Bila lešada, gradelada ili rolada, važno da je janjeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Na Staroj pijaci započeo festival mesa
Ovo je prekrasan događaj, a još i pomažemo bolnici, oduševljena je bila Ljiljana. Mario Paleka, direktor Turističke zajednice kaže da se trenutačno u Zadru odmara oko 2.000 ljudi te je siguran kako će im se ovaj događaj svidjeti
Vedran SITNICA/ ZL
Profesorica iz HTUŠ-a Kristina Lončar bila je u pratnji učenika

Ponedjeljak, 10 sati ujutro. Pravo je vrijeme za... janjetinu? Jedino ako je u gradu MeatMe festival. Pa onda nije prerano ni za tingul, ni lešadu, gradeladu, gulaš, a ni roladu. Drugi po redu mesni festival Turističke zajednice Grada Zadra započeo je jučer na Staroj pijaci, na tržnici na Poluotoku, s jelima od janjetine i trajat će do subote, svaki dan s drugim glavnim chefom i drugom vrstom mesa. Projekt koji u jednom humanom cilju ujedinjuje mesare, proizvođače tradicijskih proizvoda, kuhare, učenike iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, turiste i građane...; odvija se drugi put.

Autohtono i kvalitetno

Po pristupačnim cijenama, za takozvani njam-njam 20 kuna, a za glo-glo 10 kuna, ljudi mogu pojesti i popiti nešto autohtono i kvalitetno, a prikupljeni iznos ide Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice. Upravo to se svidjelo jednima od prvih kušača ovogodišnjeg festivalu mesa, bračnom paru iz Zagreba koji je ovdje na odmoru.
- Uzeli smo gulaš od janjetine s graškom. To je prvo što smo probali i jako nam se sviđa. Pogodili smo termin za odmor, a i vrijeme nam je prekrasno, rekao je Željko.
- Ovo je prekrasan događaj, a još i pomažemo bolnici, oduševljena je bila Ljiljana.
Mario Paleka, direktor Turističke zajednice kaže da se trenutačno u Zadru odmara oko 2.000 ljudi te da je siguran da će im se ovaj događaj svidjeti.
- Kad smo prije dvije godine krenuli s MeatMe festivalom, on je trebao biti balans na Tuna sushi and wine festival koji smo imali u proljeće kako bismo promovirali i gastronomsku ponudu grada Zadra baziranu na mesu. Tad je zaživio jako dobro. Prihvaćen je na lokalnoj razini, ali i među turistima koji su se u tom trenutku našli na području Zadra. Nadamo se da će i ovaj put proći sve u redu, pogotovo s obzirom da se epidemiološka slika mijenja iz dana u dan. Za turiste je ovo odlična prilika da na jednom mjestu vide što mi možemo ponuditi u gastronomskom smislu, s obzirom da je ponuda uistinu raznovrsna. A i godinu i pol dana nismo bili u mogućnosti ponuditi nešto turistima koji su se nalazili ovdje van sezone, iako u malom broju, tako da nas ovaj festival tim više veseli, rekao je Paleka.

Svaki dan drugo meso i vinar

Festival Turistička zajednica organizira u suradnji s Gradom Zadrom i Tržnicom Zadar, a idejni kreator gastronomskog dijela je poznati zadarski chef i profesor u ugostiteljskoj školi, Renato Kraljev.
- Sponzori su nam mesari iz Zadra, restorani, Metro, Kotany, voda Santa, Tvornica kruha, Kroštula, Paška sirana, Ninska solana, OPG Bačić, Mashtel, Udruga vinara Zadarske županije, Maraska... Danas su na rasporedu janjetina i mesa Fiolić. Svaki dan je drugo meso i drugi vinar. Učenici Hotelijersko-ugostiteljske škole sudjeluju u kuhanju, serviranju, rade koktele... Imamo tu jednu kompletnu priču i mislim da će se ljudima svidjeti, rekao je Kraljev.
Posudice s gulašem su već krenule po stolovima na Staroj pijaci, a kuhar-moderator jučerašnjeg dana, Saša Began iz restorana Foša, završavao je drugu janjeću deliciju.
- Otkostili smo janjeći flam i plećku, začinili sa solju i začinskim biljem - ružmarinom i kaduljom. To smo kuhali oko 5-6 sati i sad ćemo ga završiti na tavi. Poslužit ćemo to u obliku sendvića s rolanom janjetinom, umakom od janjetine i mladom kapulicom, pojasnio je Began, dodavši da je janjetina uistinu nešto čime se ovdje trebamo ponositi.
- Svugdje u svijetu možemo reći da je janjetina iz ovog kraja najbolja. Imamo takvo podneblje, buru, sol, okoliš, sve što janjetini pogoduje da je uistinu s ponosom možemo pripremati i ponuditi, rekao je Began.
U cooking showu je sudjelovao i Robert Pinto iz Trattorije Mediterraneo. Već je od jutra pucketala vatra na roštilju, spremna za pripremu janjetine na jedan od omiljenijih načina - onu sa žara.

Uz janjetinu rose i bijelo vino

U cijelom šušuru, dobro su se snalazile učenice Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koje su posluživale vina vinarije Fiolić.
- Uz janjetinu danas služimo rose i bijelo vino koja su donirali zadarski vinari. Radujemo se što sudjelujemo na ovakvom događaju, sigurne smo da ćemo puno naučiti. Za nas je to odlično iskustvo, rekle su učenice iz različitih smjerova HTUŠ-a.
Sa štanda Paške sirane privlače kockice nagrađivanih sireva, premium i snack pakiranja, a ovih dana bit će i krekera s novim proizvodom - sirnim namazom.
- Bili smo jako vrijedni, od početka pandemije, radili smo svašta i dosta toga novoga, ali nismo to imali prilike prezentirati. Tim više smo sretniji što se održava ovaj festival, to nam je idealna prilika da pokažemo nove proizvode. Uložili smo u novi stroj za sirne namaze, tako da su nam namazi novi proizvodi. Zanimljiva su i naša snack-pakiranja. Dakle, 10 dekagrama sira pakirano je u obliku kockica ili ‘cheese fingersa’, tako da vam nije potreban nož, već samo otvorite pakiranje i sir je spreman za grickanje, rekla nam je Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga u Paškoj sirani.
Na ulazu na festival na Staroj pijaci, potrebno je predočiti covid potvrde, a tko je nema, može se testirati brzim antigenskim testom te ishodititi privremenu potvrdu koja vrijedi 48 sati od trenutka uzimanja uzorka.

Bogat jelovnik i bogat zabavni program

Jutarnji programi tijekom trajanja festivala zamišljeni su kao marende od 10 do 14 sati na temu janjetina, pulastar, teletina, iznutrice i mesne prerađevine, junetina i svinjetina. Svaki dan imat će svog kuhara-moderatora, a nakon jučerašnjeg Saše Begana, slijede Tomislav Karamarko, Josip Vrsaljko, Mario Arbanas, Klaudijo Mrkić i Karlo Bugarija. Jela na zadane teme pripremat će ukupno čak 25 zadarskih restorana i cateringa, koji će se izmjenjivati tijekom trajanja festivala.
Petak i subota, imat će i svoje večernje programe - veliki grill party ili gradelada zabava od 18 do 23 sata. Svoje velike gradele donijet će i na njima peći ekipa iz Udruge mladih Puntamika, poznata po odlično organiziranim puntamiškim feštama. Grill promo show imat će lanac trgovina s vrhunskim odležanim mesom Beef shop, a stići će i prikolica već sad svima poznatog Picnic Mingle & Fun.
Za glazbeni dio programa zaduženi su poznati zadarski DJ-evi Adam Abramović, Davor i Denis. Moderator jučerašnjeg jutarnjeg programa je bio Jakov Mađarić, a u petak i subotu za mikrofonom će biti RTL-ova reporterka, Nikolina Radić.
U petak navečer svirat će grupa Bang Bang, a popularni voditeljski par Davor i Prte bit će moderatori večeri. Na jutarnjem eventu u subotu svirat će grupa Scifidelity Orchestra, a u večernjim satima glazbu će sa svoje kolekcije ploča puštati DJ Mate Kokić te je predviđen nastup grupe Swingers.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)