Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Turisti iz Srbije u Zadru nisu ugroženi!

Autor: Hana Radulić

18.10.2012. 22:00
Turisti iz Srbije u Zadru nisu ugroženi!

Foto: PIXELL



Dobri su gosti i dobri potrošači i ne stoji tvrdnja da im je ugrožena sigurnost. Naprotiv, gosti iz Srbije u Zadru se mogu osjećati ugodno i sigurno, poput svih ostalih turista, kaže Stjepan Felber iz zadarske Turističke zajednice


Upozorenje srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova pretjerano je i nepotrebno, a spominjanje Zadra u kontekstu destinacije koja je za turiste iz Srbije na bilo koji način nesigurna posve je neprihvatljivo, smatraju u zadarskoj Turističkoj zajednici.
Stjepan Felber, suradnik za promidžbu i odnose s javnošću Turističke zajednice Grada Zadra navodi da je broj zadarskih gostiju koji dolaze iz Srbije svake godine u porastu, a da je njihova sigurnost neupitna svjedoči i činjenica da ni ovoga ljeta, kao ni ranije, nisu zabilježeni nikakvi incidenti ni napadi na građane Srbije i njihovu imovinu.
Ne govoriti o politici
Hrvatske vlasti neugodno je iznenadilo upozorenje koje je prije dva dana osvanulo na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, a odnosi se na putovanje u Hrvatsku. Iako je vrlo brzo uklonjeno, uz obrazloženje da je riječ o “tehničkoj pogrešci”, ostaje pitanje kome je trebalo i što se njime željelo postići.
U upozorenju-naputku se tako, među ostalim, navode gradovi u kojima može doći do ugrožavanja sigurnosti građana Srbije, a popis, osim Zadra, obuhvaća Split, Šibenik, Dubrovnik, Knin, Zagreb, Osijek, Vukovar, Sisak.
Srbijansko ministarstvo svoje je građane posavjetovalo i o tome kako se u navodno opasnim hrvatskim zonama trebaju ponašati, pa tako trebaju izbjegavati putovanja autobusima sa srbijanskim registracijskim oznakama, a ukoliko ipak putuju da to čine uz oprez i krajnje suzdržano ponašanje, što uključuje parkiranje na osiguranim mjestima, ali i izbjegavanje razgovora o političkim temama.
Porast broja gostiju iz Srbije
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova takav je potez ocijenilo rigoroznim, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da ne sumnja u sigurnost svih koji dolaze u Hrvatsku, pa tako i građana Srbije.
Ni Zadrani ne vide razloga za uzbunjivanje tamošnje javnosti, tim više što je sezona prošla i pokazala da se turisti iz Srbije nemaju razloga osjećati ugroženo.
– Gosti iz Srbije su u turističkoj statistici sve zastupljeniji. Samo u srpnju bilo ih je osam posto više nego lani. Iako još uvijek čine zanemarivu skupinu u odnosu na turiste iz nekih drugih država, zamjetan je porast broja dolazaka turista iz Republike Srbije. Većinom je riječ o individualnim gostima, što je vidljivo i po sve većem broju vozila sa srbijanskim tablicama. Dobri su gosti i dobri potrošači i ne stoji tvrdnja da im je ugrožena sigurnost. Naprotiv, u Zadru se mogu osjećati ugodno i sigurno, poput svih ostalih turista, zaključuje još Felber.