Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Morović: Neprihvatljivo je uzgajati tune na ulazu u Kornate i Telašćicu

18.10.2011. 22:00
Morović: Neprihvatljivo je uzgajati tune na ulazu u Kornate i Telašćicu


Ima još mora koje se može dati u koncesiju. Općina Sali ima predviđene tri lokacije ribogojilišta i mislimo da je to dovoljno za jednu općinu, a na ovoj lokaciji nismo predvidjeli ribogojilište, rekao je načelnik Općine Sali Zoran Morović


Na sjednici održanoj prošlog tjedna Županijska skupština je, uz protivljenje vijećnika SDP-a, donijela odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu uzgoja tune kod otoka Lavdara Vela na prostoru Općine Sali.
SDP-ovci su, kako je uime Kluba vijećnika ove stranke rekao Nikola Turčinov, bili protiv te odluke iz razloga što se davanju u koncesiju protivi Općina Sali.
Buduće uzgajalište tune ima, međutim, lokacijsku dozvolu i suglasnost Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Inicijativu za dodjelu koncesije pokrenula je Kali tuna d.o.o., a u koncesiju će se na dvadeset godina davati 337.500 metra četvornih površine na kojima će se u šest polja uzgajati 3.000 tona tune godišnje. Početni iznos koncesijske naknade iznosit će kunu po metru četvornom godišnje i 0,5% od ostvarenog prihoda.
Načelnik Općine Sali Zoran Morović je 2010. godine uložio Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva žalbu na izdanu lokacijsku dozvolu navodeći kako se Općina Sali žestoko protivi izgradnji ribogojilišta za uzgoj tuna kod Lavdare Vele.
– Općina Sali je svojim prostornim planom predvidjela dovoljan broj lokacija za ribogojilišta, a ova lokacija se nalazi na samoj granici naše općine. Otok Lavdara Vela je i dio naselja Sali. Nije prihvatljivo da se na ulazu u Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica postavlja ribogojilište za uzgoj tuna, jer se na taj način devastira okoliš koji je u cijelom svijetu poznat po netaknutoj prirodi. Turizam je glavna djelatnost od koje žive žitelji naše općine, a netaknuta priroda jedino je bogatstvo koje imamo, napisao je u žalbi Morović.
U travnju ove godine Ministarstvo je žalbu odbilo navodeći u obrazloženju da je ova lokacija previđena za uzgoj ribe prostornim planom Zadarske županije te da je “u postupku koji je prethodio izdavanju dozvole Općini Sali omogućen uvid u idejni projekt s tim da se ona pozivu na uvid u idejni projekt nije odazvala”. Idejni projekt je 2009. izradila tvrtka GiN Company d.o.o. iz Zadra.
– Prethodno vodstvo Općine Sali bilo je suglasno s projektom ribogojilišta. Poznato nam je da je tada izrađena studija utjecaja na okoliš. To je znanstveni dokument i mi ga poštujemo, ali ponavljam da ovaj dio svijeta nautičari i drugi turisti posjećuju zbog netaknute prirode i ne treba tu prirodu devastirati. Ima još mora koje se može dati u koncesiju. Općina Sali ima predviđene tri lokacije ribogojilišta, i mislimo da je to dovoljno za jednu općinu, a na ovoj lokaciji nismo predvidjeli ribogojilište. Petina područja koje se daje u koncesiju je dio naše općine, a ostatak nije, rekao je Morović navodeći kako se javna rasprava na koju se predstavnici Općine nisu odazvali održala u veljači 2009., dakle u vrijeme njegovog prethodnika.
HSS-ovac Morović je postao načelnik na izborima 2009., dok je u prethodnom mandatu na čelu Općine Sali bio HDZ-ovac Ivo Basioli.


 URODA: OPĆINA SALI DOBIVAT ĆE 300.000 KUNA I ZAPOSLIT ĆE SE DESETAK OSOBA




Rukovodili smo se Studijom o opravdanosti davanja koncesije u kojoj su razrađeni svi parametri za 20 godina i vodili smo računa o tome da se ostvari maksimalna moguća društvena korist. Koncesijska naknada će u fiksnom dijelu iznositi 337.500 kuna, a kada se tome doda varijabilni dio naknade, ukupan prihod bit će oko milijun kuna i od toga će Općina Sali godišnje dobivati trećinu, znači oko 300.000 kuna, a uz to postoji i mogućnost zapošljavanja desetak osoba, rekao je Jerolim Uroda, pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije napominjući kako će natječaj za prikupljanje ponuda biti objavljen ovih dana.
Uroda je, odgovarajući na upit zbog čega u Odluci Skupštine stoji da se lokacija koja se daje u koncesiju nalazi u Općini Sali, dok načelnik Morović navodi kako je ona samo petinom u ovoj Općini, kazao kako se „granica na moru ne određuje prema granicama jedinica lokalne samouprave, nego po županijama”, te kako se lokacija nalazi u katastarskoj općini Sali.