Jesenski plod odličan za zdravlje, a navodno i moćan afrodizijak

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Čičindra - žižula, jedan od zaštitnih znakova sukošanske poljoprivrede
Najstarijim stablom smatra se drvo staro preko 300 godina koje raste u Izraelu. I Sukošan je vidljivo u utrci za rekordom, ponosno ističu sugovornici
Velimir BRKIĆ
Čičindre s prepoznatljivim i neodoljivim okusom

Čičindra, žižula, žižulja, čičimak, činguljin ili kineska datulja (lat. Ziziphus zizyphus) je, pored blitve, masline i trešanja, odnosno sukošanskih strišanja, zaštitni znak poljoprivrede općinskog središta Sukošan.
- Čičindru su ovdje krajem 19. i početkom 20. stoljeća donijeli pomorci s dalekih putovanja. Naime, ovo je voće na Mediteran stiglo iz dalekih azijskih krajeva, govori Božo Dijan i nastavlja:
- Smeđe-žućkasti plodovi su oblikom nalik šljivama, maslinama ili datuljama. Meso je aromatično, ugodnog slatko-kiselkastog okusa, navodi Dijan.

Korisno i preporučljivo voće

Čičindra je, nema sumnje, kako tvrde nutricionisti, korisno i preporučljivo voće. Sadrži obilje vrijednih, hranjivih tvari: od vitamina C, minerala, kiselina, antioksidansa, pa do balastnih sastojaka (celuloza) koji odlično djeluju na probavu, ali i na željezo u krvi.
- Prave sukošanske čičindre prepoznatljivog su i neodoljivog okusa, uvjerava nas baka Lidija koja plodove čičindre prodaje iz prve ruke, sa stabala ispred obiteljske kuće uz Jadransku magistralu.
Uzgoj, prodaja i prerada čičindre duboko su se ukorijenili u živote brojnih Sukošanaca gdje je plodno tlo tik uz bočatu vodu idealno za odličnu kvalitetu njenih plodova. Plod dobro podnosi i visoke temperature.
- Stablo je trnovito, dok su neki plodovi ranije, a neki kasnije zreli, tako da se na jedno stablo ponekad treba vraćati i po nekoliko puta, priča nam barba Josip.

Rakija čičindrača

Plod se jede sirov te djelomično ili potpuno osušen. Također, od plodova žižule rade se marmelade, sokovi i rakija čičindrača na bazi lozovače.
- Za što jednostavnije proizvesti čičindraču dovoljno je u staklenu bocu ili teglu s rakijom lozovačom staviti plodove čičindri i za mjesec-dva dana, to je to, objašnjavaju Grginovići sa sukošanskog Ruševca, obitelj koja u vrtu ima stablo čičindre staro oko 150 godina.
- Najstarijim stablom smatra se drvo staro preko 300 godina koje raste u Izraelu. I Sukošan je vidljivo u utrci za rekordom, ponosno ističu sugovornici.

Prirodni antidepresiv koji jača imunitet

Ovo je jedno vrlo zdravo voće, jako bogato vitaminom C, prijeko potrebnim organizmu. Bere se u jesen, vrijeme kada se tijelo priprema za zimu i kada nastupaju prve sezone prehlada, gripa ili najnovije koronavirusa, stoga je konzumacija čičindre itekako od koristi jer vitaminima i mineralima jača imunitet.
- Čičindra ublažuje upale i probavne tegobe. Pomaže sniženju krvnog tlaka i povišene tjelesne temperature, umiruje i zacjeljuje osjetljivu i oštećenu kožu, smanjuje napetost i bol u mišićima. Koristi se i kao prirodni antidepresiv, a navodno je moćan afrodizijak, naglašavaju sugovornici na nedjeljnoj jutarnjoj kavi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Njam njam; meni je to fino; u Polskoj nepoznate

Monika