Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Konkurencija uništava blagdanski ugođaj

Autor: Teuta Babajko Jamičić

18.11.2008. 23:00
Konkurencija uništava blagdanski ugođaj


Slika Kalelarge s prigodnim štandovima s bogatom ponudom božićnih i novogodišnjih ukrasa, igračaka i čestitki u prosincu, koju zasigurno pamte generacije Zadrana, iz godine u godinu sve više blijedi.
Naime, interes za prigodne štandove na Kalelergi, s vremenom sve je slabiji, čemu prije svega “kumuju” veliki trgovački centri koji su svojom raznolikom blagdanskom ponudom ugrozili opstanak štandera koji su godinama, tradicionalno, prodavali božićno-novogodišnji program duž najpoznatije zadarske ulice. Iako su nekima prigodni štandovi vizualno smetali, njihovo prisustvo na Kalelergi, činilo je blagdane veselijima, šarenijima, posebnijima…
Ove godine, kao i lani, na zadarskoj Kalelargi, bit će postavljena svega četiri prigodna štanda s božićnim i novogodišnjim ukrasima te igračkama i čestitkama, odnosno raznolikim blagdanskim programom. Kako nam je pojasnila Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru, zbog malog interesa za blagdanske štandove, isti su neposredno dodijeljeni, dakle, bez javnog natječaja.
– Zbog slabog interesa za prigodne blagdanske štandove na zadarskoj Kalelargi, Grad Zadar ove godine nije raspisao javni natječaj, već se išlo na neposrednu dodjelu. Tako su dodijeljena četiri blagdanska štanda, i to istim osobama kao prošle godine, a cijena zakupa je dvije tisuće kuna, govori Ivana Dadić te pojašnjava kako za spomenutu cijenu zakupa, dakle, dvije tisuće kuna, štandovi na Kalelargi mogu biti postavljeni od 1. prosinca do 7. siječnja 2009. godine.
Uz zakupljena četiri štanda, na raspolaganju su još dva, tri mjesta za prigodnu prodaju blagdanskog programa, koja će najvjerojatnije, kao i svake godine koristiti različite udruge za prodaju rukotvorina uoči Božića.
Prosinac, najsvečarskiji mjesec u godini, koji već kuca na vrata, po svemu sudeći, ni ove godine neće vratiti blagdanski šušur na Poluotok. Štanderi, ma kako dostjetljivi ili maštoviti bili, raznolikošću ponude, a niti širokim spektrom cijena, ne mogu konkurirati velikim trgovačkim centrima, koji blagdanski ugođaj polako, ali sigurno kradu s Poluotoka.