U Paškoj sirani tijekom ovog tjedna radi sirarica iz Novog Zelanda

Slika korisnika valentinam
DOBAR GLAS SE NADALEKO ČUJE
Sandra, koja je i sama sirar, je rekla kako će kroz ovih tjedan dana raditi sve u proizvodnom procesu, od prijema mlijeka do kalupiranja, prešanja i oblikovanja. Radi i u zrioni na održavanju sireva, mazanju i okretanju kolutova te će se upoznati sa cjelokupnim proizvodnim procesom
Sandra Crone čula je za paški sir preko Interneta i odlučila ga naučiti raditi

Paška sirana ovih dana ima neuobičajenu radnicu - Sandra Crone iz Nelsona Novog Zelanda preletjela je pola svijeta kako bi iz prve ruke naučila kako Pažani rade svoj nadaleko poznati sir.

- Za Pašku siranu sam čula preko Interneta i ljetos sam se javila putem njihove Facebook stranice s molbom da bih došla na Pag i odradila tjedan dana u proizvodnji jer se želim educirati i naučiti o proizvodnji tvrdih i polutvrdih sireva, pojasnila je gospođa Crone svoju odluku o tome da dođe u Hrvatsku i u Pag kako bi naučila što više o sirevima. Dodala je kako je za Pašku siranu čula zbog ovogodišnjih medalja na World Cheese Awards-u u Španjolskoj i Global Cheese Awards-u u Engleskoj gdje su dobili zlatne medalje za Paški sir te gdje je proglašen Najboljim ovčjim sirom na ovom natjecanju.

Razgovarali smo sa Sandrom Crone te Martinom Pernar Škunca, voditeljicom marketinga, koja nam je i pomogla u kontaktiranju ove zanimljive sugovornice

Sandra, koja je i sama sirar, je rekla kako će kroz ovih tjedan dana raditi sve u proizvodnom procesu, od prijema mlijeka do kalupiranja, prešanja i oblikovanja. Radi i u zrioni na održavanju sireva, mazanju i okretanju kolutova te će se upoznati sa cjelokupnim proizvodnim procesom. Osim u proizvodnji posjetit će pašnjake gdje Paška sirana drži svojih 3000 ovaca.

- Oduševljena sam siranom, sirom i Pagom općenito. Toliko mi se sviđa da bih najradije ostala. Voljela bih se vratiti na malo duže, barem na mjesec dana. Fascinira me brzina i vješta proizvodnja radnika sirane tako da imam upalu mišića od rada, kaže kroz smijeh gospođa Sandra. Dodaje kako kad ne radi, ide u šetnje, vozi bicikl i istražuje otok, a kako je bilo lijepo vrijeme uspjela se čak i okupati.

- Probala sam sir, janjetinu i lignje i apsolutno sam oduševljena gastronomijom Paga i Hrvatske, rekla je zadovoljna Novozelanđanka koja je tijekom života proputovala skoro cijeli svijet, a živjela je i u Zimbabveu. Rodila se u Kanadi, a s 12 godine došla je na Novi Zeland.

Ona se inače bavi sirarstvom, ali kaže da na Novom Zelandu nema toliko autohtonih vrsta sireva već više proizvode komercijalne sireve namijenjene širokoj potrošnji tipa sirevi za sendvič, zatim mozzarella, brie, camembert.... Imaju puno stoke, dosta zelenih pašnjaka i posebice ovaca, ali prema njenom mišljenju nemaju razvijenu tehniku proizvodnje sireva. Ona radi sireve od nepasteriziranog mlijeka, ponajviše Brie i Mozzarellu te je za njih osvojila i nekoliko medalja na natjecanjima u Novom Zelandu.

- Imamo male proizvođače s jako dobrom domaćim sirevima, ali najveći dio proizvodnje sireva odnosi se na sireve za široku potrošnju. Zato mi se toliko i svidio Paški sir jer on je zaista delikatesan, kazala je Sandra i dodala kako će znanja stečena u Paškoj sirani upotrijebiti i u svom pravljenju sira iako je nemoguće da se stvori sličan sir Paškom jer tajna Paškog sira nije u proizvodnji već u mlijeku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno