Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Besplatne listopadske edukacije, ture kajacima i biciklima

19.10.2021. 12:20


Park prirode Vransko jezero u listopadu časti besplatnim edukativnim programima, a tu su i popusti na najam kajaka i adrenalinski park, popusti na vođene ture kajacima i biciklima te besplatni edukativni programi svaku subotu i nedjelju.
Uz kupnju osnovne ulaznice i prethodnu najavu, na besplatnim edukativnim programima mogu sudjelovati individualni posjetitelji u sljedećim terminima: 14:00 h lučica Prosika – »Basna o čaplji« – kratka šetnja, storytelling i obiteljske igre. Treba ponijeti malo natjecateljskog duha i puno razbibrige; 11:00 h i 16:00 h na vidikovcu Kamenjak – »Jezero na dlanu« (upoznavanje Parka uz pratnju vodiča na poučnoj stazi vidikovac Kamenjak uz jedinstveni pogled na cijelo jezero, more i otoke). Vrijeme trajanja navedenih programa je jedan sat.
Tijekom listopada, u lučici Prosika mogu se izabrati i zanimljive ture u pratnji vodiča po promotivnim cijenama. Ture su namijenjene za manje grupe ili obitelji. Vođene ture kajacima ili biciklom traju do dva sata, a stručno vođenje za pojedince ili obitelji te igre za djecu traju jedan sat.
Stručna vodstva započinju u prekrasnoj lučici Prosika, na samoj obali jezera. Na kanalu koji spaja jezero i more, voditelji šetnje i tura pričaju neke još neispričane priče o ribama putnicama, pticama, kamenim vršama i nekadašnjem najvećem masliniku istočne jadranske obale. (zl)
Infobox (Okvir):
PP Vransko jezero u projektu Change we care
Autonomna regija Veneto bila je domaćin periodičnom sastanku 12 projektnih partnera u Porto di Pila (Rovigo) u delti rijeke Po radi pregleda dosadašnjih aktivnosti kao i dogovora o preostalim aktivnostima na projektu u kojem surađuju talijanske i hrvatske institucije. Na ovom, posljednjem sastanku partnera i Upravnog odbora projekta koji traje do kraja godine, sudjelovala je i Javna ustanova Park prirode Vransko jezero.
Sastanak je bio važna prilika da svi projektni partneri podijele do sada postignute rezultate te planiraju i usklade preostale aktivnosti do kraja projekta koji završava krajem godine, a koji između ostalog uključuje i organizaciju završne konferencije projekta.
Sudionici su također posjetili jedno od pet pilot područja projekta, dio delte rijeke Po koja administrativno pripada regiji Veneto – Sacca del Canarin gdje su saznali više o izazovima s kojima se ovo područje nosi u kontekstu klimatskih promjena.