Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Izbori za vijeća mjesnih odbora održavaju se 9. prosinca

19.10.2018. 08:49
Izbori za vijeća mjesnih odbora održavaju se 9. prosinca


Gradsko vijeće prihvatilo je odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora koji bi trebali biti u nedjelju, 9. prosinca 2018. godine.
Naime, posljednji izbori za mjesne odbore održali su se 16. studenoga 2014. godine te postojećim članovima i predsjednicima uskoro ističe mandat.
Na ovaj prijedlog oporbeni vijećnici SDP-a imali su prijedlog da se izbori provedu zajedno s izborima za EU parlament, a koji bi trebali biti na proljeće sljedeće godine, kako bi se smanjili troškovi.
– Smatramo da bi se organizacijom izbora za mjesne odbore istoga dana kad i izbora za EU parlament postigla veća izlaznost, rekao je Darko Vrdoljak iz SDP-a. Njegov stranački kolega Antun Novoselović dodao je kako mjesni odbori nemaju jasnu funkciju jer većina njih ne radi ništa. Vijećnica Vukoša upitala je mogu li i oporbeni vijećnici koristiti prostorije mjesnih odbora i u kojim slučajevima.
– Ne možemo izbore za mjesne odbore raspisati u istom terminu kad i one za EU parlament jer to nije u skladu sa zakonom. Što se tiče uštede, troškove za izbore za mjesne odbore pokriva lokalna samouprava, dok one za parlament pokriva država, pojasnila je Dolores Grdović Kalmeta, pročelnica UO za gradsku samoupravu i gradske poslove.
Nakon kraće rasprave o važnosti ili nevažnosti mjesnih odbora te o tome kolika je izlaznost na ove izbore, je li ona do 10 posto, kako je tvrdila oporba, ili 25 posto kako su tvrdili vladajući, u konačnici su se svi složili kako mjesni odbori ipak imaju neku funkciju, te je prijedlog prihvaćen. Također, rečeno je kako se prostorima mjesnih odbora mogu koristiti i oporba te građani ukoliko je riječ o edukativnim ili kulturnim sadržajima.
Raspravljalo se i o davanju odobrenja na program rada i financijski plan Savjeta mladih Grada Zadra za 2019. godinu.
– Savjet mladih počeo je s radom ove godine te smo u svom planu za 2019. godinu stavili niz aktivnosti kako bismo potaknuli mlade da budu što aktivniji u svim sferama društva, rekao je Jurica Bosna, predsjednik Savjeta mladih.
Vijećnici su pohvalili rad ovog sastava Savjeta mladih te ih potaknuli da nastave tako i dalje, te su usvojili i ovu točku.
Zadnja točka dnevnog reda bila je odluka o razrješenju ravnateljice Javne glazbene kulturne ustanove "Koncertni ured Zadar" Dine Bušić koja je, prema riječima Bruna Milina, sama zatražila razrješnje s te funkcije.Vijećnik Novoselović upitao je je li ona već zaposlenica Gradske uprave, aludirajući na najave kako bi Bušić trebala postati zamjenica pročelnika za kulturu i sport Radovana Dunatova.
Natječaj za to radno mjesto bio je raspisan u Narodnim novinama te se spomenuta javila i zadovoljila je svim kriterijima te je izabrana za mjesto zamjenice pročelnika, zaključila je Jagoda Surać.