Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kako spasiti hrvatsku ribu od talijanskih ribarica?

Autor: Dragana Glavočić

18.11.2008. 23:00
Kako spasiti hrvatsku ribu od talijanskih ribarica?

Foto: Dragana GLAVOČIĆ



Ribari podržavaju ulazak u EU, ali bojimo se što će biti s talijanskim kočama kad krenu prema našem ribolovnom teritoriju. Svi se prisjećamo događaja kad je talijanske ribare vojska lovila na moru, ali poznato nam je i njihovo drsko ponašanje. EU će dopustiti talijanskim ribaricama ulazak u Jadaran i lov bez granica pa će tako i naše more opustošiti kao što su svoje, istaknuo je ribar
U organizaciji GONG-ovog Regionalnog ureda Zadar u prostorijama Općinskog (Društvenog) doma u Kalima održana je u ponedjeljak tribina na temu “Prilagodba i konkurentnost hrvatskih ribara europskom tržištu”. Gosti tribine bili su Ante Mišura, voditelj Odsjeka za biostatistiku i ekonomiku ribarstva Uprave za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Lav Bavčević načelnik Odjela za ribarstvo i Tino Vidov, načelnik Općine Kali. Tijekom jednosatne tribine kaljski i kukljički ribari najviše su postavljali pitanja vezana za promjene u ribarstvu ulaskom u EU.
Riba i flota
Jedno od prvih postavljenih pitanja bilo je vezano za prilagodbu ribarske flote ulaskom u EU.
– Čuo sam da bi se na ribarskim brodovima određene veličine mogla izvršiti prilgodba po pitanju materijala i higijenskih uvjeta, rekao je jedan od nazočnih ribara.
Ante Mišura kazao je da će nova plovila biti rađena po mjerilima koje je odredila EU.
– Između ostalog, vodit će se briga o tome da paluba broda mora biti od materijala koji se lako čisti. Također, potrebno je voditi brigu o materijalu na koji će se riba istovariti iz mreže na palubu. Hladnjača mora biti čista i održavana. Većina brodova bit će registrirana kod veterinara, dok će samo brodovi-tvornice i ostala plovila za preradu ili konzerviranje ribljih proizvoda biti registrirani za izvoz, pojasnio je Bavčević.
Ribara iz Kali zanimalo je što će se dogoditi s cijenom ribe ulaskom u EU. Mišura je kazao da će ribari biti u poziciji da sami reguliraju cijenu ribe, točnije moći će je povući s tržišta ukoliko njena cijena padne.
– Ulaskom u EU neminovno je osnivanje ribarskih zadruga putem kojih će biti odobreni poticaji ribarima. No, udruživanje u zadruge nije imperativ. Ribari kao pojedinci neće moći samostalno opstati i poslovati na tržištu. Kad donesete ulov i stavite ga na hrpu tada ju je lakše prodati, kazao je Bavčević.
Lov bez granica
Kukljički ribar nadovezao se na ovu izjavu prisjećajući se ribarskih zadruga koje su nekad postojale na otoku te dodao:
– Ribarska zadruga mora postojati i okupljati ribare, ali mora postojati na razini otoka. Ribari moraju imati na umu da zadruge koje će biti osnovane po modelu EU neće funkcionirati kao šezdesetih godina, kazao je ribar.
Pitanje koje je najviše zanimalo ribare odnosilo se na proglašenje Jadranskog mora ribolovnim bazenom, a time se potegnulo pitanje kako zaštititi hrvatsko ribarstvo ulaskom u EU.
– Ribari podržavaju ulazak u EU, ali bojimo se što će biti s talijanskim kočama kad krenu prema našem ribolovnom teritoriju. Svi se prisjećamo događaja kad je talijanske ribare vojska lovila na moru, ali poznato nam je i njihovo drsko ponašanje na moru. EU će dopustiti talijanskim ribaricama ulazak u Jadran i lov bez granica pa će tako i naše more opustošiti kao što su svoje, istaknuo je ribar. Bavčević je kazao da ulaskom u EU neće više postojati Italija ili Hrvatska ili Portugal, već samo EU.
– Da bi uveli red u ribolovnoj zoni treba se prije svega organizirati, imati zakon o ribolovnim zonama, kazao je Bavčević, no čula se reakcija da Bruxelles može lažirati dokumente u korist talijanskih ribarica.