoj sjednici u atriju OŠ Vladimira Nazora, brojne okupljene je pozdravio općinski načelnik Luka Škara.
– Ove godine nemamo presijecanja vrpca, ali smo radili na projektima koji su temelj traženja sredstava resornih ministarstava i svjetske banke, govorio je Škara dodajući kako zbog recesije svi planovi neće do kraja biti ispunjeni.
– Uložen je znatan napor, nešto se i napravilo, ali nedovoljno da bismo bili zadovoljni, konstatirao je načelnik Škara podsjetivši pritom da će se u srijedu izvršiti tehnički pregled vodoopskrbne mreže naselja Škabrnje i Prkosa.
Općina ima brojne razvojne planove
Općina je uspjela pribaviti suglasnosti i pristanak privatnih vlasnika u poslovnoj zoni Marinovac, koji su sporazumno dali pristanak da se zona upiše na Hrvatske šume te potom na općinu.
– Poslovna zona ima investitore i zapošljavala bi 250 radnika. Bez državne i županijske pomoći općina ne može sama graditi ovako velike projekte. U tijeku su pripreme dokumentacije za sudjelovanje na natječaju IPA IIIC u kojem bi nominirali infrastrukturu zone, istaknuo je Škara izrazivši nadu da će radovi na zoni započet početkom sljedeće godine.
Općina ima brojne razvojne planove koje bi u narednom razdoblju željela realizirati na dobrobit svakog općinskog žitelja.
Svjedoci smo financijske krize u svijetu i kod nas zato moramo biti svjesni da naši planovi razvoja poljoprivrede i gospodarstva neće biti u potpunosti ostvareni. Zbog skromnog proračuna za ostvarenje planiranih projekata treba nam financijska potpora nadležnih institucija, zaključio je Škara iskazavši pritom nadu za dolazak svjetlije budućnosti koja bi, kaže, zamijenila sivilo današnje situacije.
Govorom načelnika Škare nezadovoljstvo je iskazao župan Stipe Zrilić nazvavši ga pesimističnim.
– Načelnički posao je mukotrpan. U ovim teškim vremenima nikome nije lako. Teško je nama i vama načelniče, a i zastupnicima, ali moramo biti svjesni da se veliki pomak dogodio u Zadarskoj županiji, samim time i u Škabrnji.
Najznačajnije je dovođenje vode, koje je trebalo biti gotovo ranije, ali vama pripada čast da ga otvorite.
Mislim da je ovdje najbitnije da Škabrnja opet živi. Načelniče, zasigurno će doći bolja vremena za plodne Ravne kotare s novom županijskom strategijom Regionalnog razvoja i ulaskom u EU, naglasio je Zrilić.
Načelnik Škara je potom kazao da je Stipe Zrilić krivo shvatio njegove riječi.
– Ja samo razmišljam godinu dana unaprijed, rekao je Škara.
Kutija: Ne treba biti pesimističan
Skupu se optimističkim riječima obratio Branko Kutija, saborski zastupnik i gradonačelnik Benkovca.
– Kada smo prije 15 godina ulazili u Škabrnju stajao je napis: “Dobrodošli u mrtvo selo”. Bilo kako bilo, danas ipak moramo biti ponosni jer se veliki napredak postigao, tako da ne treba biti pesimističan, poručio je Kutija.
Treba naglasiti kako u Općinskom vijeću od 11 vijećnika HDZ ima 7 vijećnika. Nezavisnog načelnika Luku Škaru na lokalnim izborima podržavao je HSS i HSP.
Svečanom ugođaju pridonio je školski zbor OŠ Vladimira Nazora pod ravnanjem mlade prof. glazbene kulture Marte Dević te KUD “Škabrnja”. Prigodni domjenak održan je u kripti, podrumu škabrnjske crkve.
Prije svečane sjednice u ime Općine vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo predvođeno načelnikom Lukom Škarom i predsjednikom OV-a Markom Ivkovićem. Cvijeće su zapalili saborski zastupnici Nevenka Marinović, Ivo Grbić i Branko Kutija. Zadarsku županiju je predvodio župan Stipe Zrilić s dožupanima Stankom Zrilićem i Đanijem Bunjom. Izaslanstvo MUP-a je predvodio zapovjednik PU zadarske Zlatko Sokolar, županijske udruge civilnih stradalnika, roditelja poginulih branitelja i udovica branitelja Domovinskog rata su predvodili Ljubica Krcić, Ivo Vestić i Svetka Miljanića. Svijeće su zapalila izaslanstva Grada Ogulina, općine Novoselac, Hercegovac i Ravno.
Osim navedenih, svečanost su uveličali predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić, predsjednica Županijske skupštine Ivana Devčić Buzov, predstojnik Podružnice Zadar Hrvatskog centra za razminiranje Josip Čerina, ravnatelj Županijske uprave za ceste Mile Fabijan, osmoškolski ravnatelj Rade Marinović, gradonačelnici, načelnici, gospodarstvenici i mještani.
 


Dobitnici godišnjih zahvalnica


Godišnje zahvalnice Općine Škabrnja posthumno je dodijeljena Petru Pavičiću Peši, zapovjedniku DVD-a Škabrnja. Zahvalnice su dobili i mladi škabrnjski sportaši, košarkaš David Škara i nogometaš Franko Bilaver te sportski djelatnici, tajnik i oružar u NK Škabrnja Ivica Jurić i Radoslav Jurić Rašo. Općinska zahvalnica dodijeljena je i NK Škabrnja. Uime nagrađenih zahvalio je Ivica Jurić.




 


Nedovršena zgrada dječjeg vrtića


– S dozom gorčine moram naglasiti da je nedovršena zgrada dječjeg vrtića, napravljeno je tek 80 posto radova. Vrlo loš i neuredan izvođač nije dovršio radove, iako mu je Ministarstvo regionalnog razvoja i infrastrukture četiri puta produžavalo rok završetka radova. Napustio je gradilište prije šest mjeseci, a zahvaljujući propustima nadzora uspio je naplatiti čak 90 posto radova. Općina Škabrnja je uz zaista teške financijske situacije iz vrlo skromnih sredstava ispoštovala sve svoje obveze štedeći na drugim davanjima koje je trebala isplatiti, obznanio je Škara.