Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Katičin s dr. Husseinijem

18.10.2011. 22:00
Katičin s dr. Husseinijem


Teme bilateralnih konzultacija bile su provedba održivog razvoja na Mediteranu kroz integralno upravljanje obalnim područjem, gospodarenje otpadom, industrijsko onečišćenje, kopneni izvori onečišćenja, upravljanje vodama i provedba Protokola o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćavanja s
kopna


Na bilateralnim konzultacijama sa zamjenikom glavnog tajnika Tajništva Unije za Mediteran za vode i okoliš dr. Rafiqom Husseinijem, odražnima u petak u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, sudjelovao je načelnik Općine Tkon Danijel Katičin i to kao izaslanik hrvatskih predstavnika u Skupštini lokalnih i regionalnih vlasti na Mediteranu (ARLEM).
Konzultacije je otvorio državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković, a prezentaciju o Uniji za Mediteran održao je dr. Husseini.
Teme bilateralnih konzultacija bile su provedba održivog razvoja na Mediteranu kroz integralno upravljanje obalnim područjem, gospodarenje otpadom, industrijsko onečišćenje, kopneni izvori onečišćenja, upravljanje vodama i provedba Protokola o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćavanja s kopna. Sastanku su nazočili i predstavnici nevladinih organizacija, Ministarstva regionalnog razvoja, šumskog i vodnog gospodarstva, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva turizma, Centra za regionalne aktivnosti – Program prioritetnih akcija, Savjeta za održivi razvoj i zaštitu okoliša, Hrvatske gospodarske komore i hrvatskih predstavnika u Skupštini regionalnih i lokalnih vlasti na Mediteranu.
Kako nam je prenio Danijel Katičin, cilj ovog multilateralnog partnerstva jest kroz političku suradnju i projekte obnoviti ulogu Mediterana kao regije mira, suradnje, tolerancije i prosperiteta. Učinkovito praćenje i koordiniranje bilateralnih i multilateralnih aktivnosti Republike Hrvatske na Mediteranu kao i međuresorska suradnja stvorit će preduvjete i dati poticaj za profiliranje Nacionalne politike za Mediteran u Republici Hrvatskoj.
Inače, Unija za Mediteran obuhvaća sve zemlje članice Europske unije, 16 zemalja Mediterana te Europsku komisiju i Arapsku ligu, a danas broji 43 zemlje.