Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tjelesna aktivnost kao najbolja prevencija reumatskih bolesti

19.10.2017. 14:14
Tjelesna aktivnost kao najbolja prevencija reumatskih bolesti


Kao što smo i najavili, u četvrtak 12. listopada u Multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice, održano je još jedno predavanje u organizaciji "Hrvatske lige za reumatizam – Zadarski ogranak", na temu "Upalne reumatske bolesti s posebnim osvrtom na osteoartritis i reumatoidni artritis". Predavanje je održano i povodom obilježavanja Svjetskog dana artritisa a održao ga je predsjednik zadarskog ogranka Dr. Neven Birkić spec. fizijatar-reumatolog i šef Odjela za fizikalnu medicinu i reumatologiju zadarske Opće bolnice.
S obzirom na veliki odaziv, a moramo napomenuti da su predavanju sudjelovali i učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru, evidentno je da su ove bolesti u porastu kod naših sugrađana pa smo iskoristili priliku i postavili Dr. Birkiću, nekoliko pitanja.
Za početak, pojasnite nam – što su to reumatske bolesti?
–  Reumatske bolesti su velika,šarolika skupina bolesti koje zahvaćaju zglobove i vezivno tkivo. Neke od njih imaju lokalizirano, a druge sustavno obilježje. Priroda ovih bolesti je različita -upalna, degenerativna, metabolička… Radi se o velikoj grupi bolesti s više od 150 entiteta i obično su progresivne naravi.
S obzirom na tako velik broj, radi se o vrlo rasprostranjenim bolestima?
– Reumatske bolesti su jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u svijetu. Kronična mišićno-koštana bol je najčešće posljedica reumatskih bolesti i pogađa jednu od četiri osobe u razvijenim zemljama svijeta. Oko 50% osoba s reumatskim bolestima ima ograničenja u svojim svakodnevnim aktivnostima. Mišićno-koštani simptomi predstavljaju razlog za oko 20% svih posjeta liječniku primarne zdravstvene zaštite. Uz reumatske bolesti vezani su i ogromni troškovi koji su direktni zbog liječenja i rehabilitacije, ali i indirektni.
Što mi sami možemo učiniti za svoje zdravlje?
– Najbolji oblik prevencije je fizička aktivnost. Naše tijelo je stvoreno za pokret i u trenu kad mu se oduzme ta funkcija, naš stroj za kretanje se počinje kvariti. Isto tako, valja reći da pacijenti s kroničnim bolestima kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, astma ili pak upalne reumatske bolesti, od vježbanja mogu imati značajne koristi. Redovita fizička aktivnost može pomoći pri ublažavanju, ili čak uklanjanju velikih simptoma i dovodi do boljeg općeg stanja.
Vidljivo je da nema univerzalnih uputa koje bi vrijedile za sve pacijente te se svakom bolesniku mora pristupiti individualno. Svaku brigu o vašem zdravlju podijelite sa svojim liječnikom. Ali, ne odustajte od vježbe. Nemojte odustati od sebe!