Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dani kruha u Raštanima Gronjim

18.10.2011. 22:00
Dani kruha u Raštanima Gronjim


Sva ta raznolikost pravo je bogatstvo i kulturno naslijeđe koje valja njegovati, kazale su učiteljice ovih dviju škola. Mali Tkonjani pokazali su različite plodove mora izrađene od brašna. Na stolovima mališana iz Raštana Gornjih mogli su se vidjeti proizvodi od pšenice i kukuruza, posebno kruha ispod peke


“Kruh, roščići, slanci, naši stari znanci…”, samo je jedan od brojnih stihova posvećenih kruhu i plodovima zemlje, a koji su se mogli čuti na velikoj zajedničkoj priredbi priređenoj u povodu obilježavanja Dana kruha u Raštanima Gornjim. Riječ je o projektu malih škola, točnije područnih odjeljenja biogradske Osnovne škole i to onog u Tkonu na otoku Pašmanu i onog u Raštanima Gornjim. Objedinjena fešta ponudila je bogatstvo dviju različitih sredina te su se uz kruh, kolače i druge proizvode od brašna, mogli vidjeti i plodovi zemlje ovog ravnokotarskog područja.
– Sva ta raznolikost pravo je bogatstvo i kulturno naslijeđe koje valja njegovati, kazale su učiteljice ovih dviju škola. A da su mali Tkonjani otočani u pravom smislu, pokazali su i ovom prigodom ponudivši na stolovima različite plodove mora izrađene od brašna. Bilo je tu velikih i malih račića, riba, školjki i svega što obitava u bogatom podmorju Pašmanskog kanala. Istovremeno na stolovima mališana iz Raštana Gornjih mogle su se vidjeti bundeve, tikve, listovi hrasta i njegov plod žir, ali i bogatstvo proizvoda od pšenice i kukuruza, posebno kruha ispod peke i sličnih delicija ovoga kraja.
Sve na stolovima blagoslovio je župnik Domagoj Kelava, a potom je uslijedilo i kušanje.
Ovu zajedničku manifestaciju pohvalio je i ravnatelj matične Osnovne škole Biograd profesor Josip Brtan te naglasio da će se takvi i slični projekti podržavati i poticati. U kulturno-zabavnom programu koji je tom prilikom izveden sudjelovali su učenici obje škole te polaznici biogradske glazbene škole. Bilo je tu pjesama, recitacija te solonastupa uz pratnju profesora Jordanka Miloša i profesorice Hedije Barić. Posebno zanimljivo je bilo predstavljanje škola kroz pjesmu. Male Tkonjanke zapjevale su “Selo Tkone u četiri reda, iz daleka ko gradić izgleda”, dok su mali Raštanci uzvratili pjesmom “Stani, stani, idu Raštančani, bile boje, ničeg se ne boje, drma im se kapica na glavi, a na njoj crven, bili, plavi.”