Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U “Budinića” najbolji tehničari

18.10.2013. 22:00
U “Budinića” najbolji tehničari


Primijetili smo da su djeca izgubila finu motoriku, služe se većinom samo s dva prsta, palcima pišu poruke, igraju se s kompjuterskim mišem. Nekada su djeci osnovnoškolske dobe radil svih deset prstiju, kazao je Vidović


Većina zadarskih osnovaca koji idu na državna školska natjecanja iz tehničke kulture dolaze iz Osnovne škole Šime Budinića. OŠ Šime Budinića je srce podmlatka tehničke kulture Zadra i Zadarske županije. To posebno možemo zahvaliti radu nastavnika Željka Vidovića, rekao je predsjednik Zajednica tehničke kulture Zadarske županije Duško Kraljev na predstavljanju klubova tehničke kulture održanom u Osnovnoj školi Šime Budinića. Predstavljenje je organizirao školski Klub mladih tehničara, a predstavili su se klubovi: Radio klub Zadar, CB radio klub “Donat” i Aeroklub Zadar. Njihovi članovi izložili su svoju opremu, pokazali što rade, a i ubuduće će dva puta tjedno održavati radionice u prostoru škole za učenike i zainteresirane građane.
Osnovna škola Šime Budinića je prije pola godine osnovala Klub mladih tehničara koji danas ima dvanaest sekcija i okuplja oko 250 osnovaca. Nastavnik Željko Vidović objašnjava zašto je tehnička kultura važna u obrazovanju djece za njih same, kao i za društvo u cjelini.
– Primijetili smo da su djeca izgubila finu motoriku, služe se većinom samo s dva prsta, palcima pišu poruke, igraju se s kompjuterskim mišem. Nekada su djeci osnovno školske dobe radili svih deset prstiju. Nažalost nastava tehničke kulture je s tri sata svedena na samo jedan i sada nemamo dovoljno sati da odradimo određene vježbe. Mi u Šime Budinića kroz naš Klub, njegove sekcije pokušavamo djeci pokazati da mogu raditi nešto drugo, osim gledanja televizije i tipkanja po mobitelu. Prva naša iskustva su jako pozitivna. Drugo, mi kao zemlja ne možemo naprijed bez tehnike i vidim da se pomalo vraćamo inudstrijim, kaže Vidović.