Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Dvojici vozača određen zatvor zbog počinjenih prometnih prekršaja

19.10.2021. 06:52


Provodeći kontrolu prometa policijski službenici PU zadarske zaustavili su u subotu, 16. listopada u 2.15 sati u Ulici 84. gardijske bojne HV Termiti u Zadru 36-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim vozilom Peugeot, zadarskih registarskih oznaka. Utvrdili su kako je vozio pod utjecajem alkohola od 2,64 g/kg, a što je najveća koncentracija alkohola izmjerena je prilikom kontrole prometa. Vozač je zadržan u prostorijama za zadržavanje do otrježnjenja te je, zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prekršajno sankcioniran.


Dvojici vozača je, pak, zbog prometnih prekršaja određena mjera zadržavanja. U petak, 15. listopada u 21.10 sati u Bibinjama, prilikom kontrole prometa, zaustavleno je osobno vozilo varaždinskih registarskih oznaka kojim je upravljao 50-godišnji hrvatski državljanin, koji je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,71 g/kg te za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta.


Policijski službenici su istog dana u 16.45 sati na državnoj cesti D-27 u mjestu Miranje, uočili osobno vozilo Seat zadarskih registarskih oznaka koje je u vožnji krivudalo kolnikom. Koristeći zvučne i svjetlosne signale, policajci su ga pokušali zaustaviti, na što se 70-godišnji vozač oglušio te nastavio vožnju do mjesta Dobra Voda gdje je policijskim službenicima odbio dati na uvid osobne dokumente, odbio alkotestiranje i pružao pasivni otpor, zbog čega je uz uporabu sredstava prisile doveden u prostorije policije.




Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, obojica vozača su, nakon kriminalističkog istraživanja, uz optužni prijedlog prepraćeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru gdje im je određena mjera zadržavanja u zatvoru, nakon čega su predani u Zatvor u Zadru.


Tijekom prošlog vikenda policajci su provođenjem pojačanih aktivnosti kontrolirali 521 vozilo i vozača, a poduzeli su 178 represivnih mjera. Alkotestirana su 103 vozača, od kojih je 16 bilo pod utjecajem alkohola, dvoje vozača je vozilo u vrijeme zabrane, 33 vozača su prekoračila propisano ograničenje brzine, 12 vozača je nepropisno koristilo mobitel za vrijeme vožnje, dvoje vozača je prošlo kroz crveno svjetlo, 28 vozača je vozilo bez zaštitnog pojasa, jedan vozač je vozio prije stjecanja prava na upravljanje, 82 vozača je kažnjeno zbog ostalih prometnih prekršaja, a dva vozila bila su bez tehničkog pregleda i registracije. Iz prometa je isključeno 20 vozača i dva vozila. 


U tom se vremenu dogodilo 11 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala te su dvije osobe teže ozlijeđene.