Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gradonačelnik Dukić najavio provedbu brojnih projekata

19.10.2018. 10:50
Gradonačelnik Dukić najavio provedbu brojnih projekata


Pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Zadra Ivan Mijolović Gradskom vijeću podnio je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2018. godinu prema kojem je u prvih šest mjeseci ostvaren proračunski višak od 39 milijuna kuna, dok su u prvih šest mjeseci ove godine obaveze Grada pale sa 118,2 milijuna kuna na 112,9.
– Prvog dana rujna smo otplatili zadnju ratu kredita, a 30. rujna obaveze Grada su iznosile 76 milijuna kuna, izvijestio je Mijolović čijim izvješćem nisu bili zadovoljni oporbeni vijećnici koji su imali niz prigovora, ali i prijedloga gdje bi trebalo usmjeriti gradski novac kako bi benefit imali svi građani Zadra, a suprotno njima vijećnici iz redova vladajućih i njihovih koalicijskih partnera izražavali su se s riječima hvale, a slično ozračje u gradskoj vijećnici potrajalo je i narednih sat i pol, nakon što je polugodišnji izvještaj o svom radu iznio gradonačelnik Branko Dukić.
– Prije svega, kroz ovogodišnji proračun osigurali smo zadržavanje, a u nekim bitnim segmentima i podizanje standarda na području odgoja i školstva te programima soocijalne skrbi. Za potrebe predškolskog odgoja i obrazovanja osigurano je 48 milijuna kuna, osiguran je besplatan produženi boravak u školama, nastavljeno je sufinanciranje nabave školskih udžbenika, prehrana u školama prema nacionalnim mjerama, nastavljeno je sufinanciranje za cjelodnevni boravak djece u vrtićima, a osigurane su i plaće za dodatno zapošljavanje odgojiteljica. Različite oblike pomoći iz domene socijalne skrbi koristilo je oko deset tisuća građana, a standard života tih korisnika veći je u odnosu na zakonom određene obaveze, istaknuo je Dukić koji se pohvalio i potpisanim ugovorom za sufinanciranje s Ministarstvom znanosti i obrazovanja za izgradnju Dječjeg centra Voštarnica naglasivši kako je prioritet u radu u proteklih šest mjeseci bio Centar Mocire, a spomenuo je kako je pri kraju i izrada projektne dokumentacije za gradnju škole na Novom Bokanjcu. U nizu obećanih i ispunjenih projekata Dukić je naveo rekonstrukciju brojnih gradskih prometnica, uređenje obalnog zida u Petrčanima te početak izgradnje sustava odvodnje koji će obuhvatiti 300-tinjak zadarskih ulica nakon čega bi Zadar trebao biti grad bez septičkih jama. Najavio je i početak rekonstrukcije Ulice Put Stanova što je naišlo na odobravanje i pohvale i od oporbenih vijećnika bez zadrške, no oni su mu prigovorili kako je u izvješću premalo podataka o njegovu radu i angažmanu. Štoviše, oporbeni vijećnici njegovo izvješće okarakterizirali su kao izvješće o radu upravnih odjela Grada, no Dukić se branio kako je on sve što je spomenuo i potpisao te kako je on za sve nabrojeno i odgovoran te da je sve zapravo rezultat timskog rada. U tome su ga podržali vijećnici iz njegove političke opcije.