Branitelji iz Paga izgradili suhozidni zavjeni križ u Vukovaru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Paški kamen u Gradu heroju
Križ od paškoga kamena rađen je tri sata, a radila su ga 54 hrvatska branitelja iz grada Paga. S njima su u Vukovaru bili i gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić te zamjenik gradonačelnika i predsjednik UHVDR-a Grada Paga Davor Fabijanić
Vukovarskom simbolu pridružio se križ od paškog kamena

 Hrvatski branitelji iz grada Paga izgradili su suhozidni zavjetni križ u Vukovaru kao novi simbol žrtve i patnje toga grada. Križ je izgrađen nasuprot Vodotornja u Vatikanskoj ulici, a blagoslovio ga je gvardijan fra Ivica Jagodić. Križ od paškoga kamena rađen je tri sata, a radila su ga 54 hrvatska branitelja iz grada Paga. S njima su u Vukovaru bili i gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić te zamjenik gradonačelnika i predsjednik UHVDR-a Grada Paga Davor Fabijanić.

- Zajedno s našim braniteljima iz UHVDR-a Grada Paga već smo napravili mnogo suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i svaki je graditelj unio mnogo emocija pri izgradnji križa. Ovo je hrvatski simbol, kojeg je grad Vukovar zaslužio, te predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata, rekao je gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić.

Kamen iz paškog krša

Predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata iz Paga Davor Fabijanić, koji je ujedno i zamjenik gradonačelnika Grada Paga, istaknuo je kako će se križ kao simbol žrtve i patnje, ali i zajedništva, lijepo vidjeti s Vodotornja radi čega je i izabrana ta lokacija.

- Neopisiv je moj ponos što sam kao predsjednik UHVDR –a Grada Paga imao čast skupa s braniteljima Paga i Vukovara sudjelovati u gradnji zavjetnog križa od kamena otrgnutog iz paškog krša. Ovako smo odali počast vukovarskim braniteljima i narodu Vukovara za žrtvu koju su prinijeli svojoj domovini – rekao je Davor Fabijanić. Istaknuo je kako se ideja o gradnji križa rodila prije desetak godina nakon izgradnje križeva na Pagu, Rabu, Lošinju i u Škabrnji.

- Za gradnju križa u Vukovaru postojao je, ipak, određeni strah jer Vukovar ima posebno mjesto u Hrvatskoj povijesti i nije dozvoljena improvizacija. Vjerovali smo da to možemo zbog čega smo se i odlučili za taj korak. Nakon što su potporu toj ideji dala oba gradonačelnika, uspjeli smo je i realizirati i time ispisati stranicu trajnog prijateljstva između naših gradova – rekao je Davor Fabijanić.

Prijateljstvo gradova

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za potez Grada Paga i UHVDR- a Grada Paga imao je samo riječi pohvale.

- Posvetili smo suhozidni križ, koji su Vukovaru na dar izgradili prijatelji s Paga na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i predsjednikom UHVDR-a Grada Paga Davorom Fabijanićem. Grad Vukovar je rado prihvatio ovaj hrvatski simbol. Ovo je autentična priča o hrvatskom zajedništvu izraslom na vrijednostima iz Domovinskog rata. Hvala vam dragi prijatelji što Vukovar uvijek nosite u srcu i što ste s velikom energijom i pijetetom Vukovarcima učinili ovu gestu te ugradili dio sebe kao trajni podsjetnik na značaj koji Vukovar ima u srcima pravih domoljuba diljem Hrvatske – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)