Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gasi se matični ured u Preku

Autor: Ivana Burica

18.10.2012. 22:00
Gasi se matični ured u Preku

Foto: Adam VIDAS



Pred otprilike godinu i pol dana pisali smo o ukidanju stogodišnje prakse u matičnom uredu u Salima koji je 1. siječnja 2011. godine izgubio pravo ovjere dokumenata. Dugootočani su se bunili što ostaju bez službe uvedene još u vrijeme austrougarske uprave, upozoravali da im država na jako ružan način pokazuje da su priče o održivom razvoju otoka samo priče za malu djecu, govorili su otočani o svom ogorčenju i razočaranju, ali uzalud.
Ne samo da matičnom uredu u Salima nije vraćeno pravo ovjere, nego je, pokazalo se kasnije, ukidanje dijela ovlasti bila samo uvertira u konačno gašenje ureda. Naime, matični ured u Salima s radom je definitivno prestao 1. siječnja 2012. godine.
No nije se stalo na Dugom otoku pa slične crne vijesti stižu i iz Preka.
– Imam neslužbenu, ali veoma pouzdanu informaciju da će matični ured u Preku uskoro prestati s radom, najkasnije do 1. siječnja 2013. godine. Nakon što nam je ukinuta služba lučkog kapetana zbog čega je ovo područje sa 1.943 registrirane brodice imalo i ima itekako puno problema, nakon što nam je, i to poslije obećanja zamjenika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenka Antešića da se ta linija neće dirati, ukinuta linija s polaskom iz Preka u 21.20, a iz Zadra u 22 sata, sada nam se gasi i matični ured. Pitam se što je sljedeće. Ovakve mjere sigurno ne ohrabruju ljude da ostanu na otoku, kaže načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.
Po kojem se ključu zatvara matični ured Preko i zašto država i ovaj put svoje škare oštri na najosjetljivijim slojevima društva nije i ne može biti jasno. Jer o nepotrebnosti takvog jednog ureda na području s oko 8.500 do 9.000 stanovnika (otoci Ugljan i Pašman) ne može biti govora. Kao što nije bilo govora ni o opravdanosti zatvaranje matičnog ureda u Salima, koji je, iako je pokrivao “samo” oko 1.700 žitelja, imao itekako dovoljno posla. Tko je kriv da se otoci tako ustrajno i tako bešćutno unazađuju?
U Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji tražili smo službenu potvrdu informacije o gašenju matičnog ureda, kao i razloge njegova gašenja. Odgovor potpisuje Kristina Božić, voditeljica Službe za opću upravu pri Uredu državne uprave.
“Primjenjujući postojeće kriterije na temelju pokazatelja kroz praćenje rada matičnih ureda za veći broj matičnih ureda na području Zadarske županije nisu ispunjeni uvjeti za daljnji nastavak rada istih. Pri tom se treba voditi računa o koncentraciji stanovništva na pojedinom području, sjedištu drugih ustanova koje uvjetuju rad matičnog ureda (bolnice, rodilišta, domovi umirovljenika, sjedišta drugih tijela državne uprave), troškova poslovanja i dr. Samo postojanje općine kao jedinice lokalne samouprave ne može biti opravdani razlog za postojanje matičnog ureda prema mjerilima Ministarstva uprave. Matični ured Preko uz neispunjavanje kriterija (niti 50% optimalne donje granice broja temeljnih upisa, izdanih isprava i dr. poslova), ne ispunjava ni ostale uvjete”, ističe se, između ostalog u priopćenju.