3.500 GODINA STARE KOŠTICE MASLINA U Turnju arheolozi pronašli najstarije tragove maslinarstva na Jadranu!

Slika korisnika valentinam
Podvodno arheološko nalazište
Profesorski tim kojega čine Mato Ilkić, Mate Parica i Dario Vujević te studentica Vinka Milišić otkrili su kako je na ovom području postojalo maslinarstvo još u vrijeme srednjeg brončanog doba
Sveučilište u Zadru i Marin GOSPIĆ
Morski mulj zaštitio je drvo, koštice, keramiku i ostalo

U podvodnom arheološkom nalazištu u Turnju arheolozi Sveučilišta u Zadru pronašli su najstarije tragove maslinarstva na Jadranu, stare oko 3.500 godina.

Profesorski tim kojega čine Mato Ilkić, Mate Parica i Dario Vujević te studentica Vinka Milišić otkrili su kako je na ovom području postojalo maslinarstvo još u vrijeme srednjeg brončanog doba. Ovo je puno prije nego su Grci ili Rimljani došli na ova područja te, kako se prije vjerovalo, donijeli masline.

- Na ovom lokalitetu, udaljenom stotinjak metara od obale, na 1,5 do 2 metra dubine, pronašli smo ostatke nekadašnjeg naselja koje je bilo izgrađeno na samom rubu obale, odnosno na umjetno izgrađenom poluotoku, a dio naselja bio je podignut na nasutom terenu i poduprto drvenim pilonima koji su sačuvani do danas. Naime, prije 3.500 godina more je bilo pliće za oko 2.5 metra, tako da je tada naselje, koje je sada potopljeno, u biti bilo na samom rubu obale. Ovakve kategorije nalaza kakve imamo u moru gotovo su nemoguće na kopnu jer bi drvo na zraku istrunulo. Ovako je morski mulj zaštitio drvo, koštice, keramiku i ostalo te imamo izvrsnu priliku vidjeti kako su ti ljudi živjeli, rekao nam je dr.sc. Mato Ilkić, profesor na Odjelu arheologije te voditelj istraživanja. Istaknuo je kako još uvijek ne znaju tko je bio narod koji je tu živio jer je ovo razdoblje puno prije Liburna, tako da smo im dali radni naziv Predliburni.

opširnije sutra u tiskanom izdanju Zadarskog lista

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (5 glasova)