Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

MATO STANKOVIĆ: “Bilo bi lijepo da se baš Zadar upamti kao grad iz kojeg se putovalo na Svjetsko prvenstvo”

19.10.2020. 12:46


Hrvatska futsal reprezentacija jedan od dva kvalifikacijski dvoboja za odlazak na Svjetsko prvenstvo s Češkom igrat će u Zadru, točnije u dvorani Krešimira Ćosića 7. studenoga ove godine. Uzvrat je tri dana kasnije u češkom Brnu. Izbornik Hrvatske Mato Stanković ovih je dana nakratko svratio do Krševanovog grada što smo s obzirom na dugogodišnje prijateljstvo i neposredan povod iskoristili za jedan ugodni razgovor uz kavu. Tema vezanih za predstojeći dvoboj na Višnjiku nije nedostajalo. Kao i uvijek Stanković je vrlo rado pristao dati intervju za Zadarski list. Podsjetimo Hrvatska će se s Češkom boriti za jedno od preostala dva europska mjesta na svjetskoj smotri u Litvi, a doigravanje je osigurala osvajanjem drugog mjesta na kvalifikacijskom turniru skupine C Elitnog kola u Osijeku zahvaljujući pobjedama nad Azerbajdžanom (2:0) i Slovačkom (3:2), uz poraz od Rusije (3:4) koja je ostvarila izravan plasman. Češka je bila drugoplasirana momčad skupine D, pobijedivši Sloveniju (3:1) i Rumunjsku (4:0), uz poraz od prvoplasiranog Kazahstana (2:5). Drugi par europskog doigravanja čine Srbija i Finska, a nastup na Svjetskom prvenstvu uz domaćina Litvu, izborili su Portugal, Španjolska, Rusija i Kazahstan.
Ostalo je otprilike dvadesetak dana do prvog od dva ogleda s Češkom u kojem će futsal reprezentacija Hrvatske kroz baraž tražiti put na SP. Jeste li spremni za taj ogled, jeste li proučili Češku i tko je favorit u ta dva dvoboja?
– Jesi li ili nisi bio spremam, znaš tek nakon utakmica. Ako prođeš, spreman si, ako ne, nisi bio. Šalim se, ali u principu je tako – kazivao je odlično raspoloženi Stanković


Ponizni, normalni, motivirani
– Znate kako obično pričaju treneri na pripremama ‘nikad se bolje nije radilo, ili svi dišemo kao jedan’. Ja sam zato da se preskoče ti klišeji i odradi najbolje što se može. Doći ćemo u Zadar tjedan dana prije dvoboja i to će biti okosnica priprema za utakmicu sa Českom. Sad je najvažnije da svi ostanu zdravi i da takvi iz svojih liga diljem Europe dođu na pripreme. Mišljenja sam da su to utakmice bez favorita. Niti mi, niti oni nismo bez veze prošli dva kruga kvalifikacija i došli u play-off. Oni su u svojoj skupini pobijedili Sloveniju 4:1. A Slovenac Osretkar je najbolji igrač naše lige zadnjih par godina. Ne treba niti spominjati da u sportu općenito nema više odrađivanja. Svi rade i mali detalji mogu odlučivati. Individualno mi malo više vrijedimo, a oni kao kolektiv. Ako budemo ponizni, normalni, motivirani i na gornjoj granici svojih mogućnosti mogli bi vidjeti SP. U suprotnom, teško.
U grupnoj fazi kvalifikacija Hrvatskoj je nedostajalo malo da se domogne prvog mjesta u teškoj grupi sa Rusijom, Azerbajdžanom i Slovačkom. Kako ste vi vidjeli tu grupnu fazu i što je to malo što je nedostajalo za direktan plasman što bi bilo veliko iznenađenje?
– Šteta jer smo bili jako blizu. Prvo, Rusi su viceprvaci svijeta s pet Brazilaca u momčadi. Drugo, u toj utakmici nismo mogli računati na ozlijeđenog Perića koji je u prve dvije utakmice bio naš ponajbolji igrač. Uz to naš sistem koji igramo puno teže funkcionira bez pivota. Imali smoš jedan veliki hendikep, Marinović nije igrao cijeli turnir. Nismo imali ni sreće jer je Slovačka nevjerovatno uzela bod Azerbajdžanu koji je bio drugi favorit turnira odmah iza Rusa. Oni koji ne znaju to su praktički sve brazilski igrači i stalno su u vrhu europskog klupskog i reprezentativnog futsala. Da je to završilo kako se očekivalo nas bi čak i poraz od jednog gola protiv Rusa kako je i završila ta utakmica, vodio direktno na SP. Ali to se ne može vratiti. Nama je cilj bio pobijediti favoriziranog Azerbajdžana i Slovačku te se s Rusima se »potući« bez obzira što su druga momčad svijeta. Tako je i bilo. Izborili smo baraž i sad to treba pokušati kapitalizirati.
Hrvatska je posljednjih godina u samom vrhu europskog futsala. Što je tome doprinijelo i kako se tamo zadržati?
– Upravo smo ušli u prvu jakosnu skupinu sto se nekad moglo samo sanjati. Sada je puno lakše očekivati ždrijeb kad znaš da izbjegavaš Spanjolce, Portugalce, Ruse…Trenutačno smo po FIFA-i deveta reprezentacija svijeta. Za svaki uspjeh kao i neuspjeh odgovorno je više faktora. Tu imamo bolji rad u klubovima, sve više kvalitetnih trenera te pravilnu selekciju u mlađim reprezentativnim uzrasnim kategorijama. Uz to bitna je podrška saveza, igračka kvaliteta i stručni rad. Strah me je da će to teško biti održati jer situacija sa koronom uzima svoj danak. Novčanih sredstava je malo, kvalitetni sponzori odlaze, a to sve posljedično vuče prema dolje. Kao i svi, i mi čekamo cjepivo jer ako ga uskoro ne bude, naš sport bi mogao bit smrtno bolestan i bez korone.


Tradicija futsala
Vratimo se sudaru sa Češkom, što bi po vama moglo presuditi u te dvije utakmice i radujete li se što će se taj dvoboj igrati u Krešinom domu na Višnjiku?
– Mene kao navijača KK Zadra veseli svaki dolazak u Krešin grad. Uz to u Zadru smo prvi put u povijesti pobijedili Italiju koja je do tada bila miljama ispred nas. Istina, tu ima i malo »gatanja« ili bolje rečeno »špurijusa«. Što će odlučivati djelomično sam odgovorio. U svakom slučaju detalji; pošten odnos, trenutačna individualna inspiracija, golmani, sreća…
Hrvatska je pod vašim vodstvom već gostovala na Višnjiku i odigrala dva dvoboja s top reprezentacijom kakva je Italija. Ako se dobro sjećam uz dobru podršku ljubitelja malog baluna u Krševanovog gradu? Hoćete li ovim putem nešto poručiti Zadranima i pozvati ih 7. studenog na Višnjik?
– Zadar je grad sporta i Zadrane ne treba posebno pozivati na vrhunske sportske događaje, a to se pokazalo nebrojeno puta. Zadar, iako nema prvoligaša, ima dugu tradiciju futsala. Dovoljno je spomenuti Marka Šimurinu, i kao igrača, i kao sportskog djelatnika. Također i odličnog golmana Hrvoja Lergu. I najbolji mladi hrvatski igrač Josip Jurlina je iz okolice Zadra. Imamo veliku podršku i u Zadarskom listu koji nas uvijek prati pa mi se čini kako su tu svi preduvjeti da ta utakmica u Zadru bude pravi spektakl. Naravno, ako Stožer ili UEFA ne odluče drugačije pa se bude igralo bez gledatelja. Samo šest reprezentacija iz Europe ide na Svjetsko prvenstvo. Uz domaćina Litvu. Vec dugi niz godina Hrvatska nije imala priliku igrati niti baraž za odlazak a kamoli igrat na SP-u. Bilo bi lijepo da se baš Zadar pamti kao grad koji je to promijenio – kazao je na kraju razgovora Mato Stanković.