Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Premijerka rekla da će primiti slijepe pa porekla

18.10.2011. 22:00
Premijerka rekla da će primiti slijepe pa porekla


Na Dan bijelog štapa, premijerka se trebala sastati sa slijepima, barem je tako bilo obećano, ali to se ponovno nije dogodilo. No znamo da ovo nije prvi put da je premijerka nešto rekla pa porekla, pa zato ne mogu reći da smo iznenađeni ili razočarani, kazao je Marinko Vidaić


Slijepe osobe u Hrvatskoj, o čijim se problemima i neostvarenim pravima predugo govori, ovih su dana doživjeli još jedno razočaranje. Doznajemo to u razgovoru s Marinkom Vidaićem, predsjednikom Udruge slijepih Zadarske županije, koji navodi da je još jedno u nizu obećanja premijerke Jadranke Kosor ostalo neispunjeno.
Riječ je, naime, o obećanom sastanku s predstavnicima Hrvatskog saveza slijepih, koji je trebao biti održan na Dan bijelog štapa 15. listopada, a koji je, kako je kazao Vidaić, zanemaren.
– Prošlog se vikenda na Dan bijelog štapa premijerka trebala sastati sa slijepima, barem je tako bilo obećano, ali to se ponovno nije dogodilo. Osim toga, u povodu našeg dana trebala je nazočiti i premijeri kazališne predstave, gdje se također nije pojavila. No znamo da ovo nije prvi put da je premijerka nešto rekla pa porekla, pa zato ne mogu reći da smo iznenađeni ili razočarani, jer ista stvar se ponovila po tko zna koji put pa nismo ni gajili velike nade, kazao je Vidaić, napomenuvši da je stoga i na razini države i u Zadru, ovogodišnji Dan bijelog štapa obilježen šutnjom.
– S obzirom na to kako se prema nama odnose i koliko uvažavaju naše potrebe i zahtjeve, ispali bismo smiješni da smo bilo što ovim povodom organizirali, kazao je Vidaić.
Pa iako se Međunarodni dan bijelog štapa obilježava još od 1996. godine, čime se i RH priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba, u Hrvatskoj je ove godine ta problematika zanemarena.
Poznati su, naime, brojni potezi slijepih osoba radi poboljšanja situacije, kao i nemali broj akcija, pregovora, pisama i peticija upućenih Vladi. No, još uvijek nema nikakvih novosti, ništa se nije promijenilo, niti je ikakav datum, koji slijepe osobe toliko priželjkuju, preciziran. Riječ je, dakako, o mjesečnom doplatku za slijepe čije povećanje slijepi toliko priželjkuju. Podsjetimo, civilne slijepe osobe koje nisu u radnom odnosu i koje nikada nisu radile sada mjesečno primaju 500 kuna, a one koje rade primaju doplatak od 350 kuna, dok 1.017 kuna dobivaju osobe koje su pravo na doplatak za sljepoću ostvarile prije 1999. godine i bile u radnom odnosu. Pa iako je evidentno da je slijepoj osobi mjesečno potrebno minimalno 4.900 kuna samo za tuđu pomoć i njegu, Vidaić je do sada u više navrata naglašavao da bi slijepi bili zadovoljni i s mjesečnim doplatkom u iznosu od dvije tisuće kuna.