Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar je bio i ostao grad fotografije

Autor: Ante Rogić

18.10.2012. 22:00
Zadar je bio i ostao grad fotografije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ove godine imamo dvojicu nagrađenih iz Zadra, Stipu Suraća, prva nagrada priroda i okoliš i Juru Miškovića, treća nagrada sport. Izložba nakon Zadra ide u Beč, te tako po prvi puta poprima međunarodni karakter – Zvonko Kucelin


U Kneževoj palači jučer je otvorena izložba fotografija Hrvatska novinska fotografija 2012. Riječ je o projektu kojim se promoviraju najbolji radovi profesionalnih hrvatskih fotoreportera kroz natječaj u sedam kategorija, putujućom izložbom koja posjećuje deset gradova diljem zemlje te fotomonografijom koja je možda najvažniji dio projekta jer zauvijek arhivira radove koji pričaju o vremenu u kojem su stvoreni. Ove godine u natječaju je sudjelovao 121 autor s 1843 fotografije. Među 100 najboljih našlo se 49 autora, prema izboru međunarodnog stručnog žirija u sastavu: Ben Fathers, urednik fotografije Agence France Presse, Francuska; Borut Krajnc, urednik fotografije tjednika Mladina, Slovenija i Vjekoslav Skledar, urednik fotografije Jutarnjeg lista i magazina Forbes, Hrvatska.
Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, istaknula je kako je Kneževa palača, kao hram fotografije, postala dom za mnoge domaće i strane fotografe i njihove radove. Istaknula je kako je fotografija uvijek dobrodošla, te je podsjetila na manifestaciju Čovjek i more, koja je uz Glazbene večeri i Sv. Donatu ušla u statut Grada
– Zadar je bio i ostao grad fotografije, kazala je Peroš.
Zvonko Kucelin, urednik fotografije u Zadarskom listu, napomenuo je kako je ovo tradicionalna izložba, kvaliteta fotografija vrhunska, usudio bi se reći svjetska.
– Drago mi je da svake godine ima sve više zadarskih fotografa, među nagrađenima, a i među sudionicima izložbe. Ove godine imamo dvojicu nagrađenih, Stipu Suraća, prva nagrada priroda i okoliš i Juru Miškovića, treća nagrada sport. Izložba nakon Zadra ide u Beč, te tako po prvi puta poprima međunarodni karakter, istaknuo je Kucelin.