Znakovni jezik žele naučiti zbog posla

Slika korisnika admin
znakovni jezik_gluhi

U prostorijama zadarske Udruge osoba oštećena sluha u tijeku je trodnevni besplatni Tečaj hrvatskoga znakovnog jezika čime se svima zainteresiranima želi omogućiti upoznavanje s osnovama ovoga jedinog načina komunikacije kojom se služe osobe oštećena sluha.

Tečaj koji je trajao od srijede do petka vodila je Jasmina Vukić, predsjednica Udruge osoba oštećena sluha, koja je uz Anu Bajlo, jedini tumač znakovnog jezika u Zadru.

S obzirom na to da ne postoji univerzalni znakovni jezik, već se on razlikuje ovisno od države do države, danas je među približno 130 priznatih znakovnih jezika i hrvatski znakovni jezik.

S osnovama ovoga jezičnog sustava vizualnih znakova došlo se upoznati desetak Zadrana od kojih se većina prvi put susrela sa znakovnim jezikom.

Polaznici tečaja, koji je organizirala zadarska Udruga osoba oštećena sluha, uglavnom su zbog prirode posla kojim se bave zainteresirani za upoznavanje s osnovama ovog načina komunikacije, ali i zbog toga što među članovima obitelji imaju osobu oštećena sluha. Tako se ovom besplatnom tečaju odazvala i Zdenka Arbanas sa sinom Stipom:

- Iako Stipe od rođenja ne čuje na jedno uho, on nema problema s komunikacijom, ali je i mene i njega zainteresirala mogućnost da se upoznamo s osnovama hrvatskog znakovnog jezika, tim više što radim kao odgojiteljica, pa bi mi se ta vještina jednom mogla pokazati korisnom, kaže Zdenka. Zbog posla se tečaju odazvala i mlada Dana koja radi kao psihologinja na Odjelu psihijatrije zadarske Opće bolnice.

- Zbog posla kojim se bavim zanima me znakovni jezik, a volontirala sam i u udruzi s djecom s poteškoćama u razvoju, pa sam sigurna da će mi poznavanje tog jezika u životu biti korisno, kaže Dana. Među polaznicima ovoga prvog besplatnog tečaja znakovnog jezika "najzastupljenija" je bila Opća bolnica Zadar jer je, osim Dane, na tečaj došlo i četvero djelatnika s Odjela audiologije, dok su iz Dječjeg vrtića Latica došle dvije djelatnice.

Dok su ranije djeca rođena s oštećenim sluhom bila zapostavljana, diskriminirana, pa čak i od strane roditelja koji su ih se sramili, danas sve više roditelja nastoji naučiti znakovni jezik istodobno kad i dijete, što im upravo ovakvi tečajevi omogućavaju.

Učenje znakovnog jezika je u redoviti sustav obrazovanja uvedeno tek nedavno na Defektološkom fakultetu, dok se ranije znakovni jezik učio samo u specijaliziranim obrazovnim ustanovama poput Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" gdje se obrazuju i profesionalno osposobljavaju djeca oštećena sluha i s poremećajima govorno-jezične komunikacije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno