Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Poskupio Dom za stare i nemoćne osobe Zadar!

19.10.2018. 12:27
Poskupio Dom za stare i nemoćne osobe Zadar!


Početkom listopada poskupile su usluge zadarskog Doma za stare i nemoćne. Kako nas je obavijestio ravnatelj Doma Marko Buljat, cijene su podignute radi povećanja plaća djelatnika.
– Resorno ministarstvo odobrilo je povećanje plaća djelatnicima. Plaće se ne isplaćuju iz državnog proračuna, nego iz našeg poslovanja. Zbog toga smo morali povećati cijene usluga. U prosjeku, cijene naših usluga povećane su za 10 posto. Najskuplja usluga je jednokrevetni stacionar za nepokretne osobe koji košta 4.000 kn, rekao je ravnatelj Buljat.
Marko Buljat ipak naglašava kako su i s novim povećanjem, cijene u zadarskom Domu za stare i nemoćne 10 – 15 posto jeftinije nego npr. u Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske. Na drugu stranu, najveću povišicu, oko 30 posto, dobile su spremačice koje su prije, prema riječima ravnatelja Buljata, bile zakinute. Ostalim zaposlenicima, plače su povećane za oko 10 posto.
Međutim, na smještaj u Domu, i dalje se čeka predugo. Kako potvrđuje ravnatelj Buljat, otprilike 5-6 godina. Na listi čekanja upisano je nešto manje od 3.000 osoba kako iz Zadra i njegove županije, tako i iz drugih dijelova Hrvatske.
– Iseljenjem Fizikalne terapije oslobodio se novi prostor. Dobili smo 14 soba i 21 novi ležaj. Investicija je to oko 1,8 milijuna kuna koju također pokrivamo iz vlastitih sredstava, dodao je Buljat.
No, poskupljenje je ipak proizvelo nezadovoljstvo. Naime, sjednica Upravnog vijeća na kojoj je donesena odluka, održana je 25. rujna pa korisnici nisu bili na vrijeme obaviješteni o poskupljenju. No, Buljat kaže da to nije proizvelo nikakve probleme za 372 korisnika doma jer se njima često izlazi ususret, ali ne i nauštrb kvalitete usluge.