Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Paravinja osuđen na 40 godina zatvora

Autor: Hina (H)

18.10.2012. 22:00
Paravinja osuđen na 40 godina zatvora

Foto: PIXSELL



Za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić iz Krički kraj Drniša i pokušaj silovanja Omišanke Marine Damjani, Dragan Paravinja osuđen je danas na Županijskom sudu u Šibeniku nepravomoćno na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina.
Prilikom izricanja presude sutkinja Nives Nikolac je kazala kako je šesteročlano sudsko vijeće odlučilo da je za kazneno djelo silovanja u pokušaju Antonije Bilić Paravinja zaslužio šest godina zatvora, za teško ubojstvo maloljetnice sud ga je osudio na 35, a za drugi pokušaj silovanja Omišanke na još pet godina, no sve to objedinjeno je u maksimalnu zatvorsku kaznu koju predviđa hrvatski kazneni zakon.
Sutkinja Nives Nikolac pročitala je presudu u kojoj se navodi kako je Paravinja 7. lipnja prošle godine na cesti Split – Drniš u svoj kamion ukrcao maloljetnu Antoniju Bilić s namjerom da s njom ostvari spolni odnos.
Antonija se pokušala braniti, odgurivala ga je nogom, pokušala je otvoriti vrata kako bi pobjegla, no Paravinja ju je uhvatio oko vrata i stiskao dok god nije vidio da je mrtva, navedeno je u presudi.
Antonijino tijelo Paravinja je stavio na ležaj kamiona i odvezao se, te je na nepoznatom mjestu sakrio tijelo, kazala je sutkinja Nikolac, zaključivši time presudu u slučaju Antonije Bilić.
Potom je pročitala dio presude koji se odnosi na pokušaj silovanja Omišanke Marine Damjani.
Djevojku je, kako stoji u presudi, Paravinja u svoj kamion ukrcao 28. lipnja 2010. godine na području Omiša s namjerom da s njom ostvari spolni odnos.
Na prijevaru ju je prebacio sa suvozačeva na vozačevo sjedalo, a potom ju je, unatoč njezinom otporu i prosvjedima uz prostačenje i prijetnje pokušao silovati, no zazvonio mu je mobitel.
Rekao je kako ga bivša žena stalno zove, te je odustao od čina i djevojku iskrcao kod Šestanovca, zaključila je sutkinja Nikolac.
Prilikom izricanja presude Ana, sestra Antonije Bilić, koja je jedina od obitelji bila u sudnici, slomila se i zaplakala.
Sutkinja Nives Nikolac, nakon što je izrekla presudu, isključila je javnost iz čitanja obrazloženja presude.
Dragan Paravinja u sudnicu je ušao s osmijehom na licu, a nakon što mu je presuda izrečena je zapljeskao i kazao kako je njegovu kaznu sigurno potpisao Tomislav Karamarko.
Antonia Bilić nestala je 7. lipnja 2011. godine, a posljednji je put viđena na mostu preko rijeke Čikole prije no što je ušla u kamion koji je vozio Paravinja.
Nakon njezinog nestanka policija je pokrenula nezapamćenu potragu, policijski službenici zajedno s pripadnicima Gorske službe spašavanja pročešljali su svaki centimetar terena oko prometnica kojima se Paravinja kretao na dan nestanka maloljetnice i nekoliko dana nakon toga, no nije pronađen niti jedan dokaz koji bi istražitelje doveo do nestale djevojke.
Sam Paravinja nakon uhićenja u Bosni i Hercegovini priznao je ubojstvo Antonije Bilić, no nakon što je doveden pred hrvatsko pravosuđe sve je zanijekao i do kraja sudskog postupka tvrdio je kako nije kriv za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.