Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Duje Stanišić niže međunarodne operne nastupe

19.10.2018. 12:06
Duje Stanišić niže međunarodne operne nastupe


Zadarski, zapravo petrčanski pjevač Duje Stanišić, već godinu dana živi u Beču, gdje studira operno pjevanje. Naobrazba uključuje i brojne nastupe, a jedan od zadnjih bio je u Južnoj Koreji, u gradu Daegu, gdje je Duje, zajedno s kolegama, bio dio ansambla operete "Die Lustige Witwe".
– Priča je počela tu u Zadru prije koju godinu, kada sam na jednom događanju po prvi puta pjevao jednu opernu ariju. U publici je tada bila i jedna mlada sopranistica iz Austrije koja mi je prišla nakon koncerta i rekla mi da bih trebao probati upisati studij pjevanja u Beču. Rekla mi je i to da mi u tome može pomoći njena profesorica Silvia Edelmann. Razgovor s njom me naravno zaintrigirao no kako sam u to doba bio član klape Cambi, koja je tada bila vrlo angažirana i puno se nastupalo, iako sam odlučio probati, stalno sam odgađao put u Beč. Trebalo mi je tri godine nakon njenog poziva da se napokon javim gospođi Edelmann i to ne ciljano već usputno. Prolazio sam nekim drugim povodom kroz Beč i odlučio se zaustaviti, odraditi jedan sat pjevanja kako bi eventualno dobio kakav koristan savjet. No, dobio sam mnogo više od savjeta! Gospođa Edelmann i njen muž Peter Edelmann, oboje profesori na konzervatoriju "Richard Wagner" i glazbenoj akademiji "Mdw", pozvali su me da dođem u Beč i ponudili mi stipendiju. Eto to je priča i tako sam ja od studenog prošle godine stanovnik Beča, prepričava Stanišić.
Mladi je zadarski budući profesionalni operni pjevač, kako nam je objasnio, s obzirom da nikada do tada u životu nije imao satove pjevanja, morao početi od samog početka, od glazbene teorije pa nadalje.
– Nikada nisam pohađao glazbenu školu pa sam morao učiti sve ispočetka, i solfeggio, i glazbenu teoriju….sve ono što podrazumjeva studij pjevanja. No, sve skupa mi se jako svidjelo, posebice Beč kao grad koji pruža brojne mogućnosti tako da, iako mi nedostaju moje Petrčane, tu sam se itekako pronašao. Moj radni dan se sastoji od minimalno jedne vokalne probe s profesorima, jedne probe s pijanisticom i često scenskih probi za projekte koje radimo. A kako smo dio grupacije "Plus opera", koja broji oko 40 studenata pjevanja, tih je projekata bilo dosta, kako u samom Beču, tako i van Austrije, informira nas dalje Stanišić.
Prva kompletna opera koju je radio bila je "Gianni Schicchi" od Giacoma Puccinia, nakon toga je sudjelovao u mjuziklu "Jesus Christ Superstar", a onda je na red došao i put na Daleki istok, u Južnu Koreju, u grad Daegu.
– U Daegu smo izveli operetu "Die Lustige Witwe" i mogu vam reći da, iako imam puno iskustva na pozornici, to je bilo ipak nešto drugačije. Prvi puta sam nastupao s orkestrom, igrao sam ulogu jednog od dvojice tenora, odnosno lik St. Brioche. U Daegu se, naime, održava festival opere i opereta na kojem se izvode najbolje svjetske arije, a zanimljivo je za spomenuti da za svako djelo zovu pjevače iz država gdje je to dijelo i nastalo. Tako je operu "Salome" radila operna kuća iz Berlina, "La Boheme" operna kuća iz Rima, a, spomenuto, operetu "Die Lustige Witwe" naša grupacija "Plus Opera" u suradnji s "Morbisch Festival" produkcijom iz Beča, rezimira Stanišić.
Zadarskoj je opernoj nadi iskustvo posjeta Južnoj Koreji, kako dodaje, bilo baš nešto posebno.
– Tih dva tjedna probi i nastupa zauvijek će mi ostati u sjećanju. Koreja je jedan svijet drugačiji od našeg, puno sam toga vidio i doživo i teško je izdvojiti samo nešto. Impresionirala me njihova betonizacija kao i industrijalizacija gradova no isto tako i predivna priroda kao i za mene svakako čudna hrana s previše začina. Ono što bih još mogao izdvojiti je velika pristojnost i ljubaznost ljudi i to na svakom koraku. A što se tiče naše izvedbe, odlično smo prihvaćeni, pohvala nam nije nedostajalo, kako od direkcije operne kuće tako i od samih gledatelja, ponosan je Stanišić.
Nakon povratka iz Južne Koreje mladi se glazbenik došao odmoriti u Petrčane, a za koji dan se vraća u Beč gdje startaju pripreme za izvedbu opere "Cosi fan tutte" Wolfganga Amadeusa Mozarta čija je premijera predviđena za kraj studenog.
– Paralelno radim i u hrvatskoj glazbi i to ono što najviše volim. A to je pisanje pjesama i predstava. Naravno lagano, koliko mi to obaveze dopuštaju, nastojim skladati i snimati pjesme tako da bi, ako nastavim ovim tempom, album mogao izaći kroz nekih 30 godina, kroz smijeh dodaje Stanišić i zaključuje da se čovjek može baviti glazbom i u više žanrova i naravno biti kvalitetan u tome.