Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Šime Nimac »proslavio« splitsku Crkvu

Autor: Mario Matana

18.10.2012. 22:00
Šime Nimac »proslavio«  splitsku Crkvu


Priča o fratru Šimi Nimcu obišla je svijet. Vijest o uhićenju svećenika koji je prodao crkveno zemljište i novac prisvojio objavili su vodeći svjetski mediji, a Agencija France Press je tekst o Nimcu naslovila »Svećenik plejboj pobjegao s udanom ženom i milijun eura«


Fra Šime Nimac,  donedavni župnik u Baškoj  Vodi, nakon uhićenja u Zagrebu i noćenja u splitskoj  policiji, u četvrtak popodne doveden je pred Županijsko državno odvjetništvo u Splitu kako bi ga  se ispitalo u vezi slučaja  koji je posljednjih dana postao top-tema. Fra Šime je  naime prodao zemljište od  gotovo 40 tisuća kvadrata  u vlasništvu Crkve za nešto  manje od 10 milijuna kuna,  e da bi potom novac podigao s računa župe i zatim  nestao.
Priča o fratru Šimi Nimcu obišla je svijet. Vijest o  uhićenju svećenika koji je  prodao crkveno zemljište i  novac prisvojio objavili su  vodeći svjetski mediji, kao  što su novinske agencije  AFP i AP, te francuski  dnevni list Le Monde. Tako  je fratar koji na Facebooku  broji više tisuća obožavatelja postao svjetska senzacija,  a AFP je tekst o  Nimcu naslovio »Svećenik  plejboj pobjegao s udanom  ženom i milijun eura«.
Luksuzni stil
Policija je protiv fra Šime  Nimca podnijela kaznenu  prijavu zbog zlouporabe  položaja i ovlasti. Prema  prijavi, koju su podnijeli  inspektori splitske PU u  koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom, 34-godišnjeg fratra Šimu Nimca »nakon  dovršenog kriminalističkog istraživanja sumnjiči se da je od travnja do  kolovoza 2012. godine kao  zakonski zastupnik i odgovorna osoba župe, a bez  odobrenja crkvenih vlasti,  5. travnja sklopio ugovor o  kupoprodaji crkvenog zemljišta te novac od prodaje  u iznosu većem od 9 milijuna kuna zadržao za sebe«.
Nestašni fratar pred  tužiteljicu je stigao u četvrtak oko 16 sati, zajedno  sa svojom odvjetnicom iz  Zagreba. Dok je još bio na  slobodi, a afera je već pukla, fra Šime je tvrdio da  nije kriv i da nije uzeo  nikakav novac, no da je  cijela priča oko kupoprodaje zemljišta kompleksna  te da će je objasniti kada se  vrati. Luksuzni životni stil  ( skupi auti i satovi, dizajnerska odijela, ljetovanje na jahti) pravdao je  obiteljskom imovinom.
Zamjenica Županijskog  državnog odvjetnika imati  će što čuti, osim ako se fra  Šime na savjet odvjetnice  ne odluči braniti šutnjom.
Nakon ispitivanja na  splitskom tužilaštvu  vraćen je u pritvorsku jedinicu u zgradi splitske PU,  a sutra će splitsko Županijsko državno odvjetništvo zatražiti istražni  zatvor za osumnjičenog  franjevca. Po kojem osnovu će se zatražiti istražni  zatvor još uvijek nije  odlučeno.
Planirana prodaja
Za sada je cijeli slučaj  detaljno opisan, barem  onaj faktografski dio, u  priopćenju franjevačkog  Provincijata i Ordinarijata  Splitsko-makarske nadbiskupije. Po njima, ugovor o  kupoprodaji je sklopljen  10. travnja ove godine bez  izričite pisane suglasnosti  crkvene vlasti, kojim je tvrtka Sunčani Bast kupila  39.556 m2 za ukupan iznos  od 1.310.000 eura. Novac  je uplaćen na račun župe  do 23. svibnja, a potom je  fra Šime Nimac u tri navrata predizao keš s  računa.  Crkvena vlast je  također poručila u svom  priopćenju da se razmatra  postupak isključenja Šime  Nimca iz franjevačke zajednice, ali je istovremeno  naglašeno kako su preko  svojih odvjetnika podnijeli  tužbu kako bi osporili kupoprodajni ugovor.
A upravo iz Sunčanog  Basta, tvrtke u kojoj je  direktor Mario Mikulić,  ujedno i odvjetnik, naglasili su kako ne vide aposlutno ništa sporno u svojoj ulozi u svemu pa tako  smatraju da su potpuno  legalno kupili zemljište po  cijeni od 33 eura i postali  vlasnici terena.
– Župnik je jedina osoba  koja predstavlja župu prema fizičkim i pravnim osobama iz civilnog društva, a  Župom Uznesenja BDM u  to vrijeme upravljao je  upravo fra Šime Nimac.  Odnos između župnika i  njegovih nadređenih nas se  ne bi smio ticati, kazao je  direktor Sunčanog Basta.  Zanimljiv je i podatak da je  Crkva već neko vrijeme  planirala prodaju tih terena, dapače i kako je Župsko ekonomsko vijeće i  Župsko pastoralno vijeće  podržalo odluku o prodaji  još 24. veljače 2011. godine.
Supruga policajca
Zemljište, a riječ je o tri  susjedne parcele koje se  nalaze uz samu pješačku  šetnicu, odmah iznad obale, van naselja i bez infrastrukture, nije u  građevinskoj zoni. Potvrdio je to i načelnik Općine  Baška Voda Joško Roščić  koji je naglasio da u općinskim prostornim planovima nije predviđena prenamjena tog zemljišta u  građevinsko najmanje  idućih 10 godina, a da to ne  može odlučiti ni Županija  bez dogovora s općinarima. Postoji doduše mogućnost prenamjene u puno kraćem roku, ali nju  može donijeti isključivo  Vlada i to ukoliko je u  pitanju projekt značajne,  multimilijunske financijske konstrukcije. Što, s obzirom na veličinu zemljišta, nije isključeno.
Čini se i da su potvrđene  spekulacije o njegovoj vezi  sa ženom jednog djelatnika  policije (iako je 42-godišnjakinja početkom godine predala zahtjev za razvod), koja ga je vjerojatno  savjetovala oko transfera  novca. Žena je naime zaposlena u Splitskoj banci, i  to na odjelu za VIP klijente, a posljednjih dana  nije na svom radnom mjestu.


 IZVANREDNA AKCIJA




Ne može se ne primijetiti i izvanredna ažurnost  policije pa i tužilaštva u ovom slučaju. Iako  brojni slučajevi zlouporabe položaja i ovlasti  danas tavore na sudu, a prethodnih godina su  jednako tako sakupljali prašinu kod organa kaznenog progona (poput slučajeva oko Hajduka ili  Brodosplita, gdje su uhićenja bila iznimka od  pravila, a pravilo je glasilo: kaznena prijava u  redovnom postupku) gdje su štete značajno  veće, za fra Šimu Nimca našlo se vremena i  resursa. Pa je tako uhićen u Zagrebu gdje ga je  odao signal mobitela.