Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

»Fotografska oda čitanju« – spoj ulične, spontane i dokumentarističke fotografije

19.10.2021. 12:14


Povodom Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica Zadar ugostila je fotografkinju Mary Crnković Pilaš, koja je Zadranima predstavila svoje crno-bijele fotografije s temom čitanja.
Mary Crnković Pilaš rođena je i odrasla u Sydneyju. Nakon završenog studija glazbe i francuskog jezika seli u Zagreb 1992. godine, gdje pohađa tečajeve u Fotoklubu Zagreb 1995. godine. Uslijed radnih i obiteljskih obaveza ostavlja fotoaparat u ormaru dugi niz godina, sve do 2016. godine i prohodanog Camina de Santiago. Ova svestrana umjetnica, osim što se aktivno bavi fotografijom, svira i u bendu, te je poznata kao vrsna umjetnica na ukuleleu.


Čitanje u objektivu
– Serija fotografija izloženih u Gradskoj knjižnici Zadar za temu ima čitanje. Fotografije su nastale u zadnje tri godine. Većinom su slikane u Zagrebu, a neke i u Portugalu i Španjolskoj jer sam u srpnju išla na Camino de Santiago te sam putem napravila dosta fotki, kaže nam Crnković Pilaš, koja je ovu suradnju s Gradskom knjižnicom Zadar realizirala zahvaljujući zadarskom fotografu Marku Lorenzu Blaslovu. On je djelatnicima knjižnice predložio da za njihovu, sad već tradicionalnu izložbu »Fotografska oda čitanju« kontaktiraju upravo Crknović Pilaš.
– Prvi sam put u Zadru te mogu reći kako je grad prelijep i inspirativan. Iako sam u gradu samo par sati, već sam napravila mnogo fotografija, istaknula je Crnković Pilaš, koja svoj stil opisuje kao spoj ulične, spontane i dokumentarističke fotografije.
Njene fotografije krasi interes i razumijevanje za svijet u kojem egzistira, zabilježen u nizu malih svakodnevnih čuda. Suptilnom duhovitošću dopunjuje doživljaj uhvaćenog momenta, no fotografije joj nisu lišene društvene osjetljivosti i propitivanja.
– U većini slučajeva fotografije su u crno-bijele. S fotografijom se bavim već dugo vremena, počela sam u mlađim danima, prije nego što sam zasnovala obitelj. Tada sam bila i član Fotokluba Zagreb, radila u analognoj tehnici, sama razvijala filmove i izrađivala fotografije. Nakon što sam zasnovala obitelj, fotografija je polako pala u drugi plan. No, prije pet godina sam hodala od Porta do Santiaga de Compostele, gdje sam ponovno otkrila ljubav prema fotografiji. Ponovno sam se učlanila u Fotoklub Zagreb i od tada aktivno radim na projektima. I dalje redovito slikam po Zagrebu, najčešće ulične fotografije. U doglednoj mi je budućnosti želja organizirati seriju fotografija s puta u Santiago de Compostelu, otkrila nam je Crnković Pilaš.


Ferić, »Putujuće kazalište« i važnost čitanja
Gradska knjižnica Zadar aktivno je uključena u programe Godina čitanja i Mjesec hrvatske knjige. Od aktivnosti vrijedi istaknuti večerašnje gostovanje Zorana Ferića, koji će, između ostalog govoriti i o svom novom, nagrađenom romanu »Putujuće kazalište«, u kojem je autor kroz povijest svoje obitelji prepričao i povijest dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i Europi.
– Mjesec hrvatske knjige počeo je u petak, 15. listopada. Naš je program započeo predstavljanjem knjige »Znatiželja«, autorica Anite Peti – Stantić i Vedrane Stantić. To smo predstavljanje, koji je pratio veliki broj gledatelja obavili online. U subotu je gostovala književnica Sanja Polak, autorica mnogobrojnih naslova za djecu. Susret je održan u dvorištu te su djeca uživala u druženju i razgovoru, kazala nam je Matea Bakmaz iz zadarske Gradske knjižnice dodajući kako se Knjižnica odlučila za hibridni model prezentacije svojih aktivnosti, pošto je ograničen broj mjesta za njihova druženja i programe.
– Hibridnim smo se modelom odlučili naše programe učiniti dostupnima svim našim korisnicima i članovima zajednice. Gost nam je poznati hrvatski književnik Zoran Ferić. Susret će se također prenositi online jer je broj mjesta ograničen. Tema druženja nije samo njegov posljednji roman, već i razgovor o čitanju i čitalačkim navikama. Ferić će nam govoriti o svojoj karijeri, inspiraciji i važnosti čitanja jer radi i kao profesor, objasnila je Bakmaz naglasivši kako će Knjižnica, uz književne susrete, cijeli mjesec organizirati i razne programe poticanja čitanja i kreativne radionice, u koje su uključeni svi ogranci, bibliobusi i djelatnici.
– Uključili smo se i u nacionalni kviz za poticanje čitanja. Svi su naši programi prilagođeni školskoj i vrtićkoj djeci te smo se u provedbi programa udružili sa zadarskim školama i vrtićima. Nadamo se kako će sve naše zamisli biti realizirane, zaključila je Bakmaz.