Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SPOMEN PLOČA Skladatelj svjetskog glasa dao doprinos kulturnom identitetu Zadra

19.10.2020. 15:27


Na Trgu sv. Frane otkrivena je spomen-ploča skladatelju Franzu von Suppéu. Prigodni program povodom ove svečanosti otvorila je Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar.
– Ovim se zaokružuje niz aktivnosti povodom 200 godina od rođenja Franza von Suppéa koji se s pet mjeseci doselio u Zadar gdje je i živio do sedamnaeste godine. Nakon toga otišao je u Beč u kojem je stekao svjetsku slavu, naglasila je Ivković dodajući kako je spomen-ploča djelo Nere Nejašmić Kozine iz PIN studia.
Zamjenik župana Šime Mršić istaknuo je važnost prostora crkve i Samostana svetog Frane.
– Ovdje je potpisan Zadarski mir kojim je prvi put nakon kralja Zvonimira od Mletačke Republike oslobođena Dalmacija. U trenutcima kad se život vrti oko epidemije koronavirusa pravo je zadovoljstvo prisustvovati ovakvom događaju, izjavio je Mršić, nazvavši ovaj događaj hranom za dušu i čestitavši svima zaslužnima za postavljanje spomen-ploče.
– Povodom obilježavanja dvjestote godišnjice rođenja ovog skladatelja organizirani su znanstveni skup, glazbeno natjecanje te izvedba djela »Missa Dalmatica« koje je skladatelj tako nazvao zbog ljubavi prema Zadru, rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić zahvalivši svima koji su dali doprinos kulturnom identitetu grada i istaknuvši njegovu važnost.
Fra Ante Kekez, gvardijan samostana na čijoj je fasadi spomen-ploča i postavljena poveo je molitvu, čitao iz Poslanice sv. Pavla Kološanima te blagoslovio novootkrivenu ploču.
Program se nastavio nastupom sopranistice Nele Šarić koja je, uz pratnju Blanke Aždajić na klaviru, izvela dvije Suppéove skladbe. Glumac Duško Modrinić pročitao je, pak, dva pisma koja je skladatelj napisao svom suvremeniku Donatu Fabijaniću, poznatom zadarskom povjesničaru i franjevcu.
Podsjećamo da je postavljanje ove ploče inicirao Marijan Brajinović, osnivač Austrijsko-hrvatskog društva u Beču.
– Kako i sam postade povratnik, ponovno mi dođe ideja na pamet da za 200. obljetnicu rođenja Franza von Suppèa postavim spomen-ploču u Zadru, u kojem je on proveo svoje djetinjstvo i s 15 godina komponirao »Missu Dalmaticu« koja je još davne 1835. praizvedena u franjevačkoj crkvi u Zadru, izjavio je Brajinović. (Krešimir RADOŠ)
 


O skladatelju


Franz von Suppé rođen je 18. travnja 1819. u Splitu. Otac mu je bio civilni službenik u službi Austro-Ugarskog Carstva. Poznat je kao jedan od najznačajnijih skladatelja opereta u povijesti. Djetinjstvo je proveo u Zadru gdje je i stekao osnovno glazbeno obrazovanje te počeo vrlo mlad skladati. Svirao je harmoniku i flautu, svoj najdraži instrument. Godine 1835. u crkvi sv. Frane u Zadru praizvedeno mu je djelo »Missa Dalmatica.« Nakon smrti oca, s majkom seli u njezin rodni Beč gdje ubrzo germanizira ime te nastavlja glazbeno školovanje. S školovanjem završava 1840. te počinje raditi za Franza Pokornog, ravnatelja nekolicine kazališta u Beču i okolici. Umro je u istom gradu 1895. te je tamo i pokopan.
Tijekom života Suppé je povremeno posjećivao rodnu Dalmaciju. Njegov oratorij »Extremum Juditium« praizveden je 1860. u Zadru za vrijeme jednog od tih posjeta. Zanimljivo je da je radnja njegove operete »Das Matrosen Heimkehr«, prvi put izvedene 1885. u Hamburgu, smještena na otoku Hvaru.
Suppé je napisao nekih 30 opereta i oko 180 drugih scenskih djela. Neke od tih opereta, kao npr. »Lijepa Galathea« iz 1865, »Fatinitza« iz 1876. te »Boccaccio« iz 1879., izvode se i danas. Operete Boccaccio i Donna Juanita izvedene su i u Metropolitan Operi u New Yorku, ali nisu postigle veći uspjeh u Sjedinjenim Državama. Peter Branscombe, engleski akademik koji je često pisao o kulturnoj povijest Austrije nazvao je Suppéovu pjesmu »O du mein Österreich« austrijskom drugom himnom.
Zanimljivo je i da su njegove skladbe korištene u animiranim filmovima o Zekoslavu Mrkvi, Popaju i Mickey Mouseu.