Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KOLANJSKO VIJEĆE Bez donošenja bitnijih odluka, nakon šest sati rasprave prekinuta sjednica

19.10.2020. 12:27


Sjednica Općinskog vijeća Općine Kolan (Kolan, Kolanjski Gajac, Mandre) pod predsjedanjem Ante Zubovića nakon šest sati, moglo bi se reći, burne rasprave i gotovo bez donesenih bitnijih odluka, prekinuta je na 21. točki dnevnog reda. Više nije bilo kvoruma. Kako prethodna sjednica krajem kolovoza nije održana, ova sjednica je imala čak 34. točke dnevnog reda.
Na sjednici OV-a, koja je zbog epidemioloških mjera održana pod maskama, od devet nazočilo je šest vijećnika. Kako je u petom satu sjednice na raspravi o rebalansu proračuna svečanu salu na katu Općinske uprave napustio Ante Prtorić (HSS), a sat potom na točki o Prostornom planu i njegov stranački kolega Bogumil Šugar (oba su glasovanjem podržavala načelnika) više nije bilo kvoruma potrebnog za donošenje odluka te je sjednica prekinuta.


Južni ogranak vodovoda
Na sjednici su nazočili: Ante Zubović (HSS), Mario Baričević (Nezavisni za Hrvatsku), Šime Gligora (Lista grupe birača Šime Gligora) i Ivan Čemeljić (Lista grupe birača Branimir Tauzer) te Ante Prtorić i Bogumil Šugar (oba HSS). Nedostajali su Ivica Prtorić i Mladen Šuljić (oba HDZ) te Branimir Tauzer (Lista grupe birača Branimir Tauzer).
Kako HDZ-ov načelnik Marin Pernjak nema većinu u OV-u, u »igrama bez granica« sve je podsjećalo na briškulu, »načelnik u kupe, a četvorica većinskih vijećnika u špade« i obrnuto. Gotovo sve točke dnevnog reda završile su rezultatom 4: 2, suprotno načelnikovim tvrdnjama, objašnjenjima i argumentima. Tako još jednom nije prošao rebalans općinskog proračuna, a nije se uopće glasovalo o tome da načelnik potpiše ugovor o 4,3 posto suvlasništva nad Vodovodom Hrvatsko primorje – Južni ogranak Senj.
Nije prošla ni odluka o financijskom zaduženju potrebnom zbog općinske likvidnosti, prijedlog o oslobađanju plaćanja koncesije samo za domaće, ali ne za »furešte«, izvješće o radu DVD-a, a o Čistoći i Odboru za financije nije se ni raspravljano jer nisu ni pozvani na sjednicu.
– Od prvog dana u Vijeću imam bivšeg načelnika i s njim ukupno pet kandidata za načelnika. Znam da je u igri politikantstvo, normalno, jer ide izborna godina, mišljenja je Pernjak.


Odgovornost za rad Općine
Naime, dobro pripremljeni vijećnici Šime Gligora, Mario Baričević i Ivan Čemeljić nisu se dali smesti, s brojnim pitanjima, svojim argumentima i tvrdnjama punih šest sati sa svih strana su »rešetali« načelnika, od početka sjednice i aktualnog sata do prekida sjednice na 21. točki dnevnog reda. Kako im načelnik nije ostajao dužan, samo je aktualni sat trajao oko sat i pol.
– O čemu vi pričate, moglo se puno bolje, rekao je Gligora.
– Razumijem bivšeg načelnika i kandidata za načelnika, ali Općina nije ničija »prćija«,kazao je Pernjak.
– Načelniče, samo gledaš proračun, treba gledati i stanovništvo, poručio je Čemeljić.
– Za rad Općine nije odgovoran samo načelnik već i vijećnici, odgovorio je Pernjak.
Kolanjaca ima oko 800 koji žive u oko 300 domaćinstva. Stambenih jedinica, kaže Pernjak, ima oko 2.500 a od toga Kolanjci imaju tek 300 do 400 stambenih jedinica.
– Dakle, preko 2.000 stambenih jedinica u vlasništvu je ‘fureštih’ koji ovdje nemaju stalno prebivalište. Koncesijskih odobrenja ima tek pet Kolanjaca. Kome mi to pomažemo i koga oslobađamo od komunalnog najma, Kolanjce ili ‘furešte’. Predlažem da se za 50 posto iznosa koncesije i komunalne naknade oslobađaju samo Kolanjci, a ne svi, predložio je Pernjak.




Neograničene rasprave
Dugotrajna rasprava se vodila i o Pravilniku o suhozidima te o odluci o financijskom zaduženju potrebnom za likvidnost. Vladajući vijećnici tražili su bankovni ugovor i visinu kamata izražavajući pritom svoje sumnje u ispravnost i potrebu zaduživanja.
– Moram štititi Općinu koja nema ni lipe kredita. Prihodi su manji za 25 posto, dosad je uprihođeno 8,5 milijuna kuna. Dužni smo milijun kuna, od toga polovicu komunalnom društvu, a nama su dužni preko 5,5 milijuna kuna, prvenstveno što šest mjeseci nismo mogli realizirati ovrhe, obrazlagao je Pernjak, bezuspješno.
Odlukom Vlade RH podijeljena je imovina između Paga i Kolana koji se 2003. odvojio od Paga i postao samostalna Općina.
– Općina Kolan je dobila 17 posto udjela u Komunalijama Pag i Čistoći Pag i 4 posto u vodovodu Južni ogranak Senj. Sad mi treba odobrenje da potpišem ugovor za Južni ogranak kako bismo mogli postati dionikom društva, zatražio je Pernjak.
– Južni ogranak je podijelila država, o čemu vi pričate, zapitao je Gligora.
Predsjednik Zubović bio je liberalan po broju postavljenih pitanja i rasprava vijećnika, nije ih ograničavao. Usredotočio se uglavnom na vođene sjednice. Raspravu je prepustio trojici svojih kolega koji su se zdušno i neumorno svojim argumentima i mišljenjima sučeljavali s načelnikom.
– Potpis je u korist Kolana, hoćete dati glas da načelnik potpiše ugovor ili ne, upitao je Šugar, a potom se o odluci nije ni glasovalo.
Prvi rebalans općinskog proračuna nije prošao u lipnju, a sjednica krajem kolovoza nije ni održana.
– To je tehnički dokument, a bez rebalansa ne možemo uknjižiti 450.000 kuna koje smo dobili, a aplicirali smo za još 450.000 kuna i 1,2 milijuna kuna. Propast će nam dva milijuna kuna, preuzmite odgovornost pred žiteljima. Evo, anđeo je došao iza mene i u glavi mi je da ćete svi glasovati za rebalans, poželio je Pernjak, međutim, prevario se.


«Svega preko glave«
– Sve je prenapuhano, tražimo odgodu od 10 dana jer želimo pripremiti i podnijeti amandmane na rebalans, sukus je diskusije Gligore, Čemeljića i Baždarića.
– Ne mogu amandmani, ne želim trgovati, vi ste vijećnici i imate odgovornost, uvjeravao je Pernjak.
U petom satu sjednice o navedenoj točki glasovalo se dva puta. Glasovanje o rebalansu nije prošlo, o odgoda je prošla rezultatom 4:2. Ante Prtorić je napustio sjednicu, ostalo je pet vijećnika, tanki kvorum.
U nastavku sjednice donačelnik Josip Zubović govorio je o postupku donošenja Prostornog plana i prostornih uređenja naglasivši kako treba podvući crtu jer su u pitanju turističke zone.
– Moramo riješiti PPU jer je jako loš. Imamo ogromne turističke zone te se postavlja pitanje želimo li investitore ili ne, zapitao se Zubović.
Povela se rasprava o tome treba li pored Odbora za prostorno planiranje osnovati još jedno savjetodavno tijelo te tko bi trebao financirati UPU-e, Općina ili investitori. Na vrhuncu rasprave sve je presjekao vijećnik Bogumil Šugar rekavši kako mu je »svega preko glave« te je nakon šest sati trajanja sjednice napustio svečanu salu. Općinsko vijeće ostalo je sa četiri vijećnika i bez kvoruma.
Sjednica je prekinuta, a preostalih 14 točaka zajedno s rebalansom i tri prethodne točke o kojima se uopće nije raspravljalo ostaje za novu sjednicu Općinskog vijeća. Osim navedenih, na sjednici je nazočio i pravnik Petar Šupraha koji je vodio zapisnik.
 


Ni diktafon u koroni nije svemoguć


Kako su se šestosatne diskusije i rasprave odvijale pod maskama nije se sve moglo ni u potpunosti razumjeti i razabrati o čemu se zapravo govori, a zbog ogromnog prostora svečane sale i velike udaljenosti dvije grupe vijećnika te stola uz koji su bili predsjednik Ante Zubović, načelnik Marin Pernjak, donačelnik Josip Zubović, pročelnica Lorena Šugar i zapisničar Petar Šupraha, ni novinarski diktafon nije uspio sve pohvatati. A zbog maratonske sjednice trebalo je promijeniti i baterije na općinskom diktafonu.