Od mijelodisplastičnog sindroma boluje oko 25 Zadrana

Slika korisnika valentinam
"Sve što srce poželi" - Humanitarna akcija HULL-a Zadar
O ovoj rijetkoj bolesti će iz prve ruke svjedočiti europska i svjetska prvakinja u troskoku Ana Mrčić, koja je oboljela od MDS-a i koja istovremeno postiže vrhunske sportske rezultate, najavljuje Igor Blaslov subotnju tribinu
Igor Blaslov

 Zadarska podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi organizira još jedno u nizu humanitarnih događanja kojima pomaže oboljelima od hematoloških bolesti te podiže svijest zadarske javnosti o limfomima, zloćudnim bolestima limfocita koji su danas među deset najčešćih vrsta malignih oboljenja čija je učestalost, nažalost, u kontinuiranom porastu.

Danijela i ugledni liječnici

Tako će se ovoga petka, 20. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, s početkom u 20.00 sati, održati humanitarni koncert Danijele Martinović pod nazivom "Sve što srce poželi", a prihod od ulaznica namijenjen je za potrebe Udruge te Odjela za hematologiju zadarske Opće bolnice. Sljedećega dana, u subotu, 21. kolovoza, HULL Zadar u Kneževoj palači organizira tribinu pod nazivom "Znanjem do zdravlja" o čemu predsjednik Udruge HULL Zadar Igor Blaslov kaže:

- Neposredan povod za humanitarni koncert, kao i za tribinu je predstojeći Svjetski dan svjesnosti o MDS-u, mijelodisplastičnom sindromu, koji se obilježava svake godine 25. listopada, kaže Blaslov i navodi kako je riječ o rijetkoj bolesti za koju nema lijeka i od koje na području Zadarske županije boluje oko 25 osoba.

Mijelodisplastični sindrom je skupina povezanih poremećaja koštane srži, što rezultira u proizvodnji nedovoljnog broja krvnih stanica, a liječenje se uglavnom svodi na prevenciju ili smanjenje komplikacija bolesti. U nekim slučajevima mijelodisplastični sindrom se liječi transplantacijom koštane srži, što može pomoći u produljenju životnog vijeka bolesnika.

Tribinom će se, doznajemo dalje, putem predavanja eminentnih stručnjaka s područja hematologije zainteresiranoj javnosti nastojati približiti priroda ove rijetke bolesti i objasniti načini dijagnosticiranja i liječenja. Na tribini će tako, doznajemo dalje od Igora Blaslova, gostovati ugledni liječnici prof. dr. sc. Boris Labar, dr. Sandra Bašić Kinda, prof. dr. sc. Vlatko Pejša, pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Dubrava, te Ljiljana Pomper, glavna sestra u KBC-u Merkur.

Na tribinu s nalazima

- O bolesti će iz prve ruke svjedočiti Ana Mrčić, gospođa koja je oboljela od MDS-a, inače europska i svjetska prvakinja u troskoku, koja će govoriti o svome liječenju, te istovremenom postizanju vrhunskih sportskih rezultata, najavljuje Blaslov subotnju tribinu koja započinje u 10.00 sati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače te naglašava kako će nakon održanih predavanja odnosno po okončanju tribine u zajamčenoj diskreciji pacijenti moći izravno liječnicima postaviti pitanja o svojoj bolesti i zatražiti savjet o svome zdravstvenom stanju, uz predočenje medicinskih nalaza. Samim nazivom tribine "Znanjem do zdravlja" želi se skrenuti pozornost na to kolika je uloga svih u prevenciji (koje nema bez znanja), u suosjećanju šire javnosti (kojeg ne bi bilo bez informiranosti), kao i u olakšavanju samog liječenja i svih faza koje bolesnik, ali i njegova obitelj prolaze, a čega sve također ne bi bilo bez konkretnih (sa)znanja.

Uz stručni dio za sudionike će, doznajemo dalje, biti omogućeno i besplatno razgledavanje kulturnih sadržaja u Kneževoj palači. Predsjednik zadarske podružnice HULL-a Igor Blaslov još ističe i kako će liječnici i sestre odnosno zdravstveni radnici koji se odazovu tribini, za svoje sudjelovanje dobiti bodove koji će im koristiti u stručnom napredovanju. Također, Zaklada Ana Rukavina će u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače istovremeno, točnije od 9.30 do 12.00 sati, održati akciju upisa u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

- Poruka koju navedenim događanjima želimo poslati oboljelima je da nisu sami i da se u svakom trenutku mogu za pomoć obratiti našoj Udruzi, ističe još Igor Blaslov te naglašava da će se u Udruzi i nadalje truditi prezentirati građanima svoj rad kako bi svi uvidjeli važnost potpore društva bolesnicima jer se oboljeli od leukemije i limfoma i njihove obitelj, uz zdravstvene, suočavaju i s nizom psihičkih i financijskih problema.

Navedimo još i kako je članstvo u zadarskoj podružnici HULL-a besplatno te kako podružnica ima redovne, podupirujuće i počasne članove. Redovnim članom može postati svaka osoba koja pomaže rad podružnice i koja prihvaća njena programska načela. Podupirujući član može postati svaka poslovno sposobna osoba koja daje razne vidove potpore podružnici, a počasni član podružnice svaka poslovno sposobna osoba koja pokaže izrazite rezultate u promicanju ciljeva podružnice.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)