Kad već snimaju, nek' i cestu asfaltiraju!

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Snimanje trilogije o apaškom poglavici Winnetou, ponovno je u centar zanimanja lansiralo planinu Velebit. To su iskoristili članovi inicijativnog odbora Veliko Rujno koje za cilj ima pretvoriti najveću velebitsku visoravan u nacionalno marijansko svetište. Veliko Rujno dugo sedam i široko jedan kilometar, je i cilj hodočasnika koji svakog blagdana Velike Gospe prelaze 13,6 km od Starigrada do jednog od najljepših velebitskih predjela.

- Cilj nam je također asfaltirati put do samog Velikog Rujna. Za sad, asfalt imamo do odmorišta na Velikom Vagancu od kojeg imamo svega 6,6 km makadamske ceste do Velikog Rujna. Taj dio održavaju Hrvatske šume. Prema procjenama stručnjaka, asfaltiranje dvosmjerne 4,5 m široke ceste koštalo bi oko 1,5 milijuna kuna, rekao nam je na početku uspona na Velebit član inicijative Višeslav Dokoza.

Veliko Rujno iznimno turistički atraktivno

Cesta za Veliko Rujno imala je svoju zanimljivu i burnu povijest. Prije 60-ih godina i izgradnje Jadranske magistrale, na tom je platou živjelo oko 800 žitelja s čak 20.000 grla različite stoke. U stara doba, bila je to poveznica između Like i podgorskog kraja. Tijekom Domovinskog rata, 66. inženjerijska pukovnija generala Rojsa probila je cestu do zaseoka Dokoze, ali se ispostavilo da je sve rađeno bez dozvola što je izazvalo i političke potrese u Starigradu. Budući da je dobar dio zemljišta na Velikom Rujnu u privatnom vlasništvu, tadašnji saborski zastupnik, a danas gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta je uspio izuzeti cestu za Veliko Rujno iz Nacionalnog parka Paklenica. Uglavnom, nastavlja Dokoza, da se danas počelo s izgradnjom ceste od Starigrada prema Velikom Rujnu njena cijena bi iznosila oko 80 milijuna kuna. Iako je asfalt neposredan cilj ove marijanske inicijative, velika je želja dovesti i struju do Veliko rujna.

- Plato Veliko Rujno za nas je iznimno turistički atraktivan. Do izgradnje ceste na Veliko Rujno je hodočastilo svega 200-tinjak hodočasnika. Danas se njihov broj penje do 5.000. Obnovljeno je preko 50 stanova u 17 zaselaka na putu prema Rujnu. Hrvatske šume i Hrvatske vode zajedno sa zadarskom Vodoinstalacijom počeli su 17. kolovoza s radovima na tamponiranju i uređenju oborinskih voda na neasfaltiranom dijelu od Velikog Vaganca do Velikog Rujna u vrijednosti 500.000 kuna. Mi idemo i s inicijativom da se od velikog križa postavljenog 12. lipnja 2013. do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Velikom Rujnu, uredi Križni put u dužini od 1.740 metara s ukupno 15 postaja. Kao što se zna, križ su između ostalog donirali Marko Masar i Marinko Katuša, kaže Dokoza.

Filmaši već deset dana snimaju na Velikom Rujnu

Nakon nekoliko dana nevremena kad su se čak oblaci spustili na 900 metara nadmorske visine, nastavljeno je snimanje novog Winnetoua. No, novinari nisu mogli pristupiti setu jer je, kako su rekli neki od djelatnika, bilo nemoguće vozilima prići lokaciji na kojoj su se snimale scene. Pa ipak doznajemo da su na redu bila snimanja scena kod groblja, lutanja Winnetouovog prijatelja Old Shatterhanda te kroćenja konja.

- Već smo deset dana na Velikom Rujnu i možemo reći da su odabrane lokacije za snimanje filma zaista prekrasne. Osim na Velikom Rujnu, film se snima na Krki, Tulovim Gredama, Zrmanji u Mitrovićima kod Obrovca, u gornjim Jasenicama, Fužinama, Brezi kod Makarske i Vranju u Istri. Zanimljivo je da je ovaj Winnetou, posljednji film kaskadera Ive Krištofa koji je svoju filmsku karijeru počeo prije 50 godina, upravo na snimanju prvog Winnetoua, kazivali su su raideri i kaskaderi zaduženi za konje Andrej Stanišljević i Marko Plavec.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno