Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA LIGA S velikim motivom u boj protiv ‘crne mačke’ predvođenu Stipčevićem

19.10.2020. 08:40


Krka iz Novog Mesta treći je protivnik košarkašima Zadra ove sezone u ABA ligi. Večeras u 18 sati u Krešin dom stiže momčad koja itekako zna kako uzeti bodove s jednog od najvrućijih terena u regiji, a koliko su uspješni u tome najbolje će potvrditi čak četiri pobjede u Zadru u nizu dok su od zadnjih osam utakmica na Višnjiku domaći igrači uspjeli pobijediti tek jednom i to davnog 29. studenog 2014. godine. Tradicija potvrđuje da za Zadrane nema kompliciranijeg takmaca i zanimljivo da se zadnjih sezona uvijek taj domaći ogled protiv Krke pojavi u početnoj fazi regionalne sezone pa se nerijetko događalo da baš domaći porazi od momčadi iz Novog Mesta budu i kobni za trenere Zadra.


Biti ili ne biti
U taj kontekst bi se mogla dovesti i sudbina hrvatskog izbornika Veljka Mršića koji je kao i njegovi prethodnici, Aleš Pipan, Ante Nazor i Danijel Jusup s bolnom grimasom na licu ušao u abaligašku sezonu. Mršić je krenuo sa 0-2, i zato večerašnji sraz s Krkom ulazi u domenu hamletovskog biti ili ne biti, prvenstveno što se tiče njegove pozicije na čelu stručnog stožera jer eventualni poraz i 0-3 omjer naznačili bi novi početak regionalne agonije Zadra po obrascu spomenutih prethodnih sezona u kojima se momčad s Višnjika grčevito do zadnjih kola borila za o(p)stanak. Stoga »pitanje za 64 tisuće dolara« koje se sigurno vrti i po glavi Mršića jest kako dobiti tu kobnu Krku u Krešinom domu. Po ovome ispada da se radi o strašnom protivniku koji je kvalitativno daleko ispred njegovog sastava, no ipak se radi o ‘al pari’ protivniku u čijim redovima nema previše poznatih igrača i nema nekakvih razvikanih i skupih pojačanja, pa opet svaki put kad dođu u Krešin dom momci u zelenim dresovima ispadnu praktički nepobjedivi i već su kod zadarskih navijača dobili nepopularni prišivak ‘crne mačke’. Ovog puta pomoć je Zadranima stigla od koronavirusa koji je spriječio momčad Krke u treninzima u razdoblju od 4. do 14. listopada koliko im je trajala kolektivna 10-dnevna samoizolacija. Nakon utakmice 1. kola kod Cedevite Olimpije jedan igrač ljubljanske momčadi je bio pozitivan na Covid-19 i morale su obje momčadi u karantenu. Taj detalj će sigurno utjecati na razvoj događaja u večerašnjem srazu na Višnjiku, a pitanje je hoće li taj hendikep Slovenaca znati Zadrani i naplatiti.
– Možemo i moramo očekivati Zadar koji će biti bolji, kompaktniji i Zadar s velikim motivom za pobjedom. Mislim da je Krka počela trenirati u utorak, vidjet ćemo u kakvom će stanju oni doći. Igramo kod kuće i moramo sve napraviti da upišemo prvu pobjedu u ABA ligi – nije trener Zadra bio previše rastrošan na riječima s kojima je najavio može se nazvati i ključan dvoboj s Krkom večeras. Svjestan je da od velike priče nema velike koristi i da će ‘pričati’ trebati njegovi igrači koji se ne mogu pohvaliti dobrim ulazom u ABA ligu. Dva su poraza iza njih, od Mornara na Višnjiku i od Mege u Novom Beogradu te se sraz sa Krka doživljava poput kvalifikacija iako će sezona biti uistinu duga s čak 26 kola. Jedan od onih koji će morati povući je Dominic Gilbert. Energija s kojom hrvatski Australac raspolaže bit će svakako poželjna protiv radne momčadi koju predvodi hrvatski trener Vladimir Anzulović.
– Nažalost nismo započeli sezonu kako smo trebali. Nadam se da ćemo protiv Krke upisati svoju prvu pobjedu u ABA ligi ove sezone. Znamo da nam neće biti jednostavno. Krka je dobra ekipa i dobro su odigrali protiv Cedevite Olimpije, gdje su 35 minuta bili u egalu s njima i tek u završnici su pali. Oni također imaju dosta iskusnih igrača poput Roka Stipčevića i Luke Lapornika, a naša zadaća je pružiti maksimum na terenu, biti koncentrirani, jednostavno moramo odigrati svoju najbolju utakmicu do sada – kazao je Gilbert prije dvoboja s Krkom u kojoj nastupaju i dva Zadrana, a kurioziteta radi baš toliko ih ima i u Mršićevoj momčadi (Mavra i Brala). Najzanimljiviji od njih je sigurno Rok Stipčević koji je bio vrlo blizu povratka u matično jato ovog ljeta, no na kraju je ipak završio u Sloveniji. Društvo mu u Krki pravi 32-godišnji Jure Škifić, a koliko će emocija donijeti ova utakmica Roku Stipčeviću potvrdio je i sam u najavi večerašnjeg gostovanja u Krešinom domu.


Stipčević i Škifić
– Najbolje godine sam ostavio u Zadru, postao sam pravi igrač u tom klubu i naučio većinu svojih košarkaških vještina. Evo, po prvi put u mojoj profesionalnoj karijeri dogodit će se da igram u Zadru kao igrač drugog kluba. Definitivno će to biti drugačija utakmica, ali već sam toliko iskusan da ću pokušati ostaviti svoje osjećaje po strani i odigrati ovu utakmicu maksimalno profesionalno – kazao je Stipčević koji je u prvom abaligaškom ispitu protiv Cedevite Olimpije predvodio Krku sa 18 poena. Vidjelo se već na toj utakmici da je uz Luku Lapornika i Amerikanca Rodericka Camphora prva violina Anzulovićeve momčadi, no problem protiv Zadra će im predstavljati očiti nedostatak treninga nakon 10-dnevne samoizolacije.
– Sigurno su u boljem ritmu od nas jer imamo 10-dnevnu karantenu iza sebe. Nećemo biti potpuno spremni, ali dat ćemo sve od sebe i biti maksimalno fokusirani. Zadar će pokušati prekinuti seriju od dva poraza. Igraju na svom parketu, još uvijek mijenjaju momčad i sve su jači te imaju dobrog trenera. Što se nas tiče, pokazali smo protiv Olympije da možemo igrati dobro, ali imamo još puno prostora za napredak i rast. Bit će prilika za pobjedu, a mi ćemo ih sigurno pokušati iskoristiti – zaključio je 34-godišnji zadarski razigravač.
 




Anzulović: Trenirali smo preko Zooma, ne znamo što možemo očekivati


Krku iz Novog Mesta kao i u većem dijelu lanjske sezone s klupe predvodi Novigrađanin Vladimir Anzulović koji je za razliku od te minule sezone ima na raspolaganju tek dva igrača. Luki Laporniku i Mihi Škedelju pridodana su čak 10-ica novih igrača, a među njima je sigurno najzvučnije ime Roka Stipčevića pristiglim iz Fortituda Bologne. Gostovanje u Zadru sigurno je Anzuloviću veliki izazov, no prepreku do uspjeha čini sastavu iz Novog Mesta problemi s karantenom u kojoj su proveli dugov vremena.
– Ne znamo što možemo očekivati jer smo prvi put bili u karanteni. Očekujem da ćemo se boriti, ali sve ostalo je nepoznato. Trenirali smo preko Zooma u ovih 10 dana i sve pohvale za to idu našem kondicijskom treneru Mateju Glihi. Razlika između Zadra i nas je u tome što su oni mogli trenirati i igrati, a mi nismo. Zadar svoju ambiciju pokazuje kupujući igrače, uključujući i posljednjeg američkog centra Onuakua. Imaju dobrog trenera, igraju dobro, tako da će nam u Zadru biti kao uvijek jako teško – kazao je trener Krke.